İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur. Hızlanma kademeli olarak hissedilir.
Bu sebeple motorunuzu aynı devirde ve sabit bir süratte kullanmanız önerilmez. Rodaj boyunca ilk 1000 km'de sürekli değişken vites ve devir aralıklarında motorunuzu kullanmanız önerilir. Ekranda 6.000 devir üzerinde yanan kırmızı ışığı yakmamaya özen göstererek sürüş yapmanız tavsiye edilir.
Motor rodajı yaparken ilk 1000-3000 kilometrelik sürüşte olması gerekenden yüksek devirlere çıkılmamalıdır. Gaz pedalının dibine kadar basmak da oldukça zararlıdır. Bu durum motoru çok ısıtır ve yakıt silindiri duvarındaki yağ çözünür. Bu sebeple pedala hafifçe basmalı ve en çok 3000 devire kadar çıkmalısınız.
Rodaj döneminde kalkış yapmadan önce motorun yeteri kadar ısınmış olmasına da oldukça önemli. Arabayı çalıştırdıktan sonra 30-60 saniye kadar bekleyerek motorun ısınmasını sağlayabilirsiniz. 1000-1500 kilometrelik ideal rodaj süresi tamamladıktan sonra aracı yüksek devir ve hızlarda kullanmaya başlayabilirsiniz.
Motor rodajı sürecinde, otomobilinizi çalıştırdıktan sonra 30 saniye kadar beklemeniz ve ardından harekete geçmeniz önemlidir. Özellikle ilk 2000 kilometrelik yolculuklarda, sürüş hızınızı sabit tutmamak da doğru rodaj nedir sorusunun önemli yanıtlarından biri.
İlgili 18 soru bulundu
ilk alır almaz disk bile aşınmadığından fren performansının düşük olduğunu görürsün. motorun aşınması(çapaklanma)fazlasıyla olacaktır ondan ilk bakımda yağ filtresini bile değiştirirler. şanzıman yeniyken zorlarsan vites geçişlerinde sıkıntı çekebilirsin.
2 kişi binmek sakıncalıdır rodaj döneminde. 125-150cc'de özellikle bayır çıkarken motoru bağırtmak (devri yükseltmek) zorunda kalırsınız ki bu, rodajda tavsiye edilen bir şey değildir.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
Sorun olmaz. Rodaj yok diye bir şey yok. Sadece rodaj eskisi gibi sarsıntılı ve uzun değil. Sorunun cevabına gelirsek en iyi rodaj uzun yolda olur zaten.
Motosiklet rodaj yaparken uygun bir limit belirlenmeli ve maksimum hıza ulaştığınız zaman hız, kademeli olarak düşürülmesi ve tekrar devir değişikliği yapması gerekir. Aracınızın devir saati 2-4 rpm arasında olmalıdır. Motorunuzu çok sıkıştırmadan yol yapın.
Bu süreçte piston ve silindirlerin birbiri ile daha iyi uyumlu çalışması sağlanır. Eğer ki ilk zamanlarda motosiklete yanlış rodaj uygulaması yapılırsa ilerleyen zamanlarda güç kaybı oluşur ve bu güç kaybı motosikletten beklenen performansın alınamaması anlamına gelir.
Motosikletinizi sık kullanıyorsanız ya da tozlu ya da kirli yollarda sürüş yapıyorsanız yılda bir defadan daha sık yağ değişimi planlamanız gerekir. Düzenli yağ bakımı yapmamak, tozların motor yağını kirletmesine ve daha kötüsü motorun zarar görmesine neden olabilir.
Motor içerisinde yer alan birçok parça, metal gibi sert materyallerden elde edilmektedir. Piston gibi parçalar daima birbirleriyle temas etmektedir. Bu temas sırasında tam olarak uyumlu olmayan parçalar da hasar yaratabilmektedir. Temasın hasar oluşturmaması için rodaj yapılması gerekir.
Bununla bağlantılı olarak rodaj nasıl yapılır konusu da önemli. Motoru diğer parçalara ve araca alıştırma süreci ortalama 1500 kilometre sürer. Bu süre içerisinde yapılması gerekenler aşağıdaki gibi listelenebilir; Motor çalıştırıldıktan sonra bir süre yeterli sıcaklığa gelmesi beklenmelidir.
Yani 11.000 devirde redline başlıyorsa motosikletin optimum devir aralığı 5.500 devirdir. Bu devir aralığı yakıt konusunda da size yakıt sarfiyatı sağlar. Bu devirden sonraki devirlerde motorunuz yakıt olarak artış göstermeye başlar. Vites kullanımını bu devir aralığında olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Motor hiçbir zaman yüksek devirde ve tam yükte çalıştırılmamalıdır. 1.500-2.000 km.ye kadar her viteste gidilebilecek en yüksek hızın 3/4 nün üzerine çıkılmaz. Uzun yolda aynı hızda devamlı gitmeyiniz. zaman zaman tam gaz vererek, bazende gazdan ayak tamamen çekilerek araç kullanmayı deneyiniz.
İlk 500km bittiyse sürekli tam gaz gitmemek şartıyla uzun yola çıkabilirsin. İlk 500km bittiyse sürekli tam gaz gitmemek şartıyla uzun yola çıkabilirsin. 300 de 2 haftaya 500 olur o zaman düşünüyorum. İlk 500km bittiyse sürekli tam gaz gitmemek şartıyla uzun yola çıkabilirsin.
RODAJDAKİ PULSAR RS200 151KM GÖRÜYOR | RODAJ SONRASI 169KM | GAZİEMİR - BALÇOVA OTOBAN | MotoVlog #1 - YouTube.
Motor Rodajı Nasıl Yapılır? İlk önce devir hızını çok çıkartmamaya özen göstererek 3000 devrin üzerine çıkmadan gaz pedalına yavaş yavaş basınız. Motor çalıştıktan sonra 30 saniye ve 1 dakika kadar motorun ısınması beklenilir. Bu süre yeterli olacaktır daha fazla motoru ısıtmamaya özen gösterilmesi gerekiyor.
Rodajdan sonra tüketim tabii ki düşer.
rodaj denilen olay artık geride kaldı.. rektifiyeden sonra motoru 0 km olarak kabul edip motor bloğundaki hareketli parçaların birbirine alışması için gerekli kritik km tutarını(yaklaşık 1000 km) aracı fazla zorlamadan kullanmanız yeterlidir..
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Artçılı kullanıma uygun yüksek cc bi makinaysa artçı sıkıntı olmaz ama cbr125 im olsa rodajda artçı almamaya dikkat ederdim heralde. motoru zorlamamak için tavsiye edilmez.
Kaymalı yataklarda çok az yağ oluşur. Bu durumda, püskürtülen yağın çok az bir miktarı silindir duvarına ulaşır. Kirler ve soyulmalar yıkanarak temizlenmez ve henüz rodajdayken bile aşınma artar (Şek. 1).
motorunuzla beraber fabrikadan bir kağıt gelmiş olmalı üzerinde şase numarası v.s. yazılı olan orda motorla ilgili tüm bilgilerde yer alır. Sökebiliyorsanız silindir kapağını söküp,silindir çapını ve pistonu AÖN alt ölü noktaya alıp derinliğini ve kapak conta kalınlığını katarak+kapak hacimini unutmadan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri