Vertigo baş ağrısı yapar mı? Vertigolu hastada stres etkisi, boyun kaslarının kasılması gibi sebeplerle baş ağrısı görülebilir. Ayrıca migrenöz vertigo dediğimiz çok sık rastlanmayan vertigo çeşidinde baş ağrısı ön plandadır.
Vertigo kendisi baş ağrısına neden olmaz, ancak bazı kişiler baş dönmesi yaşadıklarında baş ağrısı da eşlik edebilir. Özellikle migren atağı yaşayan kişilerde baş dönmesi ve baş ağrısı bir arada görülebilir.
Vertigo tek başına olabileceği gibi, beraberinde bulantı, kusma, kulakta dolgunluk veya basınç hissi, işitmede azalma gibi belirtiler de bulunabilir.
Kanallar içindeki sıvı hareketinde var olan problemler normal filmle, tomografi yada MR ile gösterilemez.
Vertigo atağı öncelikle şiddetli baş dönmesiyle açığa çıkar. Gün içerisinde birkaç saniye sürebileceği gibi 24 saat veya birkaç gün de sürebilir. Ataklar sırasında baş dönmesinin yanı sıra mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik ve hissizlik gibi belirtiler açığa çıkabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Vertigo, kişinin kendisini veya çevresini dönüyormuş gibi algıladığı bir denge bozukluğu türüdür. İç kulak problemleri ve beyindeki denge merkezinde ki sorunlar vertigonun sebebidir. Vertigoda şiddetli baş dönmesi, mide bulantısı ve denge kaybı gibi belirtiler görülür.
Meniere sebebiyle oluşan vertigonun tedavisinde, bu hastalığı yönelik ilaç tedavisi ve tuz ve kafein içermeyen diyet uygulanır. BPPV ise bazı baş hareketleriyle iç kulaktaki kristallerin yerine yerleşmesini amaçlayan Epley Manevrası ile tedavi edilebilir.
Kristal oynaması baş döndürüyor ATAKTA diğer yöne dönerken ya da yere hızla eğildiğinizde veya kafanızı aniden çevirdiğiniz bir anda iç kulak kristali kaynaklı baş dönmesi sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Medicana International Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
Vertigo hastalarında genellikle ilk iki gün şiddetli baş dönmesi, kulakta uğultu, bulantı ve kusma gibi şikâyetler görülür. Ancak bir süre daha geçtikten sonra hastalık kendiliğinden düzelir gibi olur ve neredeyse iki aylık bir süre herhangi bir sıkıntı yaşanmaz.
Psikolojik vertigo baş dönmesi şikayetinin denge mekanizmalarındaki bozukluklardan daha çok kişinin psikolojik durumuna bağlı olarak ortaya çıkmasını ifade eder. Kişiler çok stresli, üzüntülü ya da kaygılı oldukları zaman vertigo şikayetiyle karşılaşabilirler.
En belirgin özelliği ise baş dönmesine neden olmasıdır. Bulunduğu bölgeden kopan kristaller, baş hareketleri ile birlikte yer değiştirir. Bu nedenle denge hücreleri uyarılır ve baş dönmesi ortaya çıkar. Kulak kristalinin oynaması nedeniyle oluşan baş dönmesi, genelde 15 – 60 saniye sürer.
Vertigo hastalarındaki denge kaybı ve baş dönmesi şikayetleri ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu nedenle vertigo, tanısı ve tedavisi aksatılmaması gereken bir durumdur. Vertigonun altında yatan nedenin bulunması ve tedavi edilmesi kişiyi düşme gibi olası risklerden korur ve kişinin yaşam kalitesini artırır.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir. Baş dönmesi hissi ile birlikte vertigolu kişilerde görme bozukluğu, mide bulantısı, kusma, çift görme, baş ağrısı veya hızlı kalp atışı da görülebilir.
Migrenöz vertigo (vestibüler migren)
Çoğunlukla görsel (göz kararması, ışık çakmaları, siyah noktalar görme vs) aura sonrasında baş ağrısı meydana gelir. Bazen yarım baş ağrısı, bazen enseden başlayıp göz üzerinde ve alında yoğunlaşan ağrı ile seyreder.
Vertigosu olanlar yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Vertigo tedavisi için sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Vertigo'yu tetikleyen besinler içerisinde aşırı şekerli ve aşırı tuzlu yiyecekler vardır. Beslenmenin vertigo üzerindeki etkisi büyüktür.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Eğer günlük su ihtiyacınızı almıyorsanız ve çok az su içiyorsanız, vücudun dengesi bozulacağı için vertigoyu bedeninize çağırabilirsiniz. Susuz kalan kişilerin bu hastalığa eğilimi daha yüksektir. Her hastalığı tetikleyen alkol ve sigara alışkanlığı, vertigonun da nedenleri arasındadır.
Dr. Bedri Özer, 'Vertigonun hissedilmesi durumunda öncelikle güvenli bir alana çekilip hareketsiz oturulması yeterli olacaktır. Bu süreçte beyin iç kulaktan gelen uyarıları gözden geçirip dengenin tekrar kurulmasına çalışır.
Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
İç kulakta orta bölümde bulundukları yerden kopan çıkan kulak kristalleri en yakın anatomik yapı olan arka yarım daire kanalına (posterior semisirküler kanal) doğru giderler. Arka yarım daire kanal hareketinin ters yönünde hareket ettikleri için beyine yanlış sinyal gitmesine neden olurlar.
Sakız çiğnemenin çene kaslarında güçlendirme ve stresi azaltma etkilerinin yanında vertigo tedavisinde etkisi büyüktür. Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır.
Doktorlar vertigo hastaları için hareketin öneminin altını çiziyorlar. Günlük olarak geri ileri yürümek, yana doğru adımlamak gibi egzersizlerin iyi geldiği belirtiliyor. Ayrıca gözlerin açık olduğu zama yumuşak zeminde yürümek de iyi geliyor.
Fakat vertigo ya da baş dönmesi, kendi başına bir hastalık değil bir tür belirti olduğundan, rahatsızlığın mutlaka uzman bir doktora gösterilmesi gerekir. Vertigo, ciddi sağlık sorunları doğrultusunda ortaya çıkabilen bir belirti olduğundan, söz konusu rahatsızlığın evde tedavi edilmeye çalışılmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri