Pırasanın yeşil yapraklarından salata yapılabilir. Pırasa yaprakları ince ince kıyıp yaptığınız salatanın içerisine ekleyebilirsiniz. Özellikle marul salatasıyla karıştırabilirsiniz. Pırasanın yeşil yapraklarından omlette yapmak mümkündür.
Pırasanın Yeşil Kısmı Yenir mi? Pırasanın yeşil kısmı da damak zevkinize göre beyaz kısımları gibi yenilebilir. Hatta pırasa yemeğinde kullanmak isterseniz, diğer yeşillikler gibi salatanıza da dahil edebilirsiniz.
Üstelik pırasanın sapı da en az yaprakları kadar yararlı. Pırasa hem bir antioksidan hem de mineraller ve vitaminler açısından zengin bir sebze. Yeşil yaprakları, günlük lif ihtiyacının neredeyse %7'sini karşılıyor. Ayrıca tıpkı sarımsak gibi antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici etkiye de sahip.
Yumurtalı pırasa yaprağı kavurması; bütün pırasa ile yapılabildiği gibi, pırasa yaprakları kullanılarakta yapılır. Özellikle yemekte kullanılan pırasaların arta kalan yapraklarını değerlendirmek için, yumurtalı pırasa kavurması yapmak bir seçenektir. Yumurtalı pırasa kavurması yapımında domates ve salça kullanılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Pırasa yapraklarını güzelce yıkayıp ince ince doğrayalım. Havucu rendeleyelim. Pirinç, havuç ve pırasaları bir tencereye alıp üzerine suyunu ekleyip malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Piştikten sonra terbiyesini hazırlayalım.
Elinizdeki pırasaları tek tek tezgaha dizin. Şimdi sırasıyla her bir pırasa tanesinin kökünden ve ucundan 2 parmak kalınlığında bir parça kesin ve bu parçaları atın. Pırasanın bir ucundan diğer ucuna uzun olacak şekilde bıçakla bir kesik atın ve dışındaki kabuğu çıkarın.
Pırasa kökleri tarlada hazırlanan tahta ve masuralar üzerine sıra arası 30 cm , sıra üzeri 15 cm olacak şekilde açılan çukurlara dikilir.Dikimden önce , dikim kolaylığı sağlamak amacıyla kök ve yaprakların 1/3 ü kesilerek budama yapılmalıdır.Fide dikimi, haziran-ağustos ayları arasında yapılır ve dikimden sonra bolca ...
Pırasa yemeği yaklaşık olarak 40 dakikada pişer.
Sağlıklı ve doğal bir pırasa, yapraklarının koyu yeşil, dip kısmının beyaz olmasıyla anlaşılabilir. Pırasanın beyaz kısımlarında sararma, yapraklarında çatlaklar ve solma varsa o pırasa taze değildir.
Pırasa sindirim sistemi dostu besinler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır.
PIRASA DAMARLARI KORUYOR
Bazı çalışmalarda, “kaempferol”ün nitrik oksit üretimini arttırarak damaları rahatlattığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Pırasa bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır.
Pırasa içerisinde bulundurduğu vitaminlerle sağlığınıza katkıda bulunur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan bu kış sebzesi, kan şekerini düşürüyor, prostat kanserinden koruyor.
Sirke pırasanın pişerken kötü bir koku salmamasını sağlayacaktır. Sirke yerine suya limon ve 1 çay kaşığı karbonat atabilirsiniz. Bu sayede de kokusu engellenecektir ve pişerken kıvamı nefis bir şekilde kalacaktır.
Zambakgiller familyasına ait olan bitki kendine has aromaya ve lezzete sahiptir, Hem yaprakları hem de kök ve gövde kısmı yenilebilen pırasanın yüzlerce çeşidi vardır.
Yeşil soğana benzer yapıya sahip olan pırasa besleyici bir süper bir sebzedir. Soğanda olduğu gibi yaprağı iki bloğa bölünmüştür, beyaz kısım yaprağın tabanına gömülü kısımdır, halka şeklinde diğer yapraklarla örtüşür.
Tencereye yağı koyalım. Soğanı, havucu, sarımsakları ekleyip 2 dk kavuralım. Salçayı ekleyip karıştıralım. Sonra pırasaları ilave edelim.
Sağlık açısından en önemli besin kaynaklarından biri olarak pırasa öne çıkar. Ancak aynı zamanda pırasa gaz yapar ve gaz sancısı meydana getirebilir.
Pırasaları yıkadıktan sonra yağı tencereye koyup salçayı da koyuyoruz. Daha sonra pırasayı havucu limon suyunu ve tuzu ekleyip yumuşamasını bekliyoruz.
Pırasanın Zararları
Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. Eğer pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücuttaki sıvı kaybında problem yaşanır. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishale yol açar.
"Toprağın altında hem beyazlaşır hem de daha yumuşak hale gelir ve lezzetli olur. Sofralarda yerli pırasanın tadı başka olur. Pırasanın en güzelini seçeriz tohum için, onu toprağa dikeriz, tohum çıkarır göbeğinden.
Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.
Pırasanın idrar söktürücü özelliği vardır. Pırasa, vücudu temizler, cildin parlak görünmesini sağlar. Pırasa içeriğinde A vitamini barındırmaktadır. A vitamini; görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımında etkili olurken, vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda da yardımcıdır.
Taze pırasa buzdolabında, yıkanmadan muhafaza edilmelidir. Bu şekilde tazeliğini 1 hafta-10 gün arasında koruyabilir. Bir poşette saklamak sebzenin nemini muhafaza etmesine yardımcı olur. Pişmiş pırasa ise oldukça kolay bozulur, bu nedenle buzdolabında dahi olsa 2 günden uzun süre saklanmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri