Reaktif Kişilik; Karşılaşılan sıkıntı ve olumsuzluklardan nasıl kurtulacağına bakar. Olaylar olduktan sonra çözüm bulma gayretindedir. Reaktif kişilik, dış faktörlerin yönlendirdiği kişilikler için kullanılır. Bu kişilikler; panik, güvenlik duygusunu yitirmiş kırılgan kişiliklerdir.
Reaktif insan özellikleri
Reaktif insanları duygular,koşullar,olaylar ve çevreleri yönlendirir. Reaktif insanlar havanın sıcak yada soğuk olmasından dahi etkilenir. Gerçekleştiremediği işler için ise etkilendiği koşulları öne sürerler.
Proaktif bireyler, davranışa yön veren, geleceğe odaklanan, gerektiğinde eylemlere değişiklik getiren veya kendisini değiştiren kimselerdir (Bindl ve Parker, 2010).
Meydana gelen krizin etkilerini azaltmak ve krizi ortadan kaldırmak için o anda yapılmaya başlanan çalışmalara reaktif yaklaşım adı verilir. Henüz bir kriz oluşmadan önce, mevcut durumu analiz ederek olası bir kriz ihtimalini en aza indirmek amacıyla yapılan çalışmalara ise proaktif yaklaşım denir.
Proaktif olmak, önceden planlama yapmak ve kontrolü ele almak anlamına gelirken, reaktif olmak ise olaylar gerçekleştikten sonra tepki vermek demektir.
İlgili 33 soru bulundu
Kısaca reaktif yaklaşım, süregelen zaman içinde bir problem gerçekleştikten sonra, olayın neden ve sonuçlarını incelemeyi ve aksaklıkların giderilmesi adına işin yeniden düzenlenmesini ifade etmektedir. Tabir-i caizse, iş işten geçtikten sonra önlem almaktır.
Gündelik hayattan örnek vererek açıklamak gerekirse hava durumunu kontrol etmeden evden çıktığımız için yağmura yakalanmak, normal zamanda 5 TL, yağmur yağdığında ise 10 TL'ye satılan küçük, şeffaf, çocuk oyuncağına benzeyen şemsiyelerden satın almak reaktif yaklaşıma güzel bir örnektir.
Proaktif kelimesi bilinçli ya da bilinçsiz, olumlu ya da olumsuz mevcut koşulların sonucunu değiştirmek için inisiyatif kullanmak anlamına gelmektedir. İyi bir durum karşısında bireysel insiyatif alarak durumu çözmek amaçlı bir tabir olduğunu söylemek mümkün.
Proaktif ve reaktif terimlerini ise şu şekilde tanımlıyorlar; müşteri bildirmeden farkedilen olayları (event) proaktiftir. Müşterinin bildirimi ile müdahale edilen olayları reaktiftir.
Proaktif davranış, stres yaratacak herhangi bir olayın gerçekleşmesi anında otokontrolü kaybetmeden tepki vermek yerine, tepkiden önce kontrol mekanizması oluşturarak, koşulları geliştirici şekilde inisiyatif alarak, insanların ruh ve düşünce halini anlayarak hareket edebilmek ve etken davranabilmektir.
Proaktif Kişilik; olaylar veya sorunlar ortaya çıkmadan önce gerekli tedbir ve önlemleri alan, bilgi toplayan, düşünüp analiz eden, planlar hazırlayan, sorunları çözmekten daha çok önlem alamaya çalışan, harekete geçen kişilik özelliğidir.
Proaktif durumlar karşısında olayların kendi kendine gelişmesine müsade etmeden, ben ne yapabilirim düşüncesi ile hareket demektir. Bunun tersi olan reaktif davranışın tersine, proaktif bakış açısı ile davranışta kişi olumsuzluklara söylenmez, kalkar ve harekete geçer.
Reaktif yaklaşım bir anlamda proaktif yaklaşımın tersi bir anlayışla hareket etmeyi yansıtır. Bu yaklaşımda ortaya çıkan ve kurumun hayati organlarını ve işleyişini tehdit eden krizin ortadan tamamen kaldırılması ya da olumsuz etkilerinin minimuma indirilmesi hedeflenmektedir.
Reaktifin Türkçe anlamı bir tepkimede moleküllerin tepkimeye girmesine denir. Yani bir olay gerçekleştikten sonra önlem almak demektir. Reaktif ceza sistemden fazla akım gelmesinden dolayı abonenin ödediği bedeldir. Tüketim tutarı mevcut ise müşteri reaktif cezaya girer.
Proaktif saldırganlık daha çok kışkırtma olmaksızın ortaya çıkan, amaca yönelik, araçsal, planlanmış ve soğukkanlı bir davranış iken reaktif saldırganlık, tehdit ya da kışkırtma sonucu ortaya çıkan ve savunma işlevi gören, öfke duygusunun yol açtığı bir davranış olarak ele alınmaktadır.
Genel olarak, proaktif bir yaklaşım, sadece bir durum meydana geldikten sonra tepki vermek yerine, olası sonuçları önceden düşünmek ve bu sonuçları yönetmek için önlem almak anlamına gelir.
Paradigma (isim ([paɾadi'gma]) Helenceden gelir) Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı ; "Değerler dizisi" olarak tanımlanmıştır. 1960'lardan beri paradigma kelimesi bilimsel disiplinlere veya başka epistemolojik içerikteki düşünce kalıplarına göndermede bulunur.
İnisiyatif kelimesi 'öncelik, üstünlük' ya da 'karar verme yetkisi' olarak kullanılmaktadır. Herhangi bir kişinin herhangi bir konu içerisinde bireysel olarak gerekli kararları alması anlamına gelir.
Buradan anlaşılacağı üzere proaktif olan kişiler yaşanan durumların sonucunu düşünmeden mücadele eden kişilerdir. Pro'nun anlamı önde giden olarak tanımlanmaktadır. Active ise aktif olmayı ifade eder. Bu ikisinin birleşiminden ise proaktif oluşmaktadır.
Proaktifliğin karşıtı reaktif(Tepkisel) kişilik.Seçimleri hep dışa bağımlı(hava,aile,arkadaş vb).Bazen hava kapalı olduğunda canınız hiçbir şey yapmak istemez yataktan çıkmazsınız yada “sosyal hava”dan insanlardan size iyi davranıldığında mutlu davranılmadağında kötü hissediyorsanız aman dikkat !
2. REAKTİF KİŞİLİK:
- En belirleyici özelliği hemen her görüş, düşünce veya öneriye → Spontane(anında) karşı çıkmaları, muhalefet etmeleridir.
Saldırganlık, araştırmacılarca yıllardır farklı şekillerde sınıflandırılmakla birlikte, yaygın sınıflandırmalardan birisi de reaktif (düşmanca) saldırganlığa karşılık proaktif (araçsal) saldırganlıktır.
Reaktif Aşama İçgüdülere dayalı iş güvenliği aşamasıdır.
Hiçbir çalışan ya da yönetici herhangi bir düzeyde iş güvenliği konusunda sorumluluk kabul etmez ve onunla ilgili taahhütte bulunmaz. İş kazalarına neden olan ana faktörün kötü şans olduğuna yaygın olarak inanılır.
Reaktif halkla ilişkiler, olumsuz bir duruma karşı tepki gösteren savunmacı bir iletişim tarzıdır. Reaktif iletişim sürecinde amaç yanlış bilgiyi önlemeye çalışmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri