Tencerede şeker, 2 su bardağı su, 1 su bardağı portakal suyunu karıştırarak kaynatın. Portakalları atın ve orta ateşte koyu bir şurup kıvamı alıncaya kadar (yaklaşık 50 dakika) kaynatmaya devam edin.
Mide yanmasına iyi gelir; Portakal kabuğunda bulunan aktif bileşenlerin alkali etkisi vardır ve mide asidini azaltır. 🍊Smoothielere ekleyerek ya da çayını yaparak içmek, sindirimsel pH seviyesini dengeler. Aynı zamanda, sindirim problemleri yaşandığı sırada çok fazla asit oluşmasının önüne geçer.
*Doğradığınız portakalları geniş ve derin bir reçel tenceresine alın, 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyunu, toz şekeri, tereyağını, karanfil ve tarçınları ilave edip ocağı orta ateşe alın. Kaynamaya başladıktan sonra kıvam alana kadar 45-50 dakika pişirin.
İlgili 40 soru bulundu
Portakal kabuklarını 3 kez duru suyun altında iyice yıkayın ve tercihen geceden suyun içinde bırakın. Kabukları kaynayan su dolu bir tencereye koyun ve 7-8 dakika haşlayın. Daha sonra buzlu suya alın ve bu işlemi diğer iki kez daha tekrarlayın. Bu işlemi portakal kabuklarının acılığının gitmesi için yapıyoruz.
Turunç kabuğu reçeli üretiminde kabuktan gelen acılığın giderilmesi önemli bir problemdir. Turunç kabuğundaki acılık naringin ve neohesperidin gibi flavonoidlerden kaynaklanmaktadır. Acılık giderme işlemi genellikle kabukların haşlanmasını takiben, birkaç gün suda bekletilmesiyle gerçekleştirilmektedir.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
Köpürmenin sona ermesi için reçelinizin pişmesine yakın içine bir çay kaşığı kadar tereyağı ekleyin. Bu sayede reçelinizin hem lezzeti daha güzel olacak hem de görüntüsü parlaklık kazanacak.
Portakal kabuklarını ekleyerek 15-20 dakika pişirin. Limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alarak soğumaya bırakın.
Narenciye, potasyum ve kalsiyum içeriği bakımından yüksektir ve dolayısıyla elektrolitler bakımından zengindir. Üstelik, limon, portakali, greyfurt gibi meyveler C vitamini bakımından zengindir ve vücuttaki kayıp elektrolitleri yenileyerek bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olur.
C vitamini içeriğinin yanı sıra iyi bir posa kaynağı olan portakalın soyulduktan sonra kabuğu ve meyvesi arasında kalan beyaz kısmı tüketilmelidir. Böylece diyet lifi alımını destekleyerek, bağışıklık sisteminde ilk savunma hattı olan sindirim sistemi sağlığının da sürdürülmesinde önemli rol oynar.
Sağlıklı bir sindirim sistemi için gün içinde 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu içebilirsiniz. Taze portakal suyunda bulunan antioksidan maddeler ve C vitamini, vücut fonksiyonlarının daha sağlıklı işlemesine katkıda bulunacaktır. Böylece vücuttaki asitler dengelenecek ve zararlı olan maddeler kolayca atılacaktır.
- 1 adet limon, - Arzu edildiği kadar şeker, - 1 tatlı kaşığı kadar limon tuzu. Portakal suyunun yapımı adına ilk önce limon ve portakalların buzlukta donması gerekmektedir.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Bu işlemi bir kere daha tekrarlayın. Daha sonra portakalları tencerenin içinden alın ve soğumaya bırakın. 4 bardak su ve 2 kilo şekeri reçeli hazırlayacağınız tencereye alın.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Portakalın da üzerine 1 kilo 250 gr şekeri ilave ediyoruz. Kısık ateşte suyunu salana kadar bekliyoruz. Sulandıktan sonra ocağın ayarını yükseltip kaynatıyoruz. Reçelin koyulaştığını anlamak için cam bir tabağa reçelin şerbetinden damlatıyoruz ve kolay akmıyorsa kıvamı olmuş demektir.
Kabartma tozu reçelin daha parlak olmasını sağlıyor.
Meyve suyuna orijinal kokusu ve tadını vermesi için, portakal ve limonun kabukları soyulmadan rondodan geçirilmektedir. Direkt normal hali ile yaparsanız bu işlemi, portakal suyunuz acı olacaktır.
Diğer çeşitlerde ise meyvenin sıkılmasında fazla basınç uygulanması, kabuk yağının yeterince uzaklaştırılmaması, elde edilen meyve suyunun hemen finişerden geçirilerek albedo ve fazla pulpundan arındırılamaması, eterik yağların yeterince uzaklaştırılamaması gibi durumlarda üründe acı tat oluşumu söz konusudur (ALTAN, ...
Ufak bir tavada çikolataları eritip portakal kabuklarını çikolatanın içine daldırıp yağlı kâğıdın üzerine tekrar serme işlemi uygulayınız. Yağlı kâğıdın bulunduğu tepsiyi donması için derin dondurucu veya buzdolabına koyunuz. 1,5 saat sonra çıkartıp servis edebilirsiniz. Böylelikle portakal draje nasıl yapılır?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri