pilav yapmayı bilmeyenlerin, lapa olan pilavın suyunu almak için kullandığı yöntemdir. zira yeni pilav tencerelerinin kapağındaki küçük delik demlenme aşamasında nemlenmeyi önler. önemli olan peçete veya bez kullanmadan tane tane pilav pişirebilmektir.
Pilavın beyaz olmasını sağlamak için, pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekir. Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.
Pilava suyunu ilave ettikten sonra, kısık ateşte suyunu çekmesi beklenir. Ardından tencerenin altı kapatılır. Temiz bir mutfak bezi veya kağıt havluyla dinlendirmeye bırakılır. Böylelikle pilavın iyice yumuşaması ve suyunu çekmesi sağlanır.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz. Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Pirinç zararlıları; Kokulu böcek olarak bilinen Oebalus pugnax olgunlaşmamış bitkilerin zararlısıdır ve pirinç taneleri ile beslenir. Bakteriyel yanıklık; Bu hastalığa Xanthomonas oryzae neden olur. Hem ılıman hem de tropik iklimlerde, yüksek nem oranlarında görülmektedir. Bu hastalık yapraklarda sararmaya neden olur.
Tereyağ ve zeytinyağı tavaya alın eriyince pilavları ekleyip pirinçler tane tane olana kadar kavurun. İyice kavrulan pirince tuzunu ve 3 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın. Önce yüksek ateşte kaynatın,kaynayan pilavı,kısık ateşte pişmeye bırakın. Tamamen suyunu çeken pilavın altını kapayın ve dinlenmeye bırakın.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
Pilav ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu koyarak demlendirilmedir. Bu işlem hem pilavın tane tane olmasını, hem de hem de lezzetlerin iyice pirince işlemesini sağlar.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Yüksek insülinin yol açtığı kan şekeri düşmesine karşı karbonhidratların yanına protein eklemek gerektiğini belirten uzmanlar, “Pilav yenilecekse menüye hemen yoğurt eklenmeli ya da pilav-et birlikte tüketilmelidir.
[1] Bir işi her gün aynı kişiye yaptırırsan o önce sessiz olur sonra katlanamaz.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Çoğu pirincin (Oryza sativa L.) beyaz olduğu doğrudur, ancak bazı çeşitler, dış kepek tabakasında fitokimyasallar (esas olarak polifenoller ve antosiyaninler) sunar, bu da onları yalnızca farklı renkte tonlarla doldurmakla kalmaz, aynı zamanda besin içeriğini de artırır.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir.
Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
şeker pirinçin rengini korumasını ve pirinçin tane tane olmasını sağlar.
1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri