Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır. Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır.
Damar pıhtılaşması tanısı konduğu anda kan sulandırıcı ilaç başlanması gerekir. Bu tedavi en az 3-6 ay devam eder. Kan sulandırıcı ilaçlar kanı sulandırarak yeni pıhtı oluşumunu engeller ve pıhtının akciğere atma ihtimalini en aza indirir. Kan sulandırıcı ilaç tedavisi var olan pıhtıyı temizleyemez.
Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler. Hareket etmeyen veya gitmeyen büyük pıhtılar damardaki kan akışını engelleyebilir. Ayrılırlarsa tehlikelidirler çünkü akciğere gidebilir. Bu şekilde kan akışını engelleyebilir ve akciğer dokusu öldüğü için kanı gerektiği gibi temizleyemez.
Kan Sulandırıcılar
Bu ilaçlar kan pıhtısı oluşumunu önler. Ayrıca mevcut kan pıhtılarının büyümesini de önler. Kan sulandırıcılar hap, deri altına enjeksiyon olarak ya da toplardamar içine yerleştirilmiş bir iğne ya da tüp aracılığıyla (intravenöz ya da IV enjeksiyon adı verilir) uygulanır.
Başlıca kan pıhtılaşması belirtileri göğüs ağrısı, nefes almada güçlük, bacaklarda şişlik ve ağrı, baş dönmesi, kas zayıflığı, uyuşma, ciltte soluklaşma, mide bulantısı ve kusmadır.
İlgili 18 soru bulundu
Vücutta denge kaybının yanı sıra bilinçte bulanıklık veya bilinç kaybı, zaman zaman uyku hali gözlemlenebilir. Görmede ve konuşmada zorlanmalar, yüzde mimik kaybı gibi belirtiler de bulunabilir. Özellikle vücutta güçsüzlük ve yüzde mimik kaybının tek taraflı olması pıhtı ihtimalini düşündürür.
Beyine pıhtı atması belirtileri, genellikle ani ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Baş ağrısı, özellikle aniden gelişen şiddetli baş ağrısı, beyine pıhtı atmasının belirtilerinden olabilir. Konuşma bozuklukları, kelime bulmada zorluk, anlama güçlüğü veya anlamsız konuşmalar da belirtiler arasında yer alabilir.
Yaşamı tehdit eden kan pıhtıları acil olarak tedavi edilir. Kan sulandırıcı ilaçlar kan pıhtılaşma sorunları için rutin tedavi olarak kullanılır. Bazı kişiler bu ilaçları yaşamları boyunca almak zorundadır. İlaçlar ve uzun süreli bakım ile aşırı kan pıhtılaşması olan kişilerin çoğu başarılı biçimde tedavi edilebilir.
Bazı kan sulandıran besinler arasında sarımsak, soğan, zencefil, kırmızı biber, çilek, domates, kivi, ıspanak, avokado ve badem bulunur. Bu besinler, içerdikleri antioksidanlar, flavonoidler ve omega-3 yağ asitleri gibi maddelerle kanın akışkanlığını arttırır ve pıhtılaşmayı önler.
Kalbin en iyi şekilde korunması için içilen limonlu su, kalp krizini önlemektedir. Kan pıhtılaşmasını engelleyerek sizi koruyacaktır. Alışkanlık haline getireceğiniz limonlu su içmek, size bir hayat bağışlayacaktır.
Ancak, toplardamar içerisinde oluşan kan pıhtısının büyüklüğüne, toplardamarı tıkama derecesine bağlı olarak ağrı, şişme gözlenebilir. Eğer, oluşan kan pıhtısı yeni oluşmuş ve daha küçük parçalara ayrılmışsa, oluşan küçük pıhtı parçaları toplardamar kan akımı ile daha uzak bölgelere, mesela akciğer, taşınabilir.
Pıhtılaşma (koagülasyon) vücudunuzun temel savunma mekanizmalarından biridir. Vücudunuz, bir yara aldığında, kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için, bölgeyi pıhtı adı verilen kalın ve yoğun bir kan dokusu ile kapatır.
Yolculuk birkaç saat sürer. Kişi oturarak durduğu için kanın yukarıya yani kalbe dönüşü iyice zayıflar ve pıhtı gelişir. DVT oluşur ve bacak birden şişer , çok şiddetli bıçak saplanır gibi ağrı olur.
NOAK'ların da dört tipi bulunur: Dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto vb.), apixaban (Eliquis vb.), ve edoxaban (Lixiana vb.). Bu ilaçlar, bacak toplardamarlarında pıhtı oluşması (derin ven trombozu; DVT) ve akciğer atardamarına pıhtı atması (pulmoner emboli) durumlarında da kullanılırlar.
Derin ven trombozunda başlangıçta toplardamar içinde taze, yumuşak bir pıhtı bulunur ve ilk günlerde toplardamarın içerisine kateter yerleştirilmesi ve bu kateterden pıhtı eritici ilaç verilmesi ile pıhtı 24-48 saat içinde eritilebilir.
Derin toplardamarlarda pıhtı oluşması durumunda ilk 14 gün içinde (akut dönemde) tanı konulduğunda, anjiografi ile pıhtıya direk olarak pıhtı çözücü ilaç uygulaması, mekanik olarak pıhtının parçalanması ve pıhtının kateterler (anjiografide kullanılan tüpler) ile damar içinden çekilmesi tedavi olarak uygulanabilir.
Dünya üzerindeki her dört ölümden birinin nedeni olan venöz tromboemboli hastalığından korunmada da ise hareket etmek, özellikle de düzenli yürüyüş yapmak önemli rol oynuyor. Venöz tromboemboli hastalığı, derin yerleşimli toplardamarlarda kanın pıhtılaşması ile damarların tıkanması anlamına geliyor.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
aPTT testi (aktif parsiyel tromboplastin zamanı testi), kanınızın pıhtılaşma süresini ölçen bir kan tahlilidir.
Sağlıklı bir insanda trombist değeri mikrolitrede 150 bin ile 450 bin arasındadır. Eğer 450 binden fazla olursa trombositoz; 150 binin altındaysa trombositopeni ortaya çıkar. Eğer trombosit 50 binin altındaysa kanama ciddi boyuta ulaşabilir.
Bacakta morarma veya kızarıklık gibi cilt rengi değişikliği. Diğer bacağa oranla etkilenen bacakta sıcaklık hissi. Bacaklarda gözle görülebilecek kadar şişmiş, koyu renkli sert damarlar. Ciddi durumlarda göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürük ve hızlı nefes alıp verme.
Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, sigara içmemek, alkolü sınırlandırmak ve stresi iyi yönetmek gibi önlemler alınarak kalp hastalıkları, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi beyne pıhtı atması için risk faktörü olan durumlar kontrol altında tutulmuş olur.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Koroner arterlerde (kalp atardamarlarında) oluşan pıhtı, kalbi besleyen damarların tam tıkanıklığına ve tedavi edilmezse kalp krizine neden olur. Koroner anjiografi laboratuarında girişimsel yöntemler ile kan akışının tekrar sağlanması ve yardımcı ilaç tedavisi ile kalp fonksiyonlarının korunmasını sağlanır.
İbrahim Saraçoğlu kanda pıhtılaşma sorununa karşı limon suyunu önermektedir. Yarım bardak suya ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı limon suyunu her gün düzenli tüketebilirsiniz. Kanı en çok ne sulandırır diye düşünüyor ve ekşi tadı seviyorsanız limonu ve limon suyunu tüketmeniz gayet keyifli bir seçenek olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri