Özellikle yoğurtlu salata soslarına da rezenenin çok yakıştığı söyleyebiliriz. Rezenenin gövde ve yaprak kısımları da zeytinyağlılar, salatalar, soteler, et yemekleri, omletler, ot yemekleri, ot kavurmaları ve hamur işlerinde kullanılabilir.
Rezene tohumu, genellikle çiğnenerek tüketilen, bunun dışında hamur işi gıdalarda da kullanılan bir bitki türüdür. Kek ve böreklerle birlikte kırmızı ve beyaz etle hazırlanan yemeklerde de kullanılır. Keskin bir tadı olduğu için genellikle ezilerek yemeklerin içine katılır.
Anason veya meyankökü tadı anason 'dan gelir, anason ve yıldız anason da bulunan aromatik bir bileşiktir ve tadı ve aroması genellikle o kadar güçlü olmasa da onlarınkine benzerdir.
Rezene çayını demlemek için 2 çay kaşığı ezilmiş ya da öğütülmüş rezene tohumu ve 1 bardak su kafidir. Kaynayan suya öğütülmüş rezene tohumları eklenmelidir. Yaklaşık 5 dakika kadar çayın demlenmesi beklenmelidir. Çay demini aldıktan sonra servis edilir.
Rezenenin kök ve gövdesi, tazeyken doğranarak yaprakları ile birlikte yemeklerde ve salatalarda kullanılabiliyor. Bitkinin bu kısımları zeytinyağlılarda yardımcı malzeme olarak kullanılabildiği gibi, doğrudan rezene yemeği şeklinde de hazırlanabiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Yabani rezeneye bazı yörelerde arapsaçı da denir.
C vitamini bakımından zengin olan rezene çayı, cilt dokusunu yeniler ve kolajen yapının oluşmasını sağlayarak cildi canlandırır. Vitamin ve mineral bakımından zengin olduğundan olası enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak vücudu korur. Rezene çayının bilinen bir zayıflama etkisi yoktur.
Rezene, A vitamini, B grubu vitaminleri, C ve D vitaminlerinin yanı sıra lif, potasyum, manganez, çinko, demir ve kalsiyum gibi minerallerini içermesiyle kendisini güçlü kılar.
Kilo verdirici özelliği ile ön plana çıkan rezene çayı, doğal bir iştah kapatıcı olarak biliniyor. Kilo problemi olan kişilerin düzenli tüketmesi durumunda tok hissetmesine yardımcı olacak rezene çayı, kilo alımını engelleyerek yağ yakımını kolaylaştırıyor.
Benzer görünümlerine rağmen rezene ve anasonun farklı tatları vardır. Rezene, bir meyan kökü ipucu ile tatlı, narin bir tada sahipken, anason daha güçlü, daha belirgin bir meyan kökü aromasına sahiptir. Her iki bitki de yapraklarından veya saplarından daha yoğun bir tada sahip olan tohumları için kullanılır.
Kullanımı Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilir. Rakı gibi alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılır. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan "anethol" denilen yağdan gelir.
Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir. Yaşlı ve hamile kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir.
(rezenenin kök ve püskül kısmını ince ince doğradım ben. Poşetin içindeki rezenenin her yerini kullanacaksınız) Üzerine kaynar su ilave edin. 40 dakika kısık ateşte pişirin.
Tencereye soğanları yerleştirin, üstüne doğradığınız rezeneleri soğanların üstüne yerleştirin. Son olarak havuçları da rezenelerin üstüne yayın. Zeytinyağını, portakal ve limon suyunu, suyu ve tuzu ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişireceğiniz tencerede sıvıyağı ile önce küp küp doğradığınız kuru soğanı, ardından sırasıyla havucu, rezeneyi ve kerevizi kavurun. Daha sonra kabakları, tuzu, kimyonu ve karabiberi ekleyip biraz daha kavurun. Sebzelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek çorbayı pişmeye bırakın.
İşte rezene çayını hazırlamak bu kadar kolay! Şifasını arttırmak için içerisine birkaç dilim limon koyabilir, kaynama aşamasında içine bir küçük parça zencefil de ilave edebilirsiniz. Yıldız anason, çubuk tarçın gibi baharatlar da ilave ederek hem kokusunu hem de tadını güzelleştirebilirsiniz.
Rezene çayı iltihapları azaltan bir bitki çayıdır. Düzenli bir şekilde kullanıldığında mide kramplarına iyi gelir. Bunun yanı sıra adet söktürücü olarak da bilinir. Kullanımla birlikte regl dönemlerinde ağrı ve sancılarda hafifleme meydana gelebilir.
Genel olarak ise akşamları yatmadan önce bir bardak içilmesi önerilir. Rezene çayının rahatlatma etkisi akşam yatmadan önce tüketilmesi durumunda kolay uykuya dalmanıza da destek olur.
Güçlü bir antioksidan olan rezenenin içinde A ve C vitaminlerinin yanı sıra sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi yararlı mineraller vardır. Balgam söktürücü, kas gevşetici, gaz giderici, antibakteriyel ve antibiyotik özelliklerine sahip olduğu bilinmektedir.
Dolayısıyla ofisinizde çalışırken, evde dinlenirken, kitap okurken veya her türlü rutin aktivitenizde kahve anksiyetenizi artırırken rezene çayı sizi sakinleştirebilir, yoğun dönemlerinizde psikolojik bir destek olabilir.
Rezene çayı, rezene bitkisinin tohumlarından yapılır. Anti-kanser özellikleri ile bilinir ve geleneksel tıpta şişkinlik, gaz ve sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Bu çay ayrıca, iltihabı azaltarak mide kramplarını yatıştırmaya yardımcı olur. Ve tabi ki adet söktürücü etkisi vardır.
Soğan yarım halka kesilir, pul biber be karabiberle ovulup tencerenin dibine yerleştirilir. Üzerine iri iri bölünmüş rezeneler yerleştirilir. Portakal ve limonun suyu sıkıp rezenelerin üstüne dökülür, 2-3 kaşık da su koyulur. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte rezeneler yumuşayana kadar pişirilir.
Rezene çayı ne zaman içilir diye merak edenler için cevaplamak gerekirse; günün her saatinde tüketilebilir. Ancak rahatlatıcı etkisi sebebiyle hafiflik ve uyku hali yaratabilir.
Yıkanmış rezeneleri ince ince kıyıyoruz. Soğanı ince ince salata soğanı gibi kesip, sıvı yağda ısıttığımız tavanın içerisine alıyoruz. Sıvı yağda hafifçe pembeleşene kadar soğanları öldürüyoruz. Üzerine ince ince kıydığımız rezeneleri ekliyor ve kavurmaya devam ediyoruz.
Rezene Çayı Zayıflatır Mı? Bağırsakları çalıştıran ve kabızlığa iyi gelen rezene çayı yağ yakımını kolaylaştırarak kilo vermeye de yardımcıdır. 2 çorba kaşığı rezene tohumunu bir bardak kaynamış suyun içine atarak çay şeklinde demleyerek gün boyu tüketmek zayıflamaya yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri