Aracın rot balans ayarının bozuk olduğunu anlamak için dikkatli bir sürücü olmanız gerekir. Araç hareket halindeyken ufak çukurlardan oldukça fazla bir şekilde etkileniyorsa, araç sağ sol yönlerine çekiyorsa ya da fazla titriyorsa aracın rot balans ayarının bozulmuş olduğunu gösterir.
Rot balans ayarının lastik takıldığında her zaman yapılması gerekir. Tekerleğiniz örneğin bir kaldırım taşına çarptıysa, jantınız hasar görmüş olabilir ve tekerleğin dengesinin yeniden ayarlanması gerekebilir.
Rot balans ayarı veya yalnızca rot ayarının bile bozuk olması, sürüş konforuna ve aracın uzun vadedeki ömrüne doğrudan etki eder. Sürüş esnasında aracın olması gerektiğinden daha fazla titremesi ya da sağa veya sola çekmesi, rot balans ayarının bozuk olduğunun öncelikli işaretleridir.
Aracın rot ayar vidası ayarlanmak suretiyle tekerin açısı değiştirilir ve bilgisayar ile iki teker arasındaki mesafe ayarlanır. Rot ustası daha sonra elindeki manuel yada lazer metre ile kendisi de ölçüm yaparak bilgisayardaki sonucu kontrol eder. Her iki teker de birbirine paralel hale getirildiğinde işlem tamamlanır.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
İlgili 35 soru bulundu
Titreşim mekanik organlara zamanla zarar verir. En basitinden vidalar bile kendi kendine açılmaya başlar. balans bozukluğu demek, dönen tekerin dikey eksende düz değil yalpa yaparak dönmesi demektir.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Bir çukura çarpmak, büyük tümseklerin üzerinden geçmek, bir kaldırıma sürtmek, agresif sürüş, ağır yükler taşıma, eğilmiş veya aşınmış süspansiyon/direksiyon parçaları ya da ön takımdan parça değiştirmek rot ayarını bozabilir.
Aracınızın rot ayarlarını her 5-10.000 km'de bir ve 10.000 km yağ değiştirme işlemi sırasında mutlaka yaptırmalısınız. Bu can ve mal güvenliğiniz için oldukça önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir işlemdir.
Rot ayarı, araç tekerlekleri arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Direksiyon çevrildiğinde bütün tekerlerin aynı yöne aynı açıyla bakmasını sağlar. Balans ise, tam karşılığıyla “denge” anlamına gelir. Bu ayar, her tekere eşit miktarda ağırlık dağılmasını sağlar.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Rot ayarınızın bozuk olduğunda aracınız sağa veya sola çeker. Bu süreçte aracınızı bir çizgide tutmak için direksiyona sürekli müdahalelerde bulunmanız gerekecektir. İşte bu durumda hızınız azda olsa düşecek ve siz tekrar o hıza çıkmak için gaza tekrar daha fazla basmanız gerekebilecektir.
Rot Balans Ayarının Yakıt Verimliliği Üzerindeki Rolü
Rot balans ayarı, aracın enerjisini doğru ve verimli bir şekilde kullanmasını sağlar. Bu ayarın bozuk olması hâlinde aracın daha fazla direnç göstermesi ve güç harcaması gerekir. Bu durum da doğrudan yakıt tüketimini etkiler.
Bazı sürücüler kontrol ve ayarlamayı yılda 1 kez yaptırmayı tercih edebilirler. Ancak aracın kullanım sıklığı bu süreçte oldukça önemlidir. Sık ve uzun saatler kullanılan araçların rot-balans kontrolü yılda en az 2 kere yapılmalıdır.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
Lastik Balans Ayarı Ne Zaman Yapılır? Lastiklerin denge ayarının bozulması sürüş koşullarına göre değişse de, şehir içinde kullanılan bir araç için yılda en az bir kez vaya 15.000 kilometrede bir lastiklerinizin balans ayarını yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Rot balans muayeneden geçer mi? Türkiye'deki araç muayenelerinde rot balans ayarına bakılmıyor. Ancak, çok ağır bir bozukluk varsa ve bunu bile bile muayeneye götürüyorsanız orada ortaya çıkacaktır.
Rot balans ayarı yaklaşık 20-30 dk. süren bir işlem olup ortalama 50-100 TL'ye yapabilirsiniz. (Not: En son 60 TL'ye yaptırmıştım.) Tabi genel olarak rot balans ayarı yılda bir kez veya aracın en az her 10.000 km'sinde yapılması gereken bir işlem olduğunu hatırlatalım.
Diğer taraftaki rot başı ve rot kolunu değişmek için anlattığımız prosedürün aynısını takip edip yapmanız yeterli olacaktır. 14 Rot ayarı yapılmalı. Araçta rot başı ve rot kolu değiştirildiğinde aracın rot ayarı bozulacaktır. Rot ayarı bozulduğunda araç sağ sola çekme yapıp sürüş güvenliğini tehlikeye atacaktır.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Balanssızlık ses yapmaz, titreme yapar.
Uzmanlara göre her 5 bin ile 10 bin km arasında aracın rot ve balans ayarının kontrol edilmesi gerekir. Eğer aracınızla sert bir şekilde tümseklere ya da çukura girerseniz rot balans ayarı bozulur. Ayarın daha çok bozulmadan kontrol edilmesi gerekir. Arabalarda Rot Balans Ayarı Neden Bozulur ve Nasıl Yapılır?
Rot Ayarı Nedir? Rot ayarı, tekerleklerinizin iç açıları ve uzaklıklarının birbirine eşit olmasını sağlayan önemli bir ayar türüdür. Bu ayarın doğru bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Çünkü ayar doğru bir şekilde yapılmıyorsa, araç sağa ve sola çekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri