Bu boşluklar oluştuğunda; Tekerlekler direksiyon hareketine geç tepki verir, çukur ve kasislerde ses olur, araç kontrol dışı hareketler yapar, tek yön arızasında bir tarafa kayar ve direksiyonda boşluk hissi oluşur. Bu belirtiler rot başı arızasının en belirgin özellikleridir.
Rot başı arızalıysa, aracın direksiyon kontrolü titreşimden dolayı zayıflar, direksiyonda boşluk oluşur, lastikler hem direksiyon hareketine geç tepki verir hem de dengesiz aşınır. Rot başının kopması ya da kırılması halinde ise aracın kontrol dışı hareketi çok ciddi kaza riski oluşturabilir.
Aracın kasis ve çukurlara sert girişleri, zaman içerisinde rot başlarının bozulmasına veya rot başlarında boşluk oluşmasına sebep olur. Rot başı üzerinde bulunan koruyucu kauçuk malzeme zaman içerisinde yırtılır ya da yerinden çıkabilir. Bu durumda ortamdaki toz, kir ve nem rot başının zamanla bozulmasına sebep olur.
Ön takım arızası nasıl anlaşılır? Sürüş esnasında; aracın ön kısmından gelen olağan dışı bir ses, aracın direksiyonundaki titreme , virajlarda savrulma, fren sisteminin daha geç çalışması ya da aracın kontrol dışı sağa sola çekmesi ön takımı oluşturan parçalardan birinin arızalı ya da aşınmış olduğunun işaretidir.
İlgili 17 soru bulundu
Rot ayarı bozulduğunda araç sağ sola çekme yapıp sürüş güvenliğini tehlikeye atacaktır. Bunun dışında tekerlerde oluşacak açısal bozukluklar tekerin dengesiz şekilde aşınmasına sebep olacaktır. Bu yüzden değişim gerçekleşir gerçekleşmez aracın rot ayarı titizlikle yaptırılmalıdır.
Eğer araçta balans ayarı bozukluğu bulunuyorsa bu durumda araç titremeye ve savrulmaya başlar. Özellikle de yüksek hızla yolda seyredildiği zaman bu titreme daha da belirgin hale gelir. Eğer balans ayarı bozukluğu ön tekerleklerden kaynaklanıyorsa daha çok aracın ön kısmında titreme görülür.
Ani kalkış ve frenlemelerde tekerlerden gelen tık sesi ve ileri geri oynuyor hissiyatı. Çukurlara giriş ve kasislerden geçişlerde bozuk olan taraftan gelen gıcırtı veya lokurtu sesleri. Tek taraflı ya da çift taraflı bozulmalarda aracın sağa sola çekmesi.
Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir. Rot başlarının erken yıpranması durumu, daha çok aracın kötü yol koşullarında uzun süre kullanılmasından kaynaklanır.
Direksiyon Sertleşmesinin 10 Temel Sebebi
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Genellikle rot başı tamir edilmesi önerilmeyen bir parçadır. Bunun yerine değiştirilir. Rot başı değişim zamanı bir araçtan diğerine değişse de aracınızın kullanım kitapçığında yazan sürede bir değişmesi önerilir. Değişimde iki baş birden yenilenmeli ve işlem bittikten sonra rot ayarı da yapılmalıdır.
Rot başı değişim ücreti aracınızın marka modeline ve değişim zorluğuna göre değişiklik gösterecektir. Ortalama rot başı değişim ücreti ( tek tekerlek için) 30 tl – 150 tl arasında fiyatlandırılacaktır.
Z rot değişmezse ne olur? Z rot aracınızın dengeli bir sürüş yapabilmesi için süspansiyon sistemine eklenmiştir. Z rotunuz bozulduğu halde değişim sağlamazsanız bazı problemler yaşamanız kaçınılmazdır. Bunların başında normal olmayan rahatsız edici sesler duyacaksınız.
Bir çukura çarpmak, büyük tümseklerin üzerinden geçmek, bir kaldırıma sürtmek, agresif sürüş, ağır yükler taşıma, eğilmiş veya aşınmış süspansiyon/direksiyon parçaları ya da ön takımdan parça değiştirmek rot ayarını bozabilir.
Rotilin arızalanması, tekerleklerin açısını bozacağından aracın kontrol edilmesini zorlaştırır. Ayrıca, lastiklerin düzensiz olarak aşınması, tıkırtı şeklinde sürekli gelen gürültü, tekerlek hizalarının bozulması gibi birçok probleme de yol açabilir.
Bazı sürücüler kontrol ve ayarlamayı yılda 1 kez yaptırmayı tercih edebilirler. Ancak aracın kullanım sıklığı bu süreçte oldukça önemlidir. Sık ve uzun saatler kullanılan araçların rot-balans kontrolü yılda en az 2 kere yapılmalıdır.
Rot ayarı, direksiyon herhangi bir yöne doğru çevrildiğinde tekerleklerin de aynı yöne bakıyor olmasını sağlayan ayara verilen isimdir. Örneğin; direksiyon tam sağa çevrildiğinde aracın tekerlekleri de aynı şekilde tam sağ pozisyonunu almalı arada boşluklar olmamalıdır.
Salıncakların bozulması durumunda, tekerlek hareketleri düzgün bir şekilde kontrol edilemez ve araçta sarsıntılar, titreşimler ve daha sert bir sürüş hissi ortaya çıkabilir. Bu durum, yol tutuşunu ve genel sürüş konforunu olumsuz etkiler.
Araçların ön tekerlek düzenekleri içerisinde bir tanesi sağda, bir tanesi de solda olmak üzere iki adet salıncak bulunur. Araba salıncakları ile beraber arabaların ön tekerlekleri, araçların şasesine bağlanır. Araba salıncağına, otomobil alt tablası da denir.
Tabla(salıncak) değişiminden sonra rot ayarı muhakkak yapılmalı.
Balans Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bu konudaki bozukluk, en çok uzun yola çıkıldığında anlaşılabilir. Uzun yolda ve belirli bir hızda seyir halindeyken direksiyonda titreme ya da lastiklerden ses geliyorsa balans ayarı bozulmuş olabilir.
Bu ayarların yapılmaması demek aynı zamanda ortaya çıkacak titreşimden dolayı lastiklerinizin düzensiz aşınmasının yanında direksiyon ve süspansiyon aksamlarının da erken yıpranmasına neden olacaktır. Tüm bunların meydana gelmesi keyifsiz, güvensiz ve verimsiz bir sürüş deneyiminin ortaya çıkmasına sebep olur.
Rot Ayarı Bozuksa Ne Olur? Rot ayarının bozuk olması, aracın ön tekerleklerinin toe-in açılarının çok fazla olması, eşit olmaması veya çok az olması durumudur. Tekerleklere çok fazla toe-in açısı (içe kapanıklık) verilirse, lastikler düzensiz aşınır (iç yüzeyleri (iç omuz kısımları) fazla aşınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri