Denizcilerin iyi bildiği, belgesellerden sıklıkla duymaya alışık olduğumuz kavram Plankton, denizlerdeki balık türlerinin besin kaynağına verilen isimdir.
Plankton, suda bulunan ve hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir. Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır.
Bu tanıma göre plankton, nehir, göl ve okyanuslarda su yüzeyi veya içinde asılı kalabilen ya da biraz yüzebilen 2 cm. den daha küçük bitki ve hayvanlardan oluşan organizmalar grubudur.
Hayvansal kökenli olan planktonik organizmalar zooplanktonu oluştururlar. Heterotrof olan bu canlılar,fotosentez yoluyla kendi besinini kendi yapan (ototrof) fitoplanktonik organizmalar ile beslenirler.
Plankton, suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir.
İlgili 36 soru bulundu
Buna göre planktonik organizmalar: 1) Fitoplanktonlar, 2) Zooplanktonlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Bu tanımlamaya göre plankton, su hareketlerine bağlı olarak pasif bir şekilde sürüklenen bitkiler, hayvanlar gibi bütün organizmaları kapsamaktadır. Genel olarak tek hücreli alg olan fitoplanktonik organizmalar bitkisel yapıda olup, ortamda hem birey olarak hem de koloni şeklinde bulunurlar.
Planktonlar tatlı ve tuzlu sularda yaşayan, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır.
Plankton patlaması terimi, deniz ekosisteminin olmazsa olmaz bir bileşeni olan tek hücreli ve fotosentez yapan canlıların yoğun bir şekilde üremesi ve çoğalması anlamına gelir.
Denizlerde besin zincirinin en alt halkasını oluşturan fitoplanktonun karbon üretimi dünya birincil üretiminin yarısını karşılamaktadır. Fitoplankton yeryüzündeki oksijenin de yarısını üretmektedir. Bu tek hücreli organizmalar küresel iklim değişikliğinde de rol oynamaktadır.
Kırmızı renk bazı planktonların aşırı çoğaldığı 'red tide' adı verilen plankton patlamalarında ortaya çıkabilen bir diğer tehlike de brevetoksinler. Brevetoksinler havaya karışarak solunum yoluna etki ediyor, bronşlarda kasılmaya neden olarak astıma benzer solunum sıkıntısı yaratabiliyor.
Sheldon J. Plankton veya Plankton (30 Kasım 1942)çizgi filmdeki ana karakterlerden birisidir.Plankton kendi restoranı olan Chum Bucket'ta eşi Karen Plankton ile yaşar.Planktan çok kısa boylu olduğu için onu ezerler.
Denizlerde, göllerde ve akarsularda, hatta belirli şartlar altında da buzullarda yer alabilirler. Dünyada fotosentez ile üretilen oksijenin çok önemli bir kısmını planktonlar üretir, diğer kısmını ise, bitkiler üretir. Planktonlar çoğaldıkça denizlerin ve okyanusların renginde de ciddi derecede değişimler olur.
Turkuaz renk tonlarına planktonların neden olduğu belirtiliyor.
Otçul planktonlar, aynı bitkilerin yaptığı gibi güneş ışığı ve karbondioksit alıp fotosentezle besin üretirler. Etçil planktonlar otçul planktonları, küçük balıklar etçil planktonları, büyük balıklar da küçük balıkları yiyerek beslenirler.
Örneğin su yosunlarının fitoplankton grubunu oluşturan diatomlar tek hücreli ökaryot canlılardır.
- Hareket kabiliyetine sahip olmayan ve tek hücreye sahip durumda olan canlılardır. - Mikroskobik ortamlarda görülebilen boyuta sahip olan planktonlar, denizlerdeki akıntılar yardımıyla hareket edebilirler.
Planktonlar fotosentetik bakterilerdir. Onlar da yeşil bitkiler gibi karbondioksiti ve güneş ışığını kullanarak enerji için kullanabileceği şekeri ve oksijeni üretir. Bir fitoplankton türü olan Proklorokokus, atmosfere tonlarca oksijen salar. Bu canlılar o kadar küçüktür ki bir damla suya milyonlarcası sığar.
Bilim adamları, planktonların Dünya atmosferinde bulunan tüm oksijenin yüzde 50'sini ürettiği sonucuna vardı.
E) Bir protist olan tek hücreli algler mikroskobik olan fitoplanktonlarıın elemanıdır.
PLANKTON ÖZÜ nedir? Plankton özü, Azot sabitleyen deniz yosunu, yeşil mikroalgler ve mavi mikroalgler gibi çeşitli tekli veya çoklu deniz biyokütlesinin bir özüdür. Karakteristik bir kokuya sahip renksiz ila açık sarı sıvı olarak gelir. İçerisinde çeşitli faydalı mineraller, vitaminler ve silikon bulunmaktadır.
Bazı tür planktonlar, dalgaların hareketiyle mavi ışık saçıyor. Milyonlarcası bir araya geldiğinde harika bir manzara oluşturuyor. Deniz durgun olduğunda bile, karanlıkta suyun içinde hareket eden bir kayık, hatta suya batırdığınız eliniz bile planktonların ışık çıkarmasına neden oluyor.
Farklı fitoplankton türleri var. Karadeniz'de en çok bulunan fitoplankton türlerinden biri ise kokolitoforlar.
Türkiye'nin birçok noktasındaki denizlerde ve özellikle Marmara Denizimizde genellikle ilkbahar mevsiminde deniz suyunun ısınması ile denizlerdeki oksijenin en önemli kaynağı olan planktonların aşırı çoğalması olayı gerçekleşen bu olay plankton patlaması olarak adlandırılmaktadır.
Genel olarak bir plankton kepçesi kepçe ağzının açık kalmasını sağlayan paslanmaz çelikten yapılmış bir çember, suyun süzülmesini sağlayan konik şekilli süzme torbası (plankton bezi) ve süzülen planktonun toplandığı kolektörden oluşmaktadır. Ayrıca çemberi çekim ipine bağlayan üç gergi ipi bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri