Evre 4 prostat kanseri, kanserin lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayıldığı anlamına gelir. Ayrıca iki alt aşamaya ayrılmıştır: Evre 4A: Kanser yakındaki lenf düğümlerine yayılmıştır ancak yakındaki dokulara yayılmış olabilir veya olmayabilir.
Evre 4. Prostat kanserinin 4. Evresinde, tümör prostatın dışındaki dokulara, lenf düğümlerine ve uzak organlara yayılım göstermiş olabilir.
Bu kanser, prostat bezinin hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkar ve en sık görülen kanser türlerinden biridir. Genellikle yavaş ilerler, ancak bazı durumlarda daha hızlı yayılabilir.
Bölgesel metastazlı Aşama 4 – Büyük bir tümör boyutuna (T4) veya yakındaki lenf düğümlerine yayılmaya bağlı olarak evre 4 olarak adlandırılan Prostat kanseri olan erkeklerin yaklaşık olarak % 100'ü 5 yıllık bir hayatta kalma oranına sahiptir.
Prostat kanseri ilk nereye sıçrar? Prostat kanseri genel olarak lenf düğümlerinde ve kemiklerde metastaz yapar. Bunların yanı sıra kolon ve bağırsaklara da yayılım özelliği gösterir.
İlgili 29 soru bulundu
Evre III kanserleri, T4 tümörler gibi vücudun uzak bölgelerine yayılmamış evre IV kanserleri ve yakın lenf nodlarına yayılmış kanserleri (N1) içerir. Bölgesel evredeki prostat kanseri için 5 yıllık bağıl sağ kalım oranı neredeyse %100'dür.
Bir erkeğin yaşam boyu prostat kanseri olma riski yaklaşık %15'tir. Yani her 8 erkekten 1 tanesi prostat kanserine yakalanmaktadır. Prostat kanserinden ölüm riski ise %3-4 civarındadır, yani kabaca her 25 erkekten bir tanesi prostat kanseri nedeniyle yaşamını yitirmektedir.
Hormon tedavisinin yan etkileri erektil disfonksiyon, sıcak atakları, kemik kütlesinde kayıp, cinsel istekte azalma, meme dokusunda büyüme ve kilo alımı olabilir. İleri evre prostat kanserlerinin çoğu sonunda hormon terapisine adapte olur ve tedaviye rağmen büyümeye başlar (kastrasyon dirençli prostat kanseri).
Prostat kanseri tedavi ile tamamen yok edebilir ve bazı hastalarda olduğu gibi kısmen geriletilebilir. Tedaviyi tamamlamak sizi kısmen rahatlatabilir, ancak hastalığın tekrar nüks etme olasılığı için endişe duymak normaldir, bu duygu hep var olmaya devam edecektir.
Prostat kanseri sıklıkla kemiğe metastaz yapması sebebiyle (sıçrayabildiğinden) bel, kalça veya bacakta şiddetli ağrılara neden olabilir. Prostat bezinin mesanenin hemen altında yerleşmesi sebebiyle en sık olarak ortaya çıkan belirtiler üriner sisteme ait problemlerdir.
Tüm erkeklerin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma olasılığı yaklaşık %10-12 olarak bildirilmektedir ve prostat kanseri erkeklerde ikinci en sık görülen kanser türüdür. Ancak erken tanı ile prostat kanserinden tamamen kurtulma ihtimali (kür şansı) diğer birçok kanserden daha yüksektir.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Prostat kanserinin ana evreleri I ile IV arasında değişir. Bazı evreler daha alt evrelere de ayrılır (A, B, vb.). Evrelemede, rakamlar ne kadar düşük ise, kanser o kadar az yayılmış demektir. Örneğin Evre IV, diğer evrelere göre kanserin daha fazla yayıldığını gösterir.
Kanserin yayılması (metastaz).
Kemiklere yayılan prostat kanseri ağrıya ve kemiklerde kırılmaya neden olabilir. Prostat kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldıktan sonra yine de tedaviye yanıt verebilir ve kontrol altına alınabilir, ancak tamamen tedavi edilmesi olası değildir.
4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir. PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.
Prostat kanseri ameliyatı kaç günde iyileşir? Radikal prostatektomi cerrahisinden sonra yara iyileşmesi genellikle 10 gün sürer. Sondanın çıkarılıp normal sosyal hayata dönüş de ortalama 2 haftadır.
Geleneksel yaklaşımda kemik metastazı ya da lenf bezlerine metastaz olan prostat kanserli bir hastaya radikal prostat cerrahisi önerilmemekte idi. Günümüzde inanılanın aksine kemik metastazı olan prostat kanseri olgularında radikal prostatektomi cerrahi bir seçenek olabilir.
Hasta özellikleri ve toplam sağkalım
Biyokimyasal nükse kadar geçen süre ortalama 3.5±3.0 yıl (ortanca 2 yıl) biyokimyasal nüks sonrası ortala- ma takip süresi 7.3±3.9 yıldı (ortanca 7 yıl). Bu süre içinde 379 hasta- nın 76'sı (%20) prostat kanserinden kaybedildi.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Erken teşhisle prostat kanseri %99 gibi büyük oranda tedavi edilmektedir. Erken evreden kasıt, prostat kanserinin prostat dokusu içerisinde hapsolmuş olduğu dönemdir. Prostat kanseri ameliyatı Laparoskopik veya Robotik Cerrahi ile yapılabilmektedir.
Prostat hastalıklarından iyi huylu prostat büyümesi ilaç ve cerrahi seçeneklerle tedavi edilebilir.
Prostat büyümesi asla ve asla kansere dönüşmez. İkisi tamamen ayrı mekanizmayla oluşan ayrı ayrı hastalıklardır.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostat kanserini erken yakalamak için ilk yapılan test Total PSA değerinin belirlenmesidir. Normal değerlerin daha üstünde ölçüldüğü durumlarda (total PSA: 4-10 ng/ml arasında olduğunda) kanda proteinlere bağlı olmayan serbest PSA düzeyine ve serbest PSA'nın total PSA'ya oranına bakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri