Yarım ay, ince ay şeklinde doğrama.
Soğan Küp Küp Nasıl Doğranır? Öncelikle soğanı ikiye bölün. Daha sonra soğanın bir ucundan elinizle tutarak soğana enine sık aralıklı çizikler atın. Ardından ortadan da bir kez kesin ve doğramaya başlayın.
İlgili 23 soru bulundu
Piyaz (Farsça پیاز piyāz, "soğan"dan), Türk mutfağının başlıca yan yemeklerinden biridir. Ana malzemesi kuru fasulyedir. Kuru fasulye haşlandıktan sonra soğan, sumak ve maydanoz gibi malzemeler yemeğe eklenip karıştırılır. Limon, sirke, yağ ilave edilerek tabağın hazırlanması tamamlanır.
Antalya usulü piyaz yaklaşık yüzyıla yakın geçmişi ile il sınırlarını aşan bir üne sahip olmuştur. Antalya ilinde geliştirilen ve ünlenen piyaz yapım tekniği ile Antalya'ya uğrayan yerli ve yabancı turistin tadına bakmadan gitmediği bir yöresel ürün haline gelmiştir. Antalya Piyazı tarator soslu bir fasulye yemeğidir.
Piyazı ızgara köfte yanına yapabilirsiniz. Ali nazik kebabı, hünkar beğendi, çökertme kebabı gibi diğer kebapların yanında yapabilirsiniz. Et sote yada ciğer sotenin yanına da piyaz oldukça uygun olacaktır. Dilerseniz balık yanında da tüketebilirsiniz.
Julliene yani jülyen denilen kesme tekniği sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Kibrit çöpü şeklinde doğrama olarak da geçer. Ortalama 5 cm uzunluğunda dört yanı eşit şekilde şeritler kesilir. Bu kesme tekniği hemen hemen her sebze de uygulanabilir.
Maydanoz sapları çiğ olarak sade de tüketilebilir. Kemik sağlığını güçlendiren maydanoz sapı özelikle tırnakları güçlendirir. Maydanoz sapı suyu böbrekleri temizleyerek, idrar yolu enfeksiyonlarını önler.
Mutfakta sebzeler ve yiyecekleri doğrarken değişik şekillerde doğrama yöntemleri kullanırız. Bütün dünya mutfaklarında kullanılan bu doğrama şekillerinden Fare tekniği diğer adıyla Brunuaz sebzeleri en küçük doğrama yöntemidir.
Julyen kesim, gıda maddesinin kibrit çöplerine benzer şekilde uzun ince şeritler halinde kesilmesidir. Son derece estetik ve basit olan julyen kesim de kullanılan bıçakların yanı sıra kesme tahtası da önemlidir. Şef bıçağı ve sebze bıçağı bu kesim için kullanılabilir.
Maydanozlarımızı ince ince kıyalım. Uygun bir karıştırma kabına haşlanmış kuru fasulye, doğradığımız soğan, maydanoz, pul biber, sumak, limon suyu ve zeytinyağını alarak tüm malzemeleri güzelce karıştıralım. Haşladığımız yumurtaları soyalım ve dilimleyelim. Servis tabağına salatamızı boşaltalım ve üzerini dilimleyelim.
Derin bir kaseye fasulye, soğan, domates ve maydanozu alın, Üzerine sirke, limon suyu, zeytinyağ, sumak, pul biber, karabiber ve tuzu ekleyip karıştırın, Servis tabağına alın, Opsiyonel olarak üzerine dilimlenmiş haşlanmış yumurtayla servis edebilirsiniz.
Tahin sosu için; bir kase içine 1 çay bardağı kadar tahin koyun. Üzerine 1 adet sıkılmış limon suyu ve 3 yemek kaşığı sirke ekleyin. Ardından 2 diş rendelenmiş sarımsak, damak tadınıza göre tuz ve kimyon ekleyin. Sosu çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırın.
Antalya piyazı, tarator soslu bir fasulye yemeğidir. Başka yörelerde yapılan piyaz çeşitleri salata olarak tüketilirken, Antalya ve ilçelerinde ana yemek olarak yenilmektedir.
Brunoise, sebzelerin çok küçük küpler halinde doğranmasına denir. Mutfak sanatlarında kullanılan en küçük doğrama tekniğidir. Genellikle 3x3 veya 2x2 mm olacak şekilde uygulanır. Genelde 3 mm esas alınsa da, Fransız mutfağında boyutu daha ufaktır.
► CHİFFONADE DOĞRAMA
Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri doğramak için kullanılan bir yöntemdir. Yaprak (veya yapraklar) rulo haline getirilir ve yukarıdan aşağı dik açıyla gelen sert bıçak darbeleriyle veya dilimlenerek doğranır.
Vichy (Vişi) (halka) : Peyzan doğrama şeklinden daha geniş. Yuvarlak ve bıçak sırtı kalınlığında halkalar şeklinde doğrama şeklidir. Havuç, kabak, salata bu şekilde doğranabilir. Kullanıldığı yerler; ince havuç, kabak, salatalık gibi sebzelerden yapılan salatalarda, garnitürlerde, süslemelerde kullanılır.
Piyazın sosunu hazırlamak için; tahini derin bir karıştırma kabına alın. Taze sıkılmış limon suyu, elma sirkesi, zeytinyağı, kimyon ve tuz ekleyip karıştırın. Sosu akışkan bir kıvama getirmek için azar azar ılık su ekleyin. Erimiş dondurma kıvamına gelene kadar su ilave etmeyi sürdürün.
Bir kabın içine soğanları ve biberleri halka şeklinde olmak üzere yumurtayı, marulu normal kalınlıkta doğrayın. Fasulye yumuşayınca süzdürün ve bu karışıma ilave edin. Yağını, tuzunu ve ekşisini ilave ettikten sonra servis yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri