Sıkça Sorulan Sorular. Diz protezi ameliyatı kaç yaşında takılır? Çoğunlukla orta yaşı geçmiş hastalara uygulanır. 55 yaş ve sonrasında yapılan diz protezlerini ömür boyu kullanmak mümkündür. Ancak daha genç yaşlarda yapılan diz protezleri, eskime nedeniyle ikinci bir protez değiştirme ameliyatına ihtiyaç duyulabilir.
Diz protezi ameliyatı olan hastaların çoğunluğu 50-80 yaş arasındadır. Ancak, ameliyat için kesin bir yaş sınırı yoktur ve her hastanın ameliyattan beklentileri bireysel olarak değerlendirilmelidir.
Günümüzdeki teknolojik imkanlarla diz protezi ameliyatı her yaşta yapabilmektedir. Travmalar ya da romatoid artrit, gut artriti gibi sebeplerle genç hastalarda protez ihtiyacı olabili. Ama ilerleyen yaşa bağlı kireçlenmede ameliyat genellikle 55 yaşından sonra yapılmaktadır. Diz protezinin ömrü yaklaşık 20-25 yıldır.
İdeal hasta yaşı 70-80 yaş arasında olmalıdır, ancak artrit, romatoid artrit, osteonekroz ve yaralanma sonrası kalça kırığı sonrası eklemin bozulması gibi durumlarda daha erken yaşta protez yapılabilir. Durumun kalça protezi gerektirecek kadar ciddi olup olmadığına dair nihai kararı veren kişi daima hastadır.
Diz protezi genellikle dizindeki kireçlenme boyutu ileri seviyeye ulaşan kişilere uygulanmaktadır. Bu hastaların çoğu genellikle 60 yaş ve üzeridir. Ayrıca burada her hasta farklı değerlendirilir. Cerrahi karar hastanın yaşına göre değil ağrı seviyesi ve kireçlenme düzeyine göre karar verilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Diz Protezlerinin Riskleri
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, diz protezi ameliyatları da belirli riskler içerir. Bunlar arasında enfeksiyon, protezin gevşemesi, kan pıhtıları ve sinir hasarı yer alabilir. Ancak, cerrahi ekiplerin deneyimi ve ileri teknoloji kullanımı, bu risklerin minimize edilmesine yardımcı olur.
Genellikle ileri yaşlardaki hastalarda tercih edilen diz protezinin yaklaşık 25 ila 30 yıl ömrü bulunmaktadır. Kullanım ömrü tükenen diz protezlerinin yeni protezler ile değiştirilmesi gerekmektedir, bu işleme “diz protezi revizyonu” denir.
Ancak ameliyat tedavisi şart olduğu halde tedavi gecikirse, sağlam olan iki diz, diğer kalça hatta sırt ve bel bölgelerinde dahi ciddi kireçlenme ve bozulma riski oluşabilir. Ameliyat olunmadığı takdirde diğer bölgelere normale nazaran daha fazla yük bineceği için, vücudun diğer bölgeleri için de risk artmaktadır.
Kalça protezi ameliyatı için yaş sınırı var mıdır? Özel durumlarda erken erişkin dönemde bile gündeme gelse de; esas olarak orta yaştan sonra yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat için üst sınır bir yaş yoktur. Endikasyonuna göre de kemik gelişimini tamamlamış veya tamamlamak üzere olan herkese uygulanabilir.
Kalça protezi özel bir maddeden yapılmaktadır ve günümüzde uygulanan protezlerin insan dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kalça protezi ameliyatı öncesinde gerekli tetkikler uygulanmalı, hastanın genel sağlık durumu gözetilmeli ve tecrübeli cerrahların tercih edilmesi gerekmektedir.
Diz protezi yapılan bir hasta bir gün istirahat ettikten sonra ertesi gün ayağa kalkabilir. Bazı hastalar sadece ayakta durabilirken bazı hastalar birkaç adım atabilir. Yaklaşık üç-dört gün içinde odalarının içinde ya da hastane koridorlarında dolaşabilir hale gelirler.
Protez Hareket Kısıtlaması Yapar Mı? Böyle bir şey kesinlikle doğru değildir. Protezler hareket kısıtlaması yapmaz, aksine rahatça hareket edebilmenize olanak sağlar.
protezin hangi seviyede olacağı önemli. % 40'ı geçmene yetiyor protez hangi seviyeden olursa olsun. Ortopedik engel olduğu için araç alımında rapor oranı önemli değil ama diğer haklardan yararlanmak için % 40 üzeri olmalı.
İmplant diştedavisinde kemik gelişimi ile alakalı olarak taban yaş sınırı 18 yaş ortalamasıdır. İmplant diş uygulamasının üst yaş olarak herhangi bir sınırı yoktur. Yaşı çok ilerlemiş olan kişilerde dahi, implant tedavisinin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmaz.
Tam protez uygulaması ölçü ve provalarıyla birlikte 4-5 seansta tamamlanabilir. Bunun için de yaklaşık olarak 2 hafta kadar süreye ihtiyaç duyulur. Mevcut diş eksikliğinin gidermek için implant uygulaması tercih edildiyse yapılacak olan protez de implant üstü protez olarak adlandırılır.
Diş Protez Teknolojisi bölümünden mezun olanlar, diş laboratuvarlarında, diş hekimlik kliniklerinde veya diş protezi üretimi yapan özel şirketlerde çalışma fırsatı bulurlar. Mezunlar, diş hekimlerinin ve hastaların ihtiyaçlarına uygun protez dişlerin tasarımını ve üretimini gerçekleştirir.
Ancak hastalar bu süreçte yürürken ağrı duymamaktadır. Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı, kırık kemiklerin kaynaması ortalama sekiz haftalık bir zaman dilimi içinde gerçekleşmektedir.
Robotik protez cerrahisi ameliyatını SGK karşılıyor mu? Robotik protez ameliyatlarında diz veya kalça eklemine uygulanan protez malzemesini SGK anlaşmalı hastanelerde SGK karşılamaktadır. Ancak ameliyatta kullanılan robotik protez cerrahisine ait özel malzemeleri ve robot maliyetini SGK karşılamamaktadır.
Ameliyat ortalama 2 saat sürer. Kalçada kesi açıldıktan sonra ekleme doğru yaklaşılarak temizleme işlemi yapılır. Ardından ölçülere uygun protezler yerleştirilir. Ameliyattan sonra 3 - 4 saat sonra yemek verilir.
Oturma, ayağa kalkma, yürüme miktarı hastanın durumuna göre arttırılır. Genellikle 7-14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3 Veya 4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir. Kalça protezi yapılan hastaların herhangi bir gıda sınırlaması yoktur.
Ameliyattan sonra genellikle ertesi gün kendini iyi hisseden hastaların walker dediğimiz yürüteçle yürümelerine, ikinci gün yüksek tip klozete oturmalarına izin verilir. Hastanede yatış süresi ortalama 4-7 gün arasında değişir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastalar genellikle 4-5 gün içerisinde taburcu edilir. Hasta ameliyattan çıktıktan sonra aynı gün içerisinde birkaç adım atabilir. Ameliyattan sonraki ilk 5 gün boyunca da hastanın yürümesi önemlidir.
Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci ortalama 6 haftayı bulmaktadır. Operasyonun ardından ilaçların düzenli olarak kullanılması ve fizik tedavi seanslarının aksatılmadan uygulanması iyileşmeyi hızlandırır.
Protez bacak nedir; amputasyon sonrası kalan vücut parçasına 'güdük adı verilir. Bacağın diz altı veya diz seviyesinden kaybedilmesi durumunda Bacak Protezi' ne ihtiyaç vardır. Bu protezler için farklı özelliklere sahip klasik veya vakumlu sistemler kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri