Bir yere oturup da oradan kalkacağı zaman en az 10 ile 15 defa istiğfar ederdi. Kendisi bir şeye üzüldüğü zaman namaz kılar, ayakta ise oturur, oturuyorsa yatardı. Evine girerken, evden çıkarken, gece uyandığında ve her abdestten sonra misvak kullanarak diş temizliğine önem verirdi.
Sevgili Peygamberimiz'in (s) bir çok konu hakkında ashabıyla istişare ettikten sonra çıkan sonuca göre hareket etmesi ve ashabının uyarısı üzerine bazen kendi görüşünden vazgeçip, makul olan öneriyi kabul etmesi, kendisinin örnek alınmasını istediğini gösterir.
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
Hadislerde sünnet kelimesi ve çoğulu gerek Hz. Peygamber'e, halifelere ve başka insanlara atfedilerek sözlük anlamları çerçevesinde, gerekse “Resûl-i Ekrem'in peygamber sıfatıyla uygulayıp öğrettiği davranışlar” anlamında geniş biçimde yer almıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Muhammed (sav), her alanda olduğu gibi aile hayatında da örnek bir kişiliğe sahip olup, iyi bir eşti. * Eşlerine her zaman sevgi ve saygı gösterirdi. * Eşleriyle ilişkilerinde son derece nazik, saygılı, anlayışlı ve hoşgörülüydü. * Eşlerinin görüşlerine değer verir, önemli konularda onlara danışırdı.
Hz. Peygamber'in sevgi ile beslenen kişiliğiyle, güven esasına dayanan bir medeniyet inşa etme arzusunu gerçekleştirmede, etkileyici üslubunun yanı sıra insanlara değer vermesi, sade yaşamı mazlumların hamisi olması, cömertliği, özverili davranışları ve zarafeti etkili olmuştur.
İyi hal ve hareketlerle hoşa giden, ulaşılmak istenen nimet ve imkânları ifade eden bir terim. Kötü hal ve hareketlerle kötü âkıbet, ceza ve musibetleri ifade eden bir terim. Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan kavramlardan biri.
Muhammed'in (s.a.v.) bu güzel örnekliği Kur'an-ı Kerim'de “üsve-i hasene (güzel örnek)” kavramıyla ifade edilir.
Bu ahlaki özellikleri de beş ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; şefkat ve merhamet, tevazu, hilm, cömertlik ve sabırdır. Peygamberimizin ahlakını tanımlayan başka vasıflar kullanılmakta ise de, bu özellikler bütün davranışlarında kendini gösteren daha kuşatıcı ahlaki özellikler olarak değerlendirilebilir.
3-PEYGAMBERLER İNSANLAR İÇİN EN GÜZEL ÖRNEKTİR. Peygamberler insanlar arasından seçilmiştir. Çünkü vahyin muhatabı insandır ve Allah (c.c.), elçilerini insanlara göndermiştir. peygamberler inançta, ibadette, ahlakta insanlara örnek ve önder olmuşlardır.
Kur'ân-ı Kerîm'de peygamberlerin esas görevinin tebliğ olduğu vurgulanmış ve onların doğru sözlü, emîn, müjdeleyici, uyarıcı, iffetli, görevine düşkün, sabırlı, azimli olmaları gibi nitelikleri ya da bazı özellikleri bu kavramla irtibatlı olarak ele alınmıştır.
Peygamber (s.a.v)'i örnek edinmeleri gerekir. Hz. Peygamber (s.a.v)'i örnek edinmek demek, O'nun sünnetine uymak demektir. Arapça bir kelime olan sünnet; yol, birinin devamlı gittiği yol, âdet, gidişat, hayat tarzı gibi anlamlara gelir.
PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ NELERDİR? Suyu oturarak içer ve 3 yudumla bitirirdi. Suyu içmeye besmeleyle başlar bitirince ham ederdi. Bıyıkları en çok kaşları kadar uzatırdı,dudakların altına sarkıtmazdı.
Son peygamber Hz. Muhammed kişiliği ve insani yönüyle birçok insan için yol gösterici olmuştur. Günümüzde de yol gösterici olmaya devam etmektedir. Sabırlı, hoş görülü ve kanaatkar bir insan olan peygamberimiz hem insani hem de peygamberlik yönüyle örnek bir kişiliktir.
En zor görülen sorunları bile rahat, sakin ve doğal bir tavır sergilemiş ve daima sükunet ve kararlılıkla çözmüştür. Yanındaki askerlerini, arkadaşlarını öldüren düşmanlarını bile esir aldığı zaman zulmetmeyen bir insandı. Allah'ın aslanı dediği, kahraman dediği amcasının katilini bile bağışladı.
Hz Muhammed'i diğer insanlardan ayıran en önemli özellik Allah'tan vahiy alıyor olmasıdır.
Rüyada peygamber efendimiz ile konuşmak, rüyayı gören kişi, eğer haksızlığa uğramışsa gerçekler kısa bir süre içinde gün yüzüne çıkar. Rüya sahibi herhangi bir korku ve endişe içindelerse kısa bir zaman içinde selamete erer.
Peygamberlerin sonuncusu olması, nübüvvetinin evrensel olması ve şeriatının kıyamete dek baki kalacak olması, bu özelliklerin bazılarıdır.
Genellikle Hz. Muhammed için kullanılan güzel örnek anlamında bir Kur'an tabiri.
Habibullah kelimesi, peygamber efendimiz için kullanılan bir sıfat olarak bilinmektedir. Peygamber efendimizi övmek için kullanılmakta olan habibullah kelimesi, Allah'ın sevgili kulu manasına gelmektedir.
Bazı ayetlerde ihlâs kelimesi sadece Allah'a yönelerek O'na kulluk etmek, O'na güvenmek, O'nun dinini tanıyarak samimi, saf ve temiz bir dindarlığa sahip olmak anlamında kullanılmıştır (A'râf 7/29; Beyyine 98/5). Hadîs-i şeriflerde ise ihlâs, dinî ve ahlâki bir davranış biçimi ve fazilet olarak değerlendirilmektedir.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Allah'ın sadece Hz. Muhammed'e lutfettiği özellikleri ifade eden tabir ve bunları ele alan eserlerin ortak adı.
Peygamber, çocuklara ilgi gösterir, yanlarına uğrar ve onlara selam verirdi. Çocuklara beddua edilmesini yasaklayan Allah Resulü onlara sevgi ile hitap eder, gönüllerini hoşnut etmek için hediyeler verir, onlarla oynar ve şakalaşırdı. Hz. Peygamber, çocukların oyun oynamasına karışmaz, karışılmasına da müsaade etmezdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri