İsimlerin önüne gelmekte ve isimlerin nitelikleri hakkında bilgi veren sözcükler sıfat (ön ad ) olarak değerlendirilmektedir. Sıfatlar isimleri şekil, durum, renk, sayı ve ölçü/boyut olarak nitelendirmektedir. kalın kitap, eski defter, kirik bardak, çocuk odası, okul çantası, 7 adam, bu masa, birkaç kişi, her akşam vs.
Cevap: Sıfatlar isimlerin önüne gelerek onları niteler. buradaki kırmızı sözcüğü sıfattır.
Niteleme sıfatlarını bulmak için isme “Nasıl?” sorusu yöneltilir. Niteleme sıfatları daha çok isimleri “Durum, renk ve şekil” yönünden nitelemektedir: → Renk bildiren sıfatlar: Kırmızı kalem, siyah çanta, mavi tepeler, sarı saçlar…
İsimleri renk, şekil, durum gibi farklı yönleriyle niteleyen ve onları sayı, işaret, belgisizlik, soru gibi çeşitli açılardan belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar varlıkları çeşitli özelliklerini niteleyip belirterek onları daha belirgin hale getirir. Örneğin araba sözcüğünü ele alalım.
İsim soylu sözcüklerin önüne getirilen sıfatlar niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Varlıkların rengini ve biçimsel özelliklerini anlatmak için niteleme sıfatları kullanılır. Örneğin: ''Kırmızı bisiklet'' Belirtme sıfatları ise sayı, soru, belgisiz ve işaret sıfatı olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
İlgili 27 soru bulundu
Niteleme sıfatı; Varlıkların nasıl olduklarını belirten sıfatlar niteleme sıfatıdır. Bunlar içerisinde biçimleri, renkleri ve şekilleri, durumu gibi daha birçok etmen söz konusudur.
İsimlerin önüne gelmekte ve isimlerin nitelikleri hakkında bilgi veren sözcükler sıfat (ön ad ) olarak değerlendirilmektedir. Sıfatlar isimleri şekil, durum, renk, sayı ve ölçü/boyut olarak nitelendirmektedir.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "sıfat tamlaması" denir.
İsimlerin önüne gelerek onların özelliklerini belirten kelimelere sıfat adını veriyoruz.
Sıfat: Bir varlığın rengini, biçimini anlatan sözcüklere sıfat denir. Sıfat Nasıl Bulunur Sorusunun Cevabı: İsme sorulan "nasıl" sorusuna cevap verir. Sıfatların bir isimle bir araya gelerek oluşturduğu tamlamaya sıfat tamlaması denir.
“bir” kelimesi “tek” kelimesinin karşılığı ise asıl sayı sıfatıdır; değilse belgisiz sıfattır: Bir çiçekle yaz olmaz. — bir tane çiçek. — asıl sayı sıfatı Onu bir akşam vakti gördüm.
Sıfat kırmızı kelimesinde vardır. Rengini belli ettiği için Niteleme Sıfatı'dır.
“ne, nasıl, nice, ne gibi, ne biçim, kaç, kaçıncı, kaçar, hangi, ne türlü…” ] Soru sıfatları cümleyi soru cümlesi yapar.
Yeşil Niteleme sıfatı değildir. Çünkü ismin önüne gelen birşey yok herhangi bir isim nitelememiş. Niteleme sıfatı ile ilgili örnekler; Kırmızı araba nasıl araba kırmızı araba soruya nasıl sorusunu soruyorsa Niteleme sıfatı'dır.
Psikologlara göre her renk farklı bir kişiliği yansıtıyor. Günlük hayatımızda kullandığınız ya da en sevdiğiniz renkler sizin hakkınızda ipuçları veriyor. Her şeyin olduğu gibi renklerin de psikolojik olarak anlamları bulunmaktadır.
4- Kendi kelimesi cümle içerisinde sadece zamir olarak değil sıfat ve zarf olarak da kullanılabilir. Örnekler: ''Hakan yine kendi alemine dalmış.'' Bu cümlede kendi, alem kelimesini nitelediği için zamir değil sıfattır.
Adjective Clauses (sıfat cümlecikleri ), cümle içerisinde özne (subject) ya da nesne (object) olarak yer alan isimleri nitelemek, yapısal ve anlamsal açıdan genişletmek için kullanılır. Sıfat cümlecikleri, sıfatla aynı görev sahip olmasına rağmen, yapısal bakımdan niteledikleri isimden sonra gelirler.
Türk Dil Kurumunun hazırlamış olduğu Türkçe Sözlük'te böyle ilk önce sıfat olarak tanımlanmış bununla birlikte zarf görevinde kullanıldığı örneklere de değinilmiştir. Öyle sözcüğü de sıfat temel görevi ile tanıtılırken zarf görevinde kullanıldığı örnekler ayrıca sıralanmıştır.
7 Yarım+şar kelimesi de üleştirme sayı sıfatı olarak kabul edilir. 8 Yarım, çeyrek kelimeleri de kesir sayı sıfatıdır.
Netice itibariyle, eksiz veya takısız isim tamlaması vardır; ancak, bu başlık altında verilen 'tahta kapı' ve 'yün kazak' gibi örnekler bu başlığa ait değildir; bunlar birer sıfat tamlamasıdır.
Varlık ve nesnelerin miktarını ve sayısını açık, kesin olarak değil de belirsiz olarak bildiren sıfatlardır. Az, az buçuk, başka, bazı, bir, biraz, birçok, kimi, bir hayli, birtakım, bir sürü, bütün, tüm, çok, çoğu, fazla, her, hiç, hiçbir, nice, vb. sıfatlar, belirsizlik sıfatları olarak kabul edilirler.
" şey" belgisiz zamirdir. Sıfatlat isimlerinn önüne gelir, "şey" belgisiz zamir olduğundan , zamirler de isim soylu sözcük olduğundan "şey"in önüne "her" kelimesi geldiği için "her şey" belgisiz sıfat olmuştur.
Sayı ve renk isimleri de cins isim örnekleri arasında sayılabilir. Zaman isimleri ve nitelik isimleri de cins isim olarak ifade edilebilir.
Göklerin kül rengi zincirleme isim tamlaması.
-İsimleri belli yönlerden belirten ön adlara sıfat denir zaten sıfatın diğer bir adı da ön addır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri