Resmî mektuplar, kamu veya özel sektör arasında veya kendi içle- rinde yapılan yazışmalardır. Özel mektuplar ise aile, eş, dost, akraba, ya- kın arkadaş ve meslektaşlar arasında yazılır.
Mektup, birbirinden uzakta bulunan kişilerin bir haberi duyurmak, bir isteklerini bildirmek veya bir şey istemek için yazdıkları yazılara denir. arasında yazılan özel mektuplar dışında "davetiye", "özür", "tebrik", "teşekkür' mektupları ve "edebî mektuplar" da özel mektup olarak kabul edilmektedir.
Hitap Şekilleri
Arkadaşlarınıza, akrabalarınıza, tanıdıklarınıza hitap ederken, içten olmalısınız. Samimi olmadığınız bir tanıdığınıza hitap ederken ise 'Sevgili Bay Mehmet ', 'Sevgili Bayan Nükhet'; daha resmi olduklarınıza da 'Sayın Bay Levent' veya 'Sayın Bayan Didar ' diye yazabilirsiniz.
Dilekçe, bir isteği bildirmek, bir şikayeti duyurmak veya herhangi bir konuda bilgi vermek amacıyla resmi veya özel kurumlara/kuruluşlara yazılan resmi yazılardır. Her Türk vatandaşının resmi kurumlara dilekçe verme hakkı vardır ve bu hak anayasının teminatı altındadır. Dilekçe Yazarken Dikkat Edilecek Hususlar: 1.
Resmî mektupların, dilekçeye göre bazı ek bölümleri vardır. Bunlardan biri “sayı”dır. Sayı, başlığın iki aralık aşağısında ve yazı alanının en solunda bulunur.
İlgili 41 soru bulundu
Resmi mektuplar kamu veya özel kuruluşların birbirlerine gönderdikleri mektup türüdür. Genellikle iş ve hizmet ile ilgili yazışmalar yer alır. Mektup dili resmi ve ciddidir.
Resmi yazışmalarda alt makamlara yazılan yazılar “rica ederim”, üst veya aynı düzey makamlara yazılan yazılar “arz ederim”, üst ve ast düzey makamlara aynı anda dağıtım yapılacak yazılar “arz ve rica ederim” sözcükleriyle bitirilmelidir.
Arzuhalci, kişilerin sorunlarını dinleyen ve talep doğrultusunda dilekçe, mektup yazan kişilere arzuhalci denilmektedir. Arzuhalci, yazdığı dilekçe ya da mektuplarında kişilerin taleplerini ve beyanlarını dikkate alır.
Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb.
Özellikle yaşça büyük olan kadınlara ya da saygınlığı bulunan kişilere yönelik olarak, kibarlık ve saygı içeren hitaplar da yaygın olarak kullanılır. Bu tür hitaplarda 'hanımefendi', 'sayın' gibi sözcükler tercih edilir ve kişinin adı ile birlikte kullanılabilir.
Mektubunuzu tamamladıktan sonra dilerseniz imza atabilirsiniz. Mektup zarfı üzerinde yer alan kısımlarda sol üst köşeye gönderenin adı soyadı ve altına adresi yazılır. Mektup zarfının sağ üst köşesine ise almış olduğumuz pulu yapıştırmanız gerekir.
5)Hitap: Mektubun yazıldığı kişi veya kuruluşa hitap etmek için kullanılan kelimelerdir. Hitap bölümü adresten sonra 3 satır alttan, sola yaslı olarak yazılır ve hitaptan sonra virgül konulur. Hitap kişiye özel ise; “Sayın” kelimesinden sonra soyadı yazılır.
Gönderi üzerine tam, doğru ve okunaklı adres ve posta kodu yazma örneği yukarıdaki gibidir. * Posta pulu zarfın sağ üst köşesinde, * Gönderici adresi ve posta kodu zarfın sol üst köşesinde, * Alıcının adresi ve posta kodu, zarfın sağ alt kısmına ve zarfın alt kenarında 2- 2,5 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır.
- Mektuplarda herhangi bir konu sınırlaması bulunmamaktadır. - Özel, resmi, iş ve edebi olmak üzere dört türü bulunur.
Mektup, nutuk, resmî yazı ma vb. yazılı metinlerde, yazıya giri te kullanılan hitap ifadelerinden sonra konur ve virgül- den sonra paragraf ba ı yapılarak metne büyük harfle devam edilir.
1) Gönderici adı, soyadı, adresi mektup zarfının sol üst kısmına yazılmalı. 2) Alıcı adı, soyadı, adresi mektup zarfının sağ alt kısmına yazılmalı. 3) Zarfın sağ üst kısmını boş bırakmaya özen gösterin. Çünkü sağ üst kısma posta pulu eklenecektir.
Resmi belgelerde başlık
Başlık, belgeyi yollayan kurumu ifade eder. Bu nedenle belgenin en üst ortasına yazılır. En üste T.C. ibaresi yazılır.
Hitap bölümünden sonra giriş bölümünde mektubun neden yazıldığı kısaca belirtilir. Gelişme bölümünde mektupta söylenmek istenilenlerden bahsedilir. Her şeyden bahsedilip söylenmek istenenler söylenince sevgi, saygı ve selamlar belirtilerek vedalaşılarak mektup sonlandırılır.
NASIL MEKTUP GÖNDERİLİR? Öncelikle yazdığınız mektubu bir mektup zarfına koymalısınız. Zarfınızın üzerine alıcı ve gönderen kişi bilgilerini, adreslerini yazdıktan sonra mektubunuzu size en yakın postaneye götürebilirsiniz.
Mektuplar dört grupta sınıflandırılır. Mektupların özel mektup, edebi mektup, açık mektup, resmi ve iş mektupları çeşitleri bulunmaktadır. Özel mektup akraba ve dostlara yazılır. Edebi mektup ise geniş kitlelerin okuyabilmesi için özel bir dil ile yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri