Rafine yağlar kokudan ve içindeki asitlerden arındırılarak işlem görür ve bunun sonucunda insan vücuduna katkı sağlayabilecek tüm bileşenleri de alınmış olur. Bu nedenle rafine yağ tüketimi insan sağlığı için pek önerilmez.
%100 Ham Rafine Edilmemiş Ayçiçek Yağı (Pestisit-Kurşun Analizli) Geleneksel tarım yöntemleri ile ilaçsız olarak yetiştirilen mahsulden elde edilen, rafine edilmemiş ham ayçiçek yağımız.
Omega 3 ile birlikte bol miktarda doymuş yağ, kolesterol ve araşidonik asit içeren bu tür yağlar vücutta inflamasyona yani yangıya yol açarak obezite ve obeziteden kaynaklanan hastalıklara neden olur.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
İlgili 25 soru bulundu
Fazla tüketimde damarlarda tıkanıklığa da sebep olabilir. Bu durum da kalp rahatsızlıklarına yer hazırlar. Kadınlarda, menopoz dönemlerinde aşırı ayçiçeği yağı tüketimi meme kanseri riski oluşturmaktadır. Erkeklerde ise prostat kanseri riskini taşır.
Yudum 5 lt Teneke Ayçiçek Yağı Özellikleri
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından preslenerek ya da özütlenerek rafine edilen, berrak ve sıvı bir yağdır. Yudum 5 litre teneke ayçiçek yağı mekanik çıkartma işlemi uygulanarak çıkartılan rafine bir yağ olarak dikkat çekiyor.
Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Rafine yağlar, bir takım fabrikasyon işlemi yapılarak elde edilir. İşlem yapılan yağlar, kötü kokusundan arındırılmak için başka bir işlem yapılır. Bu işlemler sonucunda ise, kokusuz, köpürmeyen ve içindeki değerli asitlerden arınmış bir yağ elde edilir.
Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ayçiçeği yağları hakkında kafamızda birçok soru işareti olabilir. Bu nedenle sık sorulan sorulardan biri olan "En iyi ayçiçeği yağı nasıl anlaşılır?" ile başlayalım. Yemeklerinizde tercih edeceğiniz ayçiçeği yağının mutlaka hafif ve açık sarı renkte olması gerekir.
Sıcak, soğuk tüm yemeklerinizde, kızartmalarınızda ve hamur işlerinizde kullanabilirsiniz.
Rafine yağ, bazı fabrikasyon işlemlerden sonra elde edilen yağlardır. İşlem yapılan yağları kötü kokularından arındırmak için farklı işlemler de yapılır. Bu işlemlerin sonunda da içindeki değerli asitlerden arındırılmış, kokusuz ve köpürmeyen bir yağ elde edilmiş olur.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Zararlı olan yağlar doymuş yağlar olup bunlar tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, peynir, süt, krema, dondurma, kaymak, yumurta, kırmızı et, hindistan cevizi yağı ve çikolatada vardır. Doymuş yağlar kanda kolesterolü artırarak koroner kalp hastalığına neden olurlar.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Satın alınacak yağın berrak olmasına dikkat edilmeli. Yağın rengi, elde edilen bitkiye göre değişebilir. Yağın kalitesini rafine ünitesinin teknolojisi ve işleme metodu da belirliyor. O sebeple markalı yağları tercih edin.
FETÖ/PDY soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda İstanbul'da gözaltına alınan Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay'ın sahibi olduğu Küçükbay Yağ San. A.Ş., İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 106'ncı sırada yer almıştı.
BUNGE GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri