Genel kuralın eşit ve serbest yararlanma olması karşısında turistik faaliyetler ve ekonomik gerekçeler ile özel işletmeler kıyıları işgal etmekte; plaj girişlerini ücrete tabi tutmakta, şezlong, şemsiye, duş gibi çeşitli hizmetlerden istifade etmeyi mecbur kılmaktadır. 7121 sayılı Kanun'un 5.
Örnek verecek olursak, 'beach'lerin denizin başladığı yere şezlong ve şemsiye koymak suretiyle bunları kiraya verdiği görülse de bunlardan yararlanmak istemeyen kişilerin kendi havlusunu kumsala sererek denize girmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Minimum 50 liradan başlasa da kimi yerlerde 1000 liraya kadar çıkıyor. Uzmanlara göre ise çoğu zaman hak ihlali yapılıyor. TÜSODER Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yağız Gündoğdu konuyla ilgili, “Anayasa ve mevzuatımıza göre herkesin denizlerimizden yararlanma hakkı vardır, bu mutlak bir haktır.
Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur.
3621 sayılı Kıyı Kanununun kapsamında kalan kıyı, sahil şeridi ve dolgu alanları Kıyı Kanunu ile Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun ve amacında kullanılmak üzere kiraya verilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
3. Plajlara Giriş Ücreti Alınması Hukuka Aykırı Olup İşletmelerden Hizmet Alımı Mecburi Tutulamaz. Günümüzde sıklıkla karşılaşıldığı üzere işletmeler hukuka aykırı şekilde kıyı şeridini tel örgü yahut çit ile kapatarak halkın plaja girişini ücrete tabi tutmaktadır.
Anayasa madde 43 uyarınca sahillerimizin kullanımında kamu yararının gözetildiği açıkça belirtilmiştir. Tüm bu bilgiler dikkate alındığında; ziyaretçiler, deniz, kum ve güneşten ücretsiz bir şekilde yararlanma hakkına sahip olup, işletmelerin belirlediği fiyatlar üzerinden diğer hizmetlerden de yararlanabilirler.
Plaja giriş adı altında alınan ücretler kesinlikle yasal bir dayanağı yoktur. Kıyı Kanunu madde 5/2 çok açık bir hükümdür. Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre''Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir.
Kıyı Kanunu doğrultusunda sadece sahil şeridi sınırının sonrasındaki kara bölgesinde, özel mülkiyete ait konutların planlanması, inşa edilmesi mümkündür. Kıyı kenar çizgisinden itibaren ilk 100 metre içerisinde özel mülkiyetler bulunsa da burada yapı yapılması ilgili kanuna göre yasaklanmıştır.
Kıyılarda bu yapılar dışında herhangi bir yapı yapılması kanunen mümkün değildir. Kanun, kıyı kenar çizgisinden sonraki en az 100 metrelik kuşağı sahil şeridi olarak belirlemiştir. Sahil şeridini ilk 50 metre ve ikinci 50 metre olarak belirlemiş ve buralardaki yapılaşmaya da önemli sınırlamalar getirmiştir.
Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre' 'Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir. Yani insanlar dilediği gibi kendi şemsiyeleriyle birlikte diledikleri yerlerde güneşlenip, diledikleri gibi ücretsiz olarak denize girebilme hakları var.
"HARCAMA LİMİTİ KOYMAK YASAL DEĞİL"
Uzmanlara göre, özel plajlara girerken verilen ücretler geri alınabilir. Deniz Hukuku Uzmanı Avukat Sena İzmitli, plaj işletmesinin denizden 50 metreye geriye kurulabildiğinin altını çizdi.
Özelplaj, Bodrum bölgesindeki anlaşmalı seçkin Beach'lerden dilediğinizi öncelikli, esnek ve avantajlı şekilde, düzenli olarak kullanma imkânı sağlayan yenilikçi bir hizmettir.
Şezlong modelleri yaşam alanlarında sıklıkla tercih edilir. Balkon, bahçe, teras, havuz başı, deniz kenarı gibi alanlarda vakit geçirirken dinlenmek ve güneşlenmek için bu ürünleri tercih edebilirsiniz. Piknik ve kamp etkinliklerinde açık mekanlarda vakit geçirirken katlanan sandalye modelleri uygun bir seçim olur.
Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.
Kıyının kamusal mal oluşu statüsüne uygun olarak gerek Anayasa'da, gerekse Kıyı Kanunu'nda ve diğer hukuk kurallarında bir takım düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, kıyılarımız herkesin kullanımına açıktır ve kamusal mal olma niteliği dolayısıyla kamu hukukunun kamusal mallara ilişkin ilkelerine de tabiidir.
Emlak sektöründe kesintisiz deniz manzarasına sahip olan evler, "lebiderya ev" şeklinde tarif edilebilir. Lebiderya aynı zamanda sahil anlamına da gelir. Bu nedenle geçmişte lebiderya ev kavramı; İstanbul Boğazı'ndaki denize sıfır yalıları ifade etmek için de kullanılırdı.
1982 yılında yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 43. maddesi, kıyıların hukuki durumunu düzenlemiştir. 43. maddeye göre kıyılar Devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu için, bu nitelikleri gereği özel mülkiyete konu olmaları mümkün değildir.
Bunlardan birincisi 1984 yılında yapılan ilk Kıyı Kanunu'dur. Bu kanunun 1986 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kıyının kamu yararına kullanım şartlarını yerine getirmemesi nedeniyle iptal etmesinin ardından 1990 yılında çıkarılan ve halen yürürlükte olan 3621 sayılı yasa yapılmıştır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Giriş fiyatı olmayan beach clublarda ise harcama limiti uygulaması bulunuyor. Altı ile sekiz arasında kişinin kiralayabildiği localarda ise giriş fiyatı iki bin ile dört bin lira arasında değişiyor. Medyascope'un aradığı beach clubların localarında ise harcama limiti beş bin lira olarak aktarıldı.
Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkân ve şartları kanunla düzenlenir.” Bu hükme göre, kıyılardan ve sahil şeritlerinden yararlanma bir sosyal hak olarak düzenlenmiştir.
2634 SAYILI TURİZMİ TEŞVİK KANUNU MADDE 5'e göre yeni işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak faaliyete geçecek plaj işletmeleri ruhsat tarihini takip eden 7 gün içerisinde turizm işletme belgesi almak için bakanlığa başvurmak suretiyle belgeyi alabiliyorlar. 7 günlük süre içerisinde başvuru zorunlu kılınmıştır.
Anayasamızın 43. Maddesi kamu yararını gözetmiştir.
İlgili madde; “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen girişi ücretli halk plajı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri