Yapılandırma kanunu kapsamında borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Yapılandırma kapsamında borcunuzu mart ayı içinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yaptığınızda nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanır.
SGK ve Emekli Sandığından emekli olmak için başvuran EYT'liler için GSS Borcunun olması emeklilikleri için bir engel teşkil etmiyor. Ancak Bağkur'lular için durum farklı. Onlar GSS Borcunu ödememişlerse, başvuruları geçersiz sayılıyor.
Sabah gazetesinin haberine göre Bağ-Kur kapsamında 2021'den önce borçlarıyla birlikte silinen prim günlerini ihya edecek (geçmiş dönemlerin satın alınması) olan EYT'liler de yapılandırmadan yararlanabilecek. İhyada da diğer borçlarda olduğu gibi peşin ödemede faizler silinecek.
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) şartlarını karşılıyorsanız sizlere özel EYT kredisine başvurun, SGK prim borcunuzu rahatça ödeyerek emekli olun. SGK prim borcu ödeme kredisi başvuru işlemlerinizi 444 0 335 Anında Kredi Destek Hattı üzerinden veya şubelerimize gelerek gerçekleştirebilirsiniz.
Eksik prim günlerinizi isteğe bağlı sigorta ile veya sigortalı çalışarak tamamlamanızın emekli aylığına bir etkisi olmaz. SSK'dan emekli olacağınız için aylık tutarınız değişmez.
İlgili 22 soru bulundu
Toplu ödeme sadece kanunda sayılan bu durumlar için borçlanma suretiyle yapılabilir. Onun dışında eksik prim günleri için toplu ödeme hakkı bulunmuyor.
Toplu Ödeme Alma
Emekliliğe hak kazandığınızda birikimlerinizin tamamını alarak Sistem'den ayrılabilirsiniz. Birikimlerinizin bir kısmını toplu olarak almanız durumunda geri kalan birikimlerinizle Emeklilik Gelir Planı'na veya Yıllık Gelir Sigortası'na dahil olabilirsiniz.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Askerlik ve doğum borçlanması yapsanız da prim gün sayınız eksikse ya da borçlanma yapamıyorsanız prim gün sayısını doldurduğunuzda EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilirsiniz.
Cevap: SSK'dan prim gün sayısını ve hizmet yılını doldursanız bile Bağ-Kur prim borcu olduğu için emekli olamazsınız. Yeni yasadan yararlanıp Bağ-Kur prim borçlarınızı yapılandırırsanız, emekli olabilirsiniz.
Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.
Bağkur'unuzun SSK şartlarına tabi olarak emekli olmanıza bir zararı yok. Çünkü 1260 günden az Bağkur süreniz olduğundan SSK şartlarıyla SSK'dan emekli olacaksınız. Ancak emekli olmak için aranan şartlardan biri de Bağkur prim borcunun olmamasıdır. Maalesef prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız.
1-İhya ne demek? Önceden silinen ve dondurulan hizmet sürelerinin yeniden canlandırılmasına ihya deniliyor. Böylece kişiler, dondurulan hizmet sürelerini beklemeden canlandırarak emekli olabiliyor.
7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek
Bu kural sadece SSK'lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.
Borçlanılacak her gün için borç tutarı, borçlanılacak kişi tarafından belirlenecek tutarın % 45'idir. Ancak beyan edilecek günlük kazanç 2023 yılı itibariyle 333,6 TL'den az 2502 TL'den fazla olamaz. Yani günlük olarak en az 150,12 TL en fazla ise 1125,9 TL borçlanılabilir.
Yurtdisi borclanma da 3600 gün uygulamasi
SGK emeklilik yurt disi borclanma yaparak Türkiye´de SSK kapsaminda 3600 günden emekli olabilirsiniz. Bu hak kapsaminda hem daha az prim ödemis olursunuz hem de alinacak emekli maasiniz yüksek olur.
Yaşı doldurup prim ödeme gün sayısını doldurmayanlar bulundukları bölgedeki sosyal güvenlik merkezlerine yazılı talepte bulunarak ödedikleri prim tutarını topluca alabilir.
Bu tutarlar asgari ücretle birlikte yeniden belirlenecek. Mevcut durumda en düşük prim günlük 106,75 lira, en yüksek prim de 693,89 lira olarak uygulanıyor. 1 Temmuz'dan itibaren en düşük prim günlük 143,04 lira, en yüksek prim de 930,09 liraya yükselecek.
Zamanında GSS prim borcu ödenmezse, Sosyal Sigortalar Kurumu, bizzat haciz ya da icra kapsamında söz konusu prim borçlarını talep edebilir. Aksi durumda, acil servis hizmetleri haricinde kişilerin muayene ya da tedavi olmaları olanaksızlaşır.
4A Sigorta Primi Hesaplama
Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
Çalışmayanlar, işinden ayrılmış olanlar, çalışmaya ara verenler bu haktan yararlanabiliyor. Emeklilik için şartlardan biri çalışılması ve sigortalının kendi adına sigorta primlerinin SGK'na yatırmasıdır. Bu şekilde SGK prim gün sayısını, yaşını ve sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli aylığına hak kazanmaktadır.
İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. Asgari ücrete yüzde 34,04 zam gelmesinden dolayı en düşük isteğe bağlı prim 4292 lira oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri