Peki portakal kabuğu tozu nasıl kullanılır? Hazırladığınız bu mis kokulu portakal kabuğu tozunu portakal yağı veya portakal içeren çoğu tarifte kullanabileceğiniz gibi yakıştırdığınız her türlü kek, kurabiye, bisküvi, revani, muhallebi gibi tatlı ve atıştırmalık tariflerinde de kullanabilirsiniz.
Cilt maskelerine eklenen portakal kabuğu tozu sayesinde peeling etkisi oluşturabilirsiniz. Cildinizin daha iyi görünmesine ve temizlenmesine yardım edecektir. Aç karnına yutulan 1 çay kaşığı portakal kabuğu, bağırsaklardaki parazitlerin temizlenmesine yardım eder.
Nasıl kullanacağınıza gelirsek, hazırladığınız bu mis kokulu tozu yakıştırdığınız her türlü kek, kurabiye, bisküvi, revani, muhallebi gibi tatlı ve atıştırmalık tariflerinde kullanabilirsiniz.
Portakal kabukları nemini tamamen yitirip kuruduğunda, elinizle küçük parçalara ayırın. Portakal kabuklarını mutfak robotundan geçirerek ince toz haline gelene kadar çektirin. Tamamen toz haline gelen kabukları, elek yardımıyla eleyin.
Portakal kabuğu metabolizmanın hızını arttırarak daha fazla yağ yakmayı ve dolayısıyla kilo vermeyi kolaylaştırır. Portakal kabuğunun içerisinde birçok besin bileşenleri mevcuttur, özellikle C vitamini, bu antioksidan ve vitaminler yağ yakmanıza yardımcı olur.
İlgili 26 soru bulundu
Portakal kabuğu kurutma
Kuruduktan sonra rondodan geçirerek toz hale getirebilir, kek, sütlü tatlı, şerbetli tatlı, kurabiye tarifleri gibi tariflerinizde aroma verici olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
* İyi bir koku ve renk verici üründür. * Hazır paket edilmiş haldeki puding ve aşure gibi farklı tatlı çeşitlerinde kullanılabilmektedir. * Çay olarak ya da çay karışımları içerisinde aroma verici olarak kullanılabilir. * Bisküvi ve kek gibi yiyeceklerde kullanılmaktadır.
Suyu ve portakal kabuklarını bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca içine çubuk ya da toz tarçını ekleyip 10 dakika kadar kaynatın. Kabukları süzdükten sonra çayı hafifçe soğumaya bırakın.
Bağırsak kurdu portakal kabuğu sayesinde vücuttan temizlenebilir. Portakal kabuğunu rendeleyip kuruttuktan sonra suyla beraber tüketmeniz önerilir. Antioksidan etkilere sahip olan portakal kabuğunu suyla karıştırıp içtiğinizde, bağırsaklarda oluşan hasarlar onarılır ve kurtların yayılması önlenir.
Yemeğiniz pişerken ocağın diğer gözüne de su ve sirkeyle birlikte portakal kabuklarını koyun kaynamaya başlayınca kokunun değiştiğini göreceksiniz. Su buharlaştıkça portakalın o güzel kokusu bütün evi sarmaya başlayacak, sirke kokusu sizi endişelendirmesin.
Portakal kabuğu kurutma
Kuruduktan sonra rondodan geçirerek toz hale getirebilir, kek, sütlü tatlı, şerbetli tatlı, kurabiye tarifleri gibi tariflerinizde aroma verici olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Limon kabuğu tozunu,limon aroması istediğiniz her yerde; soslarda,içeceklerde,sütlü tatlılarda,kek ve kurabiyelerde kullanabilirsiniz.
Portakal Kabuğu Zararları
Portakal kabuğunun ana bileşenlerinden biri, vücut üzerinde uyarıcı etkileri olabilen sinefrindir. Ancak, ilk enerji patlaması geçtiğinde, kendinizi bitkin veya yorgun hissetmenize neden olabilir. Bu aynı zamanda görme ve baş ağrısı problemlerinin de sebebidir.
Portakal kabuğu metabolizmanın hızını arttırarak daha fazla yağ yakmayı ve dolayısıyla kilo vermeyi kolaylaştırır. Sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar. Özellikle ciltte enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele eder.
Portakal kabuğu yenilebilir. Hatta çoğu yemek yapan insanın da bildiği üzere, portakal kabuğu rendesi yemeklere çok güzel bir aroma sağlar. USDA verilerine göre 100 gram çiğ portakal kabuğu 97 kcal enerji sağlarken 10.6 gram diyet lifi içerir. Bunun yanında günlük C vitamini ihtiyacının %151'ini karşılar[1].
🍊Kalp ve damar sağlığı açısından iyi bir kaynaktır. Yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme riskini azaltır. Mide yanmasına iyi gelir; Portakal kabuğunda bulunan aktif bileşenlerin alkali etkisi vardır ve mide asidini azaltır. 🍊Smoothielere ekleyerek ya da çayını yaparak içmek, sindirimsel pH seviyesini dengeler.
Örneğin, yaklaşık 100 gram portakal kabuğunda 136 mg C vitamini varken, aynı ağırlıkta portakal içinde 71 mg C vitamini vardır. Portakal kabukları önemli miktarda kalsiyum, bakır, magnezyum, A vitamini, B vitaminleri ve lif içerir. Portakal kabuklarının yoğun ve acı bir tadı vardır.
Asit oranı yüksek bir meyve olduğundan portakalın mide yanmasına sebep olması da mümkün, özellikle de midesinde zaten sorun olan insanlarda. Örneğin reflüsü olan kişilerde çok fazla portakal yemek mide yanmasına veya kusmaya sebep olabilir.
Portakal kabuğu diş minesini temizlemenin kolay bir yoludur. Portakal kabuğu, dişleri beyazlatır, lekeleri önlemeye ve bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Birkaç dakika dişlerinizi ovuşturun ve su ile durulayın.
Portakal kabuğu potasyum açısından zengin içeriği sayesinde cildi doğal olarak nemlendirir. Bir kasede 2 tatlı kaşığı portakal kabuğu tozu ve 1 tatlı kaşığı sütü karıştırın. İçine 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyin. Karışımı yüzünüze uygulayın ve 15 dakika boyunca kurumaya bırakın.
C vitamini içeriğinin yanı sıra iyi bir posa kaynağı olan portakalın soyulduktan sonra kabuğu ve meyvesi arasında kalan beyaz kısmı tüketilmelidir. Böylece diyet lifi alımını destekleyerek, bağışıklık sisteminde ilk savunma hattı olan sindirim sistemi sağlığının da sürdürülmesinde önemli rol oynar.
Hiçbir meyvede alkol yoktur
Bildiğimiz hiçbir meyve alkollü değildir. Ancak fermante edilirse alkole dönüşürler. Meyvelerde alkolitler vardır ancak bu madde, meyve çürümeye, kokuşmaya yüz tuttuğunda ortaya çıkar. Bu bile kandaki alkol oranını yükseltmez.
"Portakal kilosu 1,50 kuruştan satılırken, kabuğun kilosu 8 liraya alıcı bulunuyor. Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan ve yurt dışına da satılan kabuğu iyi para ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri