Tanıda psikiyatrik muayene, aile görüşmesi, psikiyatrik test ve ölçekler, gerekirse EEG, MR gibi görüntüleme teknikleri kullanılır.
Beynin biyoelektrik faaliyetleri EEG ile ölçülebiliyor. Beyin görüntüleme depresyon ve panik bozukluk başta olmak üzere pek çok psikiyatrik hastalığın biyolojik boyutu hakkında bilgi verebiliyor.
Hastanelerde, MSS (Merkezi Sinir Sistemi) problemlerinden doğan hastalıkların teşhis edilebilmesi için nörofizyolojik ölçümler yapan cihazlar bulunur. EEG (Elektroansefalografi), EMG (Elektromiyografi), PSG (Polisomnografi) gibi cihazları uzman hekim denetiminde kullanan kişiye Elektronörofizyoloji Teknikeri denir.
EEG nedir, beyin hareket faaliyetlerini sinyallerle ölçen ve görüntüleyen elektroensefalografi olarak adlandırılan beyin görüntülemesidir. EEG nedir, beynin dalgalarının bazı sinyaller aracılığıyla ölçülüp ve bu dalgaların bir monitör yardımıyla görüntülenmesi olarak tanımlanır.
Bilinç Bozuklukları: Bilinç kaybı, koma veya diğer bilinç bozuklukları durumlarında EEG, beyin aktivitesindeki anormallikleri değerlendirmek için kullanılabilir. EEG, beyin fonksiyonlarının geri dönüşünü izlemek için kullanıldığı gibi, tedaviye yanıtı değerlendirmek için de kullanılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
Hem uyku değerlendirilmesinde hem de bazı epilepsi tiplerinin tanısında kullanılan uyku EEG'si de nöroloji biriminde uygulanır. Horlamaya bağlı uyku bozuklukları tedavisindeki seçeneklerinden olan CPAP, BPAP ve ASV titrasyonu hastanemizde uygulanır.
Anksiyete bozukluklarında EEG, beta ritminda artışla ortaya çıkan bir profil meydana getiriyor.
Sonuçta daha geniş gruplarda yapılan çalışmalar şizofrenide anormal EEG paternine rastlama olasılığını %5 ile %80 arasında değişen oranlarla çok geniş bir varyasyon gösterdiği anlaşılmıştır. Bu denli ilişkisiz bulgular anormal EEG nin şizofreni için spesifik ve sensitif değerde olmadığını göstermektedir (36).
KAN VE İDRAR TESTLERİ
Kan sayımı, demir parametreleri, vitamin seviyeleri, tiroid fonksiyon testleri, idrarda madde taraması gibi laboratuar tetkiklerinin değerlendirilmesi ile psikiyatrik belirtilerin ve hastalıkların oluşumuna katkıda bulunabilecek, altta yatan sebeplerin araştırılması mümkün olmaktadır.
Beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel dalgaları kaydeden EEG cihazı, beyindeki işlevsel bozuklukların olup olmadığını ve yerini tespit eder.
EEG testi sara rahatsızlığının tespit edilmesinde, uyku bozukluğu rahatsızlıklarının tespitinde, zihinsel gelişim geriliği ya da öğrenme güçlüğü gibi durumlarda, beyin iltihabı rahatsızlıklarının teşhis edilmesinde, bilinç kaybı nedeniyle yaşanan psikiyatrik rahatsızlıkların tanısında kullanılır.
Nöroloji sinir sistemi hastalıklarıyla, psikiyatri beyinden kaynaklanan duygu ve davranış bozuklularıyla psikoloji ise insan duygu ve davranışlarıyla ilgilidir.
Böylece, EEG entropilerini ölçmek suretiyle hastanın bipolar olup olmadığı belirlenebilir. Aynı durum major depresyon hastalarında da tespit edildi.
Tanıda psikiyatrik muayene, aile görüşmesi, psikiyatrik test ve ölçekler, gerekirse EEG, MR gibi görüntüleme teknikleri kullanılır.
EEG incelemesi son derece güvenilir bir testtir. Sizin beyninizdeki elektrik aktivitesini kaydeder.
Şizofreni en sık rastlanan psikotik bozukluktur. Bir diğer psikotik bozukluk ise, “Kısa Reaktif Psikoz”dur. Belirgin psiko-sosyal stresleri takiben ortaya çıkan psikotik belirtiler birkaç saatten iki haftaya kadar uzayabilen bir süreyi geçmiyorsa, bu akut psikotik tabloya “kısa reaktif psikoz” tanısı konabilir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), hiperaktivite, dikkatsizlik ve ani davranışlarla karakterize edilen nöro-gelişimsel bir hastalıktır. Hastalık teşhisinde EEG sinyalleri de sıklıkla kullanılmaktadır.
İngiltere'deki Bath Üniversitesi'nden araştırmacılar, Alzheimer hastalığı için bir EEG testi geliştirdiler.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
EEG, nörolojik bozuklukların teşhisi ve takibi için sıkça kullanılır. Epilepsi, uyku bozuklukları, beyin yaralanmaları, beyin tümörleri ve diğer nörolojik hastalıkların teşhisi için EEG'ye başvurulabilir. EEG ayrıca beyin fonksiyonları ve aktiviteleri hakkında bilgi edinmek için de kullanılır.
EEG tetkiki iki şekilde yapılabiliyor. Uyanıklık EEG elektrotların bağlanması şeklinde baş üzerindeki saçlı deriye elektrotların yerleştirilmesi işlemidir. Bu yerleştirme işlemi yaklaşık 15 dakika sürerken çekim işlemi de 30-40 dakikalık sürmektedir.
Elektroensefalogram için EEG, beynin elektriksel aktivitesinin ölçülmesine dayanan bir incelemedir. Bu, kafa derisine temas edecek şekilde yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla gerçekleştirilir. EEG, bir nöroloji bölümünde devlet hastanesinde veya özel hastanede veya şehirdeki bir nöroloji muayenehanesinde yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri