Pilav pişirirken asıl nokta kapağının iyice kapatılmış olup kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte pişirilmesidir. Pişme esnasında karıştırılmaması tercih edilir.
Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
* Tencereniz bakır ise: Bakır tencerenin en büyük özelliği ocağın hararetini dağıtmasıdır. Pilav için en ideal tenceredir. Kalayı tam yapılmış olan bir bakır tencerede yemek pişirirken dikkat etmeniz gereken husus; asit içeren gıda maddelerinin bakır kaplarda uzun süre kalmaması.
İlgili 21 soru bulundu
Döküm Tava Mı? Granit tava döküm tava farkı yapısal olarak dikkat çeker. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptir. Seramik döküm ya da demir döküm tavalar hassas bakım isterken; granit tavanın bakımı çok kolay ve zahmetsizdir.
Yağsız veya az yağla pişireceğiniz yemeklerde, yapışmama özelliği gösterdiği için teflon tencereleri kullanabilirsiniz. Ayrıca saklama kabı olarak kullanmamalısınız. Çelik tencerede her türlü yemeği, pişirebilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız yiyecekler için çelik tencereler iyi bir tercih olacaktır.
Özellikle suyunun pirince yetersiz kaldığı durumlarda pilavın dibinin tutması kaçınılmaz bir hal alıyor. Pişmek için yeterince su bulamayan pirinçler fazlaca pişip tencerenin ya da tavanın tabanına yapışıyor. Hal böyle olunca da pilavınızda yanmalar ve tat bozulmaları ortaya çıkıyor.
Pirinçleri kavurup üzerine su eklemeden önce 1-2 parça limon kabuğu koyarsanız tencerenin dibinin tutmasını engelleyebilirsiniz.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
Bu deliğin iki işlevi var. Birincisi, tencerenizi asabilmek, ikincisi de kirli kaşığınızı ucu tencereye dökülecek şekilde koyabilmek.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Yemek pişerken tencerenin kapağı kapalı olmalı
Çünkü bu şekilde buhar kaybolmaz ve yemeğin pişme süresi kısalır. Sebze ve meyveler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şekilde pişirilmelidir.
Yemek pişirirken tencerenin kapağını mutlaka kapalı tutun. Bu sayede tencere içindeki buhar kaybolmaz. Bu şekilde de yemeğin pişme süresi kısalır. Özellikle de işiniz aceleyse tencere kapağının kapalı olmasına daha çok dikkat etmelisiniz.
Pirinçleri yıkayın ve süzün. Yağları pilav tenceresine alın. Yağ eridikten sonra pirinçleri pilav tenceresine alın. Pirinçleri pembeleşene kadar yaklaşık 5 dakika kavurun.
Çelik tencere için bir püf nokta; pirinçleri koyar koymaz karıştırmayın. Tabanına yapışan pirinçleri ancak parçalarsınız ve dibinin tutmasına sebep olursunuz. Pirinçleri eklediğiniz gibi bırakın öylece. Bir dakika içinde tabanındaki pirinçler kendiliğinden ayrılacaklar.
Süzdüğünüz pirinçleri ve tuzu katarak tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırın. 10 dakika kadar pirinci kavurun. İçine suyu ya da et suyunu sıcak olarak ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak, 1-2 dakika orta ateşte sonra çok kısık ateşte pişirin.
- Şehriyeler kavrulduktan sonra ise içerisine yıkanmış olan pirinçler dökülerek iyice kavrulur. Tuz eklenir. - Pirinç güzelce kavrulduktan sonra da üzerine yeterli miktarda su eklenir ve kapağı kapatılır. - Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz.
Araştırma sonucuna göre pilavı tekrar ısıtmak sağlığı tehlikeye atıyor. Nedeni ise pilavı pişirme esnasında ''bacillus cereus'' mikrobu ölmemiş olabiliyor. Bazı besinlerde ve toprakta bulunan bu bakteri yiyecek kaynaklı hastalıklara ve gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Çekirdek aileler için ideal bir seçenek olan 20, 24 cm granit pilav tenceresi yeterli oranda pilav pişirmeye yardımcı olur.
Pilavınızın lapa olmamasını istiyorsanız öncelikle pirinçleri beyaz suyu yani nişastası akana kadar iyice yıkamalı, ılık bir suyun içinde bir müddet bekletmelisiniz. Pilava suyu ekledikten sonra çok karıştırırsanız pirinçleri kırar, içindeki nişastanın çıkmasına neden olur ve yine lapa bir pilav elde edersiniz.
Kaplaması soyulan veya çizilen granit tencereler, insan sağlığı açısından zararlı materyallerin gıdalara yapışmasına sebep olabileceği için hemen değiştirilmelidir. Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir.
PFOA ve kanser arasında bir bağlantı olduğunu öne süren bazı araştırmalar olsa da, Teflon ve kanser arasında kanıtlanmış bir bağlantı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri