Spor yapan kadınlardaki meme küçülmesinin bir numaralı nedeni, spor yapmanın yağ dokusunu parçalıyor oluşudur. Hacimce normalde yarısından fazlası yağ olan memelerin içerisindeki yağ dokusu %6-7 dolaylarına indiğinde, meme de hacimce kabaca %50 küçülecektir.
Egzersiz yapmak meme şeklini değiştirmiyor. Memeler çoğunlukla yağ ve meme bezlerinden oluşur. Deri yaşla birlikte daha az elastik hale gelir ve meme bezleri küçülür.
Meme sarkmasından kurtulmanın en kesin yolu meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatıdır. Sporla memeyi dikleştirmek mümkün değildir. Çünkü göğüs kası memenin içinde değil, arkasında yer alır. Spor yaptıkça bu kasın gelişmesi sağlanır.
Meme küçültme ameliyatının (reduction mammaplasty) tek farkı bu ameliyatta meme dikleştirilirken memenin içerisindeki bezlerden ve yağlardan bir kısmı ve bir miktar deri de alınarak yapılması. Böylece meme hem küçülür hem de şekli düzeltilir.
Spor yapın
Sırt, omuz ve göğüs kaslarınızı güçlendirecek hareketleri spor programınıza dahil etmek, göğüslerinizin en sağlıklı yoldan büyümesine yardımcı olacaktır. Kadınlar, erkeklere oranla daha az testesteron salgıladıkları için kaslarınızın gereğinden fazla gelişmesinden korkmanıza da gerek yok.
İlgili 45 soru bulundu
Bu kaslar, göğüs dokularının göğüs duvarınızdan asılmasını sağlayan bağlarla hizalanır. Push-up sutyen kullanımı bu kasların aktivitesini azaltır. Zamanla bu kaslar erozyona uğrayarak zayıflayabilir. Bu durun göğüslerde sarkmayla sonuçlanır.
Ameliyatsız meme büyütme, küçük göğüslere sahip olan ve ameliyattan çekinen hastalarda uygulanan bir göğüs büyütme operasyonudur. Bu işlemde ameliyat kesileri olmadan ve meme içine bir protez yerleştirilmeden yağ transferi, dolgu maddesi enjektesi ya da aquafilling ile göğüslere hacim kazandırılır.
YARI YARIYA KÜÇÜLME
Hacimce memenin yarısından fazlasını oluşturan yağ dokusu %6-7 indiğinde, meme de hacimce yarıdan yarıya küçülecektir. Bu durum ileri yaşlarda olduğunda memeyi saran deri yeterli kadar küçülemeyeceği için memede sarkma (pitoz) olur.
Günde 20 defa ağırlık kaldırma hareketinin uygulanması, göğüslerin küçülmesinde işe yaramaktadır. Yapılan egzersizler zor olmadığı gibi son derece eğlencelidir. Şınav egzersizinden ağırlık kaldırma egzersizine geçerken birkaç dakika dinlenmekte fayda vardır.
Ortalama büyüklükteki bir göğüs, kadın vücudunun yağ oranının %4-5'ini ihtiva eden kadın memesi yaklaşık 500 gram ağırlığında.
Öncelikle egzersiz yapmak meme dokusu üzerinde direkt etkili değildir. Göğüs kaslarını çalıştıran egzersizler meme dokusunu dikleştirir ve sıkılaştırır dolayısı ile göğüsler de daha kalkık görünür.
Peygamber (s.a.s.) altından protez yaptırılmasını tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Hatem, 7; Tirmizî, Libâs, 31). Buna göre, doğuştan veya sonradan göğüslerinde anormallik bulunan bir kadının sağlığına zarar vermeyecekse tıbben uygun görülen tedavi yöntemleriyle göğüslerini düzelttirmesi caizdir.
Kilo vermek, göğüs küçülmesinde mutlaka etkili olacaktır ancak göğüs küçülmesi, kilo verme ile değil spor yapma ile doğru orantılıdır.
Meme dokusu, yağ hücreleri, kanallar ve lobüllerden (süt bezleri) oluştuğu için en yaygın meme büyümesi nedeni aşırı kilo almadır. Kilo alıp verilse bile büyümesi kalıcılaşabilir.
Göğsü küçük gösteren sütyenlerin başında toparlayıcı sütyenler gelir. Çünkü toparlayıcı sütyenler büyük ya da sarkık göğüslerdeki yaygın görünümü toparlar. Bu tarz sütyenler minimizer etkili sütyenler olarak da anılmaktadır.
Kadınlarda meme büyüklüğü ve meme gelişimi genetik faktörlere, kilo alıp vermeye ya da gebelik ve emzirmeye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Meme ile ilgili en çok rahatsız eden husus ise estetik duruşudur. Özellikle meme boyutu, sarkıklığı ve şekil bozuklukları pek çok kadını rahatsız etmektedir.
Uygun tekniklerle yapılan meme küçültme ameliyatı sonrası normalde memelerde tekrar büyüme görülmez. Ancak hastanın ideal kilosunu korumaya ve aşırı kilo almamaya dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde küçültülen memelerde yağ dokusu açısından büyüme olabilir.
Memelerin gelişmesi (telarş) başlarken, menarş, bundan yaklaşık iki yıl sonradır. Son yıllarda genç kızlarda telarş yaşında daha erken yaşlara kayma olduğu bildirilmektedir. Meme gelişinin başlaması ortalama 9–8 yaşındadır. Ortalama 8–13 yaşlar arasında başlaması olağandır.
Düzenli egzersiz göğüsteki yağı kaybetmenize ve memenin altındaki kasları güçlendirerek küçülmesine yardımcı olur. Çünkü memelerde yağ payı bulunur. Tırmanma, bisiklet sürme, ve hızlı yürüme gibi aerobik egzersizler metabolizmanızı hızlandırır ve belirli bölgelerdeki yağları eritmenize yardımcı olur.
Eğer sizin göğüslerinizin büyük olmasının sebebi memede biriken yağ ise Liposuction yöntemiyle fazla yağ alınır ve göğsün küçülmesi sağlanır. Eğer yağ birikimi dışında meme bezi büyümesi varsa göğsün küçülmesi için jinekomasti ameliyatı gerekir.
Sarkmış olan göğüslerin normal şekline getirilmesi işlemi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilen “mastopeksi” (göğüs dikleştirme, göğüs toparlama, meme dikleştirme veya meme toparlama) ameliyatı ile yapılır.
Üstelik sütyen takmayanların memelerinin daha sıkı olduğu ve bu bölgedeki çatlakların da azaldığı kaydedildi. Araştırmacılar, sütyenlerin zaman içerisinde memeleri destekleyen kasları zayıflattığını, sütyen takılmadığında bu kasların daha aktif çalıştığını vurguladı.
Özellikle büyük beden sporcu sütyeni, göğüsleri toparlar. Tempolu hareketlere ayak uydurmak isteyenler için uygundur. Toparlayıcı olarak da kullanılabilen bu ürünler deri çatlaklarına karşı da büyük bir koruyuculuk sağlar. Esnek yapısı sayesinde sarkmaları önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri