Peteğe sıcak su hangi vanadan giriş yaparsa o tarafta duran eliniz sıcağı daha önce hissedecektir. Bu şekilde Petekleriniz de ters bağlantı olup olmadığını sizde anlaya bilirsiniz.
Yani, peteğe sıcak su üstten girmeli, diğer tarafın altından soğuk çıkış olarak çıkmalıdır. Yani çapraz giriş çıkış en verimlisidir. Peteğin ateş gibi olması demek ısı transferinin az olması demektir.
Havaların soğumasıyla birlikte petekleri açmanızın vakti gelmiş demektir. Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz. Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.
Suyun bu hareketini düşünerek peteğin mümkün olduğunca her noktasına eşit ısı dağılımını sağlamak için sıcak suyun alt taraftan peteğe girmesi gerektiği anlaşılır.
Petek Vanası Nasıl Kapatılır? Petek vanası kapatmak için vanayı saat yönünde en sonuna kadar çevirin. Bu sayede petek vanası kapatılacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Kalorifer peteklerinde 2 adet vana bulunur. Bu vanalar çoğu zaman alt ve üst vana olacak şekildedir. Kalorifer peteklerinde alt vana, petekten çıkan suyun kontrolünü sağlar. Üst vana ise peteğe giren sıcak su vanasıdır.
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır. Bir kelebek vana takarken, gövdeyi diğer boru elemanlarının üzerinde tuttuğunuzdan emin olun.
peteğin üstü sıcak altı soğuk, peteklerin yarısı soğuk
Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Peteklerin ısınması için kombiden gelen sıcak suyun sorunsuz olarak petek içinde dolaşması gerekir. Petekler içerisinde dolaşan sıcak su sayesinde ortam ısınır.
Bu sorunun birden çok nedeni olabilir. Hava yapmış, filtresi tıkanmış ya da içi kirlenmiş olan petekler ısınma sorunu yaşayabilmektedir. Bu sorunlara verilebilecek bir diğer örnek de kaloriferin içerisinde dolaşan ve ısıyı dağıtmaya aracı olan suyun yeterli basınca ve bu nedenle kalorifer peteklerine ulaşamamasıdır.
Peteğin üst vanasından ayarlama yapacağımız için peteklerin alt vanaları sonuna kadar açık olmalıdır.
Soru : Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur? Cevap: Mevcut kombi ve kalorifer sisteminizde her materyalin bir işlevi vardır. Dolayısıyla doğal işleyişini bozduğunuz takdirde kombinizde ya da kalorifer peteklerinizde arızalanmalar meydana gelebilir.
Merkezi sistem ısıtma kullanılan yapılarda kazan sıcaklığı genel olarak 45-55 derece arasıdır. Eğer yapının ısınması seviyesi 55 derecenin üzerindeyse kazan ya da bina yalıtımı istenilen seviyede değildir. Aynı zamanda bölgeden bölgeye bu dereceler farklılık gösterir.
Kombiden kalorifer tesisatına gönderilen sıcak suyun, her bir radyatöre ihtiyacı kadar ulaşması için yapılan debi ayarlamasına reglaj ayarı denilmektedir. Reglaj ayarı genellikle radyatörler üzerindeki vanalardan yapılmaktadır.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz.
Ayrıca peteklerin önüne de hiçbir şey koymamamız gerekiyor. Peteklerin ev içine vermesi gereken ısıyı halkımız üzerine kurutmak için koydukları eşyalar, perdeleri önüne koyuyor, eşyalarını koyuyor. Bu da içeride ısı kaybına neden oluyor. Peteklerin üzerinde giysi, önünde koltuk ısı kaybına neden oluyor.
Peteklerin yarısı ısınmıyor diye soranlar bilmelidirler ki bu kirlenmenin bir sonucudur. Peteğin dibinde biriken çamur gibi atıklar peteğin alt kısmının ısınmasına engel olur. Bu sorunu gidermenin tek yolu petek temizliğidir. Peteklerin üst kısmının ısınmaması ise kirlenme değil peteklerde hava olmasıdır.
Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir. Bu pas, radyatörlerin, boruların ve lehimli bağlantıların içinden gelir. Bu nedenle, sistem ne kadar eski olursa, bir miktar siyah su birikmesi olasılığı o kadar yüksektir. Kir ve pas, yapışkan bir sıvı ortaya çıkarır.
Peteklerin üst kısmının ısınmasını engelleyen şey kaloriferin içinde biriken havadır. Hava kimyası gereği suyun üzerinde duracağı için peteklerin alt değil üst kısımlarında birikir.Peteklerin arasında biriken hava o kısımlardan sıcak suyun geçişini engeller.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
Bazı petekler ısınmıyorsa petek kanallarında tıkanıklık vardır. Petekler temizlendi ama ısınmıyor ise petekler ya tam temizlenmemiştir ya da peteklerin ısınma sorunu başka bir nedene dayalıdır. Peteklerin temizliği ilaç ve makine ile yapıldığı halde ısınmayan petekler için ters tesisat bağlantısından da söz edilebilir.
Biriken hava ve kirli su, peteğin ısınmasını engelleyebilir. Peteğin hava tahliyesi işleminden sonra daha iyi ısınırsa bu sorun çözülür. Kalorifer peteğinden hava tahliye edildikten sonra kazana mutlaka temiz su ilave edilmelidir. Kazan içerisinde yeterli su yoksa arızalanmaya başlar.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Tatile çıkarken kombiyi kapalı duruma getirmen ve dairenin dışındaki doğalgaz vanasını tamamen sıkman yaşam alanının güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Doğalgaz tesisatları, çeşitli arızalar sebebiyle gaz kaçaklarına yol açabiliyor ve sen evde yokken yaşanacak kaçaklar ciddi kazalarla sonuçlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri