Akciğerlerde Sıvı Birikimi: Tedavi edilmeyen mitral kapak yetersizliği akciğerlerdeki kan damarlarındaki basıncı artırarak pulmoner hipertansiyona neden olabilir. Pulmoner hipertansiyonun bir sonucu da akciğerlerde sıvı birikimidir.
Konjestif Kalp Yetmezliği: Mitral kapak yetmezliği sonucu kalp, vücuda yeterli kanı pompalamak için normalden daha çok çalışır. Yüksek performans sonucu, sol alt kalp odası (sol karıncık) büyür ve kalp kasları zayıflar. Bu durum tedavi edilmezse kalp yetmezliği ortaya çıkabilir.
Bazı kişilerde yıllarca semptom görülmeyebilir ancak bazen kapak yetersizliği akut olarak gelişir. Bu da bazı belirtilere sebep olabilir. Kalpte üfürüm, düzensiz kalp atışı, istirahat halindeyken nefes darlığı, çarpıntı, ayak bileklerinde şişme ya da ödem mitral yetmezlik belirtileri arasında sayılabilmektedir.
Genellikle hafif ve orta mitral kapak kaçağı olarak başlar ve yıllar içinde artar. Hafif veya orta mitral kapak yetmezliği olduğunda ameliyat söz konusu değildir. Ancak ileri mitral kapak yetersizliği geliştiğinde ameliyat söz konusu olur.
İlgili 25 soru bulundu
Mitral kapak yetmezliği dereceleri zamanında tedavi edilmediği durumlarda ilerleyebilir. 1. ve 2. derece yetmezlik durumlarında takibin düzenli yapılması gereklidir.
Genellikle 5 yıl ila 15-20 yıl arasında değişen ömürleri vardır. Mitral Kapak Tamiri : Mitral kapak yaprakçıklarının kıkırdak yapısı çok bozulmamış ise, kireçlenme göstermemiş ise veya sadece kalbin büyümesine bağlı bir kaçak durumu söz konusu ise tamire uygun olabilir.
Oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır: Kalp Yetmezliği: Kalp kasının zayıflaması sonucu kalbin işlevinde azalma meydana gelebilir. Akciğerlerde Sıvı Birikimi: Tedavi edilmeyen mitral kapak yetersizliği akciğerlerdeki kan damarlarındaki basıncı artırarak pulmoner hipertansiyona neden olabilir.
Akut mitral yetmezliği üfürümü eğer posterior papiller kasa bağlı bir patolojiden kaynaklanıyorsa aksillaya doğru değil ventrikülün bazal kısmına doğru yayılır. Kronik mitral yetmezliğinde atriyal fibrilasyon görülebilir. Hasta sinüs ritminde ise sol atriyal genişlemeye bağlı olarak p-mitrale bulunabilir.
Tedavide en sık kullanılan yöntem, mitral kapağın cerrahi yöntemle değiştirilmesidir. Cerrahi yöntem, açık kalp ameliyatı demektir. Göğüs duvarında açılan pencere yardımıyla, hasta kalp akciğer pompasına bağlanır. Dolaşım durdurulur ve mevcut kapak yerine metal ya da dokulardan yapılmış bir yapay kapak yerleştirilir.
Mitral kapak hastalıklarının tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Erken dönemde tespit edilen mitrak kapak problemi, eğer gerekli uygunluk durumu varsa, kapak değişimine gerek kalmadan mitral kapak tamiriyle tedavi edilebilmektedir.
Mitral kapak yetmezliği, Mitral kapaktaki sol ventrikülün kasılması ile birlikte tam kapanmaması açık kalması ve kanın geri kaçması durumudur. Kanın geri kaçma miktarına göre mitral kapak yetmezliği derecelendirilir.
Kalp ve kalp damarlarına ait hastalıkların teşhisi, tedavisi ve takibi ile ilgilenen tıp dalına "Kardiyoloji" adı verilir. Bu bölümde görev yapan uzman doktorlara ise "Kardiyolog" denilmektedir. Kardiyologlar kalp krizi, kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, tansiyon yüksekliği gibi hastalıkları tedavi eder.
Müdahale edilmez ise kalbin normal fonksiyonları bozulur ve kalp yetmezliği meydana gelir. En çok mitral ve aort kapaklarda hastalık görülür.
Kalp kapak hastaları ve koroner kalp hastaları kesinlikle güneşin dik geldiği ve günün en sıcak olduğu 11.00 – 15.00 saatleri arasında hiç ortalıkta dolaşmamalılar, kesinlikle spor yapmamalılar, yürüyüş için de sabah erken ya da güneşin batmak üzere olduğu saatleri tercih etmeliler.
Ameliyat yaklaşık 2 saat sürer ve hasta 1 gece yoğun bakımda 3-4 gün de serviste yatıp taburcu olur.
Mitral kapak darlığına neden olan durumlar şunlardır: Romatizmal ateş: En yaygın nedendir. Bu durum romatizmal mitral stenoz olarak adlandırılır. Halk arasında “boğaz enfeksiyonun kalbe vurması” olarak bilinir.
Mitral yetmezliği (MY), mitral kapağın sol ventrikülün kasılması sırasında tam kapanamaması ve bunu sonucunda sol ventrikülden sol atriuma kanın geri kaçmasıdır (kapakların anatomisi ve kalbin çalışma prensipleri için bakınız: kan dolaşımı ve kalp kapakları).
Kalp kapak hastalıkları genelde yavaş seyirlidir, ancak ileri düzeylerde kalp yetmezliği, inme, ritim bozukluğu ve bazen ani ölüme yol açabilir. Bu nedenle kapak hastalarının aralıklar ile ekokardiyografi tetkiki ile izlenerek kapak cerrahisi zamanının belirlenmesi gereklidir.
1. Evre: Kalp yetmezliğinin ilk evresi olarak tanımlanır. Risk faktörleri yüksek olduğundan, kalp yetmezliğinin gelişmesine olası olarak bakılır. Bu hastalar daha çok ailesinde kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, diyabet ve koroner arter hastalığı bulunan kişilerdir.
Kalp kapağında kaçak genelde kalp kapağındaki yetmezlik sonucu ortaya çıkar. Yetmezliğin nedeni ise kalp kapaklarını tutan liflerin kopması veya tersine dönmesidir ya da doğuştan kalp kapağının iki yaprakçıklı olmasıdır. Sonuç olarak tam kapanamama ve geriye kaçırma oluşur.
a) Birinci derece mitral yetmezlik, b) Birinci derece triküspit yetmezlik, c) Eser aort yetmezliği-birinci derece aort yetmezliği, ç) Eser pulmoner yetmezlik-birinci derece pulmoner yetmezlik olanlar sağlam kabul edilir.
Yani, bebek ve çocuklara kalp ameliyatı yapmak için bir yaş sınırı yoktur. Burada önemli olan bebeğin ya da çocuğun bu cerrahi operasyonu yapabilecek donanımda bir merkezde bulunmasıdır.
Kalp kapak ameliyatlarında da tüm cerrahi prosedürlerde görülebilecek genel riskler olan anesteziye bağlı reaksiyonlar, solunum problemleri, inme, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon, kalp krizi ve hatta ölüm gibi riskler değişen oranlarda gerçekleşme olasılığı bulunur.
Etkileri uzun süre devam eden bu rahatsızlık, sıvı birikmesine neden olduğu takdirde kişinin yaşantısını etkileyecek ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Sıvı birikmesi durumu, kalbin işlevini yerine getirmesine engel olmaktadır. Bu durum, ciddi bir sorun olan kalp yetmezliğine dahi neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri