Plastik kelepçeler hafif, kolay taşınılır, ucuz, hijyenik, tek kullanımlık ve uygulamasının kolay olması gibi nedenlerden dolayı daha fazla tercih edilmektedir. Plastik kelepçelerin özellikle toplumsal olaylara müdahale eden kolluk birimlerince kullanıldıkları görülmektedir.
Mevzuatlarımıza göre, kişilerin tutuklanması, yakalanması veya bir yerden başka bir yere nakledilmeleri sırasında, kaçma ihtimali taşıdıklarına veya kendilerinin veya başkalarının can ve beden güvenliğini tehlikeye atabileceklerine dair belirtiler bulunduğunda, plastik kelepçe takılabilir.
Plastik kelepçe, plastik kayışlardan yapılan ve eller için fiziksel kısıtlama getiren bir tür kelepçe. Metal kelepçelerin aksine tek kullanımlıktır. İlk olarak 1965 yılında kullanılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu'na bağlı bir asker, Irak'ta plastik kelepçe takarken.
Metal kelepçeler genellikle bir anahtarla açabilen kilit mekanizmasına sahiptir. Bazı modellerde dönen bir vida yardımı ile kelepçe kapatılabilir ve açılabilir. Kelepçeler genellikle polis ve diğer güvenlik görevlilerince şüphelilerin kaçmasını önlemek amacıyla kullanılır.
Kelepçe, ayakta, yatırılarak veya çöktürülmüş olarak takılır. Hedef kişinin yalnız olması halinde, şahıs çöktürülür veya yatırılır. İki kişiye kelepçe takılması halinde; bu kişilerin arkası döndürülür ve yan yana getirilir. Şahsa arka taraftan yanaşmak suretiyle birinin sağ, diğerinin sol bileğine kelepçe takılır.
İlgili 31 soru bulundu
7 nci maddede “Yakalanan kişinin direnmesi, saldırıya yeltenmesi veya saldırıda bulunması hallerinde kendisine kelepçe takılır. Yakalanan kişinin kaçma ihtimali varsa kelepçe takılması kolluk kuvvetinin takdirine bağlıdır.” ifadesi ile kelepçe kullanma yetkisi düzenlenmiştir.
Ters kelepçenin uygulanabilmesi için, polisin makul bir şüpheye veya yasal bir dayanağa sahip olması gerekmektedir. Sezgen Hukuk'ta yer alan derleme bilgilere göre; Polis keyfine göre kelepçe takamaz. Olayın ağırlığı tehlikesi ile orantılı olmalıdır. PSVK 16/2 maddesinde ilgili düzenleme yapılmıştır.
Uygulamaya göre, şiddet uygulayan kişiler, mahkemeden alınan kararla ayak bileğine elektronik kelepçe takılarak izlenebiliyor.
Bunun dışında, akıl sağlığı sebebiyle tehlike arz edip kontrol ve tedavi altına alınacak olanlar haricinde hiç kimsenin, örneğin tanıkların veya üçüncü kişilerin ellerinin kelepçelenmesi mümkün değildir. Çünkü Ceza Yargılaması Hukuku'nun asli süjesi, şüpheli ve sanıklardır.
Maurus C. Logan The Cable Tie 60 yıl önce, 1958 yılında Memphis, Tennessee merkezli Thomas & Betts adlı bir elektrik şirketi için çalışan tarafından icat edildi. Plastik Kelepçe The Cable Tie olarak mucidi "Maurus C. Logan" adlandırdı.
Ancak kaçma kuşkusu bulunmayan, kontrol altına alınmış kişilere de kelepçe takılabiliyor. Aşağılama anlamında kullanılıyor bu.” Mevzuata göre 18 yaşından küçük çocuklara hiçbir koşulda kelepçe takılmasına izin verilmiyor. Kadınlar için ise böylesi bir istisna söz konusu değil.
Gözaltında bulunan şahıslara kelepçe takılıp takılamayacağı ve kelepçe kullanımı hususu aşağıdaki kanunlar ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmiştir. Kelepçe takma yetkisi kolluk amirinin insiyatifinde olmakla birlikte ilgili kanun maddelerinden anlaşılacağı üzere 18 yaşından küçüklere(çocuklara) kelepçe takılamaz.
Elektronik kelepçe uygulanması kararı en fazla 6 ay için verilebilir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşılması hâlinde tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine ya da aynen devam etmesine karar verilebilir.
Ters kelepçe uygulaması, kişinin ellerini arkadan birleştirerek kelepçelemeyi içerir. Kişinin kaçmasını veya direnmesini önlemek, polise saldırmasını veya kendine zarar vermesini engellemek amacıyla kullanılan bu yöntem, bir yandan işkence yöntemi olarak da görülebilir.
Teknik yöntemlerle takip kararı verilebilmesi için Aile Mahkemesi dosyayı ivedilikle Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğüne gönderir ve vakanın teknik yöntemlerle takibe uygunluğu konusunda Sosyal İnceleme Raporu (SİR) alınmasına ve ŞÖNİM tarafından Komisyon raporu oluşturulmasına karar verir.
Özellikle betonarme yapılarda çelik donatıların doğru bir şekilde sabitlenmesi çok önemlidir. Demir İşleri: Çelik donatı montajı ve demir işleri sırasında, U bolt kelepçeleri, boruları ve çubukları birleştirmek için kullanılır. Bu sayede güvenilir bir bağlantı sağlanmaktadır.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun uygulanması için gerekli olan yönetmelik çalışmasını tamamladı.
Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak “Elektronik Takip Sistem Merkezi” ile şiddet uygulayan, mahkeme kararıyla uzaklaştırma kararı verilen erkeklere elektronik kelepçe takılacak. Bu kelepçe ile şiddet uygulayan erkek, eşi ya da beraber olduğu kadına 500 metreden fazla yaklaşamayacak.
Tutuklanan zanlıyı gözaltına almak ve güvenli bir yere götürmek için kişinin boyun bölgesi eğilir. Bu durum, suçlunun hareket etme kabiliyetinin kısıtmasını engeller. Bu amaçlar yapılır. Suçlunun normal vatandaşa zarar vermesini engellemek amacıyla suçluların kafası eğilmektedir.
Sonuç olarak, 18 yaş altı çocuklara zincir, kelepçe ve benzeri aletler takılamaz, ancak kolluk gerekli başka önlemleri alabilir.
Evet, 6136 sayılı Kanun'a göre, özel izinler dışında kelepçe taşımak suçtur. Kolluk kuvvetleri ve bazı özel kanunlarca belirlenen yetkililer dışında kimse kelepçe taşıyamaz.
Madde 72-Askeri ve mülki makamlara giren memur makamı işgal eden zata mafevklerine yaptığı gibi selam verir. Madde 73-Her polis mensubu kendilerine müracaat edenleri hürmetle karşılayarak selamlarına mukabele ederler.
Gözaltına Alınan Herkese Kelepçe Takılır mı ? Hangi hallerde kelepçe takılır ? Gözaltına alınarak bir yerden diğer bir yere nakledilen kişilere kelepçe takılması zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri