Farklı göz renklerine sahip, çekik gözlü insanlar da vardır ancak sayıları azdır. Göz rengi, genetik olarak ata canlılardan yavrularına aktarılmaktadır.
Renkli gözlü olmak bir hastalık mıdır? Açık renkli gözlere sahip olmak bir hastalık değildir ve toplumdaki bazı yanlış kanıların aksine açık renkli gözlü kişilerin koyu renkli gözlü kişilere göre daha çok göz hastalıklarına yatkın olduğu anlamına gelmez.
Göz Rengini Tam Olarak Söylemek İsteyenler İçin 21 Detaylı Göz Rengi. Mavi, yeşil, ela, kehribar, bal, çakır, kahverengi ve daha fazlası... Güneşe çıkınca bal rengi karmaşasına son veriyoruz.
Siyah göz diye bir göz rengi yok. Göz rengi, iris adı verilen renkli halkanın içindeki pigment miktarına ve şekline bağlıdır. Genellikle, insanların göz rengi kahverengi, mavi, yeşil, gri veya açık kahverengidir. Bazı insanların göz rengi ise farklı tonlarda veya karışımlarda olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Peygamber Efendimizin (sav) mübarek yüzlerinin rengi kırmızıya çalar şekilde beyaz; gözleri siyah ve gözlerinin beyazı da bembeyazdı. Aydın yüzlü ve güzel yaradılışlı idi; zayıf ve ince de değildi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı. Saçı ile kirpik ve bıyıkları gümrahtı (bol, gür).
Yeşilden daha az yaygın olan başka bir renk olduğu ortaya çıktı. Eskiden mavinin bir tonu olarak görülüyordu ama artık ayrı bir göz rengi olarak belirlendi ve bu değişiklik nedeniyle gri, en nadir göz rengi olarak listenin başında yer alıyor.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Sonuçlar, mavinin erkeklerde en çekici göz rengi olduğunu ve toplam 173 eşleşmeden 47'sini ya da yüzde 27.17'sini elde ettiğini buldu. Bir sonraki en popüler renk, yüzde 21,97 oyla kahverengi, ardından yüzde 16,76 ile yeşil, yüzde 15,03 ile ela ve yüzde 10,98 ile siyah oldu.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Yalnız Çinlilerin değil, Orta ve Güneydoğu Asya'da yaşayanların, Japonların hatta Eskimoların da gözleri çekiktir. Aslında göz yapısı bütün dünyada aynıdır. Farkı yaratan göz kapaklarıdır. Çekik gözlü diye nitelendirilen ırklarda gözün üzerindeki göz kapağının ikinci kıvrımı, gözün üstüne daha çok inmiştir.
Mor göz rengi: Albinizm hastalığı olanlarda ortaya çıkan bir göz rengidir. Bunun dışında bu renk görülmez. Gözde bulunan renk pigmenti eksikliği olarak adlandırılan Albinizm; iris hücrelerinde melanin eksikliği nedeni ile mor göz görülür.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Amber veya Kehribar Göz Rengi
Çoğu insan hayatları boyunca sadece birkaç kehribar gözlü insan görüyor. Kehribar (halk arasında bal rengi göz olarak da bilinir) rengi gözler tamamen sarımsı, altın veya kızıl ve bakırımsı bir renk tonuna sahip olabilir. Ayrıca az miktarda altın rengi gri de içerebilirler.
Göz rengi yaşla da değişebilir. Bu, Beyaz popülasyonunun (genellikle daha açık göz renklerine sahip insanlar) yüzde 10 ila 15'inde görülür. Örneğin, bir zamanlar çok kahverengi olan gözlerim artık kahverengi, yeşil ve elanın bir kombinasyonu.
Soğuk algınlığı zamanlarında zencefil ve imon ikilisine katılan bal, kahvaltıların da vazgeçilmezi. Vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşmasında cesur bir şovalye gibi güçlü olan bal, zamanla gözlerimizin daha açık ve doğal bir renk kazanmasına zemin hazırlar.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Sanılanın aksine insan gözünün tamamen siyah olması imkansızdır. Sadece giydiğimiz kıyafetlere ya da ışıklandırmaya bağlı olarak gözlerimiz siyahmış gibi görünürler. Göz rengimiz doğduğumuz andan itibaren 3 yaşına gelene dek değişime uğrar. Ancak bilinenin aksine insanların tamamen siyah gözlü olması imkansızdır.
Yeşil gözler, genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir özelliktir. Yeşil göz rengi, genellikle anne ve babadan gelen genetik materyallerin kombinasyonu sonucu oluşur. Yeşil gözler, iki ayrı genin birleşmesi sonucu meydana gelir.
Türkiye'de kaç yeşil gözlü insan var? Araştırmadan ortaya çıkan sonuca göre yeşil gözlü insan sayısı oldukça azdır. Türkiye'de nüfusun sadece %12'lik bir kısmı yeşil ve mavi göz renkli insanlardan oluşmaktadır. En çok rastlanan renk ise %70 ile kahverengidir.
3. Gri gözler: Çok ender olarak rastlanan gri gözler aslında mavi rengin bir türüne ait. İki farklı karakteri bünyesinde taşıyan gri renk gözlere sahip insanlar hakkında söylenebilecek en önemli şey, herkesten sakladıkları bir yönlerinin olduğu.
Tüm insanların gözleri aslında kahverengidir
Gözlerimiz mavi, yeşil ve ela gibi çeşitli renklere sahip olabilir, ancak bu pigmentler insan gözünde asla bulunmaz. Her şey iriste (göz bebeğinin etrafındaki halka) bulunan melanin miktarına bağlıdır.
Göz rengi yaşla birlikte değişebilir. Bu, Kafkas nüfusunun yüzde 10 ila 15'inde (genellikle açık göz rengine sahiptirler) gerçekleşir. Mesela, bir zamanlar kahverengi olan gözlerin artık ela olması ya da ela gözlerin yaşlandıkça koyulaşması gibi.
"Çakır göz" ifadesi, genellikle insanların göz renklerini tanımlamak için kullanılır. Yeşil, mavi veya kahverengi tonlarının bir karışımı olan göz rengine sahip kişilere çakır gözlü denir. Çakır gözün rengi genellikle yeşil, mavi veya kahverengi tonlarının bir karışımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri