Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç bakır-kalay alaşımıdır.
Pirinç oldukça sert ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. % 55'ten az bakır ihtiva eden beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Nemli ortamlarda ise suyla reaksiyona girer ve kararma meydana gelir. Ayrıca pirinç metali cildimizdeki yağlardan etkilenir. Yani ne kadar fazla temas edersek, üründe o kadar fazla kararma meydana gelir.
Pirinç malzemeler sonsuza dek atmosfer korozyonundan etkilenmeden kalabilir. Çünkü pirinçler demir ve çelikler gibi paslanmaz. Uygun pirinç alaşımının seçilmesi durumunda deniz suyunda da korozyona uğramadan rahatlıkla kullanılabilir.
Pirinç mamulleri kullanım alanları arasında müzik aletleri, ateşli silah kartuşu muhafazası, radyatörler, mimari kaplamalar, borular, vidalar ve dekoratif öğeler bulunur.
İlgili 29 soru bulundu
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Zararlı maddeleri içerisinde barındırmadığından çok daha sağlıklıdır. Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Pirinçten daha pahalı bir seçenek olsa da çelik çok dayanıklı ve esnek bir metaldir. Pirinç bir bakır alaşımı iken, paslanmaz çelik krom ve nikel ile karıştırılmış bir demir alaşımıdır.
Pirinç tarihi MÖ 2. binyıla kadar izlenebilir. Başlangıçta bakır ve çinkodan yapılmıştır, ancak zamanla nikel ve kobalt gibi çeşitli diğer metalleri içerecek şekilde rafine edilmiştir. Günümüzde halen borular (trompet), trombonlar (sousaphones), tubalar (fagotlar), pirinçten yapılmış yüzlerce farklı müzik aleti var.
Sirke ve tuz karışımı da özellikle bakır ve pirinç takıları temizlemek için kullanılabilir. Yarım bardak sirkeye bir yemek kaşığı tuz ekleyin ve takınızı bu karışıma koyarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın.
Pirinç üzeri altın kaplama, 1805 yılında İtalyan kimyager Luigi Brugnatelli tarafından keşfedilmiş, o günden bu yana kadınların vazgeçilmezi olarak nitelendirilmiştir. Genel olarak belirtilen bijuteri, bakır ve çinko alaşımı kapsamında oluşan pirincin üzerine, belirli miktar altının kaplama yapılmasıyla oluşmaktadır.
Muhtemelen pirinç ve bronz arasında ayrım yapmanın tek yolu renklerine göredir. Pirinç tipik olarak, neredeyse düz taş gibi hafif bir sarı renge sahiptir, bu da onu ince bir mobilya ve donanım malzemesi haline getirir. Buna karşılık, bronz neredeyse her zaman kırmızımsı gri görünür.
Pirinç, bakır çinko alaşımıdır. Endüstriyel bir alaşımda çinko oranı en fazla % 46'dır. Pirinç kaplama ,bir parçanın yüzeyine , elektroliz yoluyla ince bir pirinç tabakası çökeltmeye dayanan işlem. Pirinç ,en çok kullanılan bakır alaşımıdır.
Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır. Pirinç bakırın çinkoyla yaptığı alaşımdır.
925 gümüş gibi, pirinç hava ile temas ettiğinde ve zamanla oksitlenir.
Pirinç, çoğunlukla çelik lama çinko katkılı bakırdan oluşan bir alaşımdır. Pirinçler, farklı miktarlarda çinko veya ilave edilmiş başka elementler içerebilir.
Pirinç, desenleri metal üzerine kazımak, el aletleriyle bile çalışmaya olanak tanıyan bir metaldir. Pirinç ayrıca manyetik değildir, bu da onu saatlerin ve elektrik devresi bileşenlerinin üretiminde önemli bir bileşen haline getirir.
En kaliteli çelik ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliktir. Çelik takılar sadece dayanıklılık açısından değil, aynı zamanda sağlık açısından da tercih edilmektedirler. Çünkü çelik takılar, insan sağlığına zararlı olan nikeli içermezler.
Pirinç, kolay şekilde işlenen aşınmaya karşı dayanıklı bir alaşımdır. Bu nedenle sıklıkla pirinç musluk üretilmektedir. Musluk yapımı sırasında külçeler halindeki pirinç eritilir ve kullanılır.
Çeliğin içersindeki krom, çeliğin oksijenle temas ettiğinde krom-oksit adında ince bir film tabakası oluşturmasını sağlar. Bu ince film, çeliği paslanmaya karşı korur ve belli bir miktardan fazla krom içerikli çelik paslanmaz çelik adını alır.
Kromun yapısı güçlü fakat kırılgan bir yapıya sahipken, pirinç daha dayanıklı bir metaldir. Bu nedenle güçlü olan birçok batarya pirinçten yapılır. Fakat günümüzde en fazla batarya üretiminde krom kullanılmaktadır.
Pirinç bir metal alaşımıdır, pirinç elde etmek için bakıra çinko katmanız gerekmektedir. Ve içindeki çinko oranları değiştikçe alaşımın özellikleri değişir. Bu şekilde farklı oranlarla elde edilen alaşımlar farklı amaç ve endüstrilerde kullanılmaktadır.
CuZn37 Genel pirinç olarak bilinir.Basit formlar CW508L için genel amaçlarda kullanımı vardır. CuZn10 Yüksek bakır oranı ile yaldızlı metaldir.
Pirinç Musluk Tamamen pirinç hammaddeden üretilmiş olup, Osmanlı dönemindeki muslukların birebir aynısı olarak üretilmiştir. Hamamlarda, banyolarda vs. kullanıma uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri