Soslu mısırlar gibi işlenmiş gıdaların da yüksek yağ ve şeker içeriği olabilir. Bununla birlikte, soslu mısırın sivilce yapması kesin bir bilimsel kanıt olmamakla birlikte, işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi ve yüksek kalorili yiyeceklerin sağlıksız diyetlerde yer alması cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Yoğun tuz ve yağ, yağlı cildin daha fazla yağ salgılamasına ve bu yüzden gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir. Mısır şeker de içerir ve şekerin de sivilceye yol açtığı bilinmektedir.
Besin değeri yüksek olan patlamış mısır belirli ölçülerde tüketildiği taktirde sivilceye neden olmamaktadır. Ancak yağ oranı normalden daha fazla bir şekilde hazırlanan patlamış mısırların cilt sağlığını olumsuz etkilediği ifade edilmektedir.
8) Baharatlı ve Acılı Yiyecekler
Baharatlı ve acılı yiyecekler ciltteki kan akışını ve dolaşımını arttırır. Bu durum doğrudan sivilceye neden olmasa da, sivilce kızarıklıklarının daha belirgin görünmesine sebep olur.
İlgili 23 soru bulundu
Abur cuburlar sivilce yapar mı? Abur cuburların sivilce yaptığına dair kesin bir bilimsel kanıt yoktur. Ancak bazı hastalarda cips, çikolata, fındık, fıstık gibi kuruyemişler ve yağlı süt alınmasına bağlı olarak lezyonlarda alevlenme gözlenmiştir.
Mısırın en lezzetli halleri arasında yer alan soslu mısır birçok farklı baharat ile harmanlanarak sizlere sunulur. Soslu mısır doğru şekilde tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
Soslu mısır satın alırken içerisindeki katkı maddeleri dikkat etmek gerekir. Özellikle Çin tuzu olarak adlandırılan madde alzheimer ve parkinson hastalıklarına neden olur. Tehlikeli bir kimyasal olan bu madde karaciğerde de tahribata yol açar.
-Yüksek karbonhidrat ve protein değerlerine sahip olan soslu mısır, kolesterol oranını dengeler ve kolon kanserine karşı koruma sağlar. -Bol lifli yapısıyla, sindirim sistemini aktive eder. Aynı zamanda hazmı kolaylaştırır. -Kalbi kuvvetlendirir.
Cipsi çeşitlerinin sivilce yapıp yapmadığına dair günümüzde bilimsel açıdan kesin bir kanıt bulunmuyor.
Bol bol su içmek sivilceden kurtulmak için çok önemli bir faktördür. Meyve sularının, çorbalarının veya sodaların içerdiği sulardan bahsetmiyoruz, normal içme suyundan yeterli miktarda tüketmelisiniz. Su cildinizi nemli tutarak sivilceye neden olan kimyasalların temizlenmesine yardımcı olur.
1969'da bir akne kliniğine giden hastalar ile cezaevindeki erkek mahkumlar arasında yapılan bir araştırmada da çikolatanın akne üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görüldü.
Yulaf , yulaf kepeği , meyve ve sebze gibi yüksek lif içeriği olan besinler ve tam buğday ekmeği , makarna gibi kompleks karbonhidratlar , cilt dostu vitamin ve minerallerden zengin besinlerdir. Çalışmalar yeşil çayın sivilcelerle savaşmaya yardımcı bir besin olduğunu gösteriyor.
Sivilce oluşumunu en fazla artıran gıdalar ve yiyecekler şunlardır; - Yoğun Yağ İçeriğine Sahip Besinler: Özellikle patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer fastfood ürünleri. - Yoğun Yağ Asitleri Barındıran Kuruyemişler: Ceviz, badem, gazlı ve asitli içecekler. - Yoğun Miktarda Şeker Olan Ürünler: Şekerlemeler.
YANAKLARDA ÇIKAN SİVİLCELER
Yanaklarda çıkan sivilcelerin en büyük sebebi günlük alınması gereken şeker miktarından daha fazla alınmasıdır. Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır.
Sivilce sorunu yaşayabilirsiniz
Kahvenin, cilde fayda sağlayan antioksidan ve güçlü antienflamatuvar özellikleri vardır. Bir araştırmaya göre düzenli olarak kahve içmek yüz sivilcelerine neden olabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca iltihaplanma ile bağlantılı cilt hiperpigmentasyonunu da azaltabilir.
Özellikle işlenmiş tahıllar genel olarak sivilce yapma gibi bir durum ortaya çıkarmaktadır. Bu sebepten dolayı çok fazla tüketimi ile beraber noodle makarnanın sivilce yapabileceğini söylemek mümkün. Sadece sivilce değil aynı zamanda akne problemlerini de artırdığını eklemek gerekir.
Ayrıca, soslu mısırın içerdiği katkı maddeleri veya alerjik reaksiyonlar da sivilce oluşumuna katkıda bulunabilir. Bu nedenle, cilt sağlığı açısından, sağlıklı bir diyetin yanı sıra, soslu mısır gibi işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamak ve doğal gıdalara ağırlık vermek önerilir.
Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Diğer yandan patlamış mısırı az yağla, hatta yağsız yapma olanağımız varsa cipsten daha masum bir atıştırmalık olacaktır. 25 gr patlamış mısır yaklaşık 4 gr yağ içeriyor ve yaklaşık 100 kaloriyken, 20 gr cips yaklaşık 11 gr yağ içerir ve yine 100 aynı kaloridir.
Sivilceli cilt leke oluşumuna karşı çok hassastır bu nedenle yağsız güneş kremi kullanılmalıdır. Bu kremler ayrıca cildi nemlendirerek tahrişi önler. Sivilce ilaçlarının yaptığı kuruluk ve tahrişle başa çıkmak için yağsız nemlendiriciler kullanılabilir. Komedonları ve sivilceleri sıkmamak gereklidir.
Sivilce oluşumu konusunda bir diğer tehlike de acı biber ve baharatlardır. Kırmızıbiber, domates ürünleri ve baharatlı yiyecekleri sık tüketmemek gerekmektedir. Bu gıdalar doğrudan sivilce yapan yiyecekler olmasa da yüzdeki kan akışını arttırdıklarından kızarıklıklara yol açabilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri