İl özel idaresi veya belediye tarafından uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açmanız mümkün değildir. İşyeri açma ruhsatı alınmadan açılmış olan işyerleri yine özel idaresi veya belediye tarafından kapatılmaktadır.
Belediye İşyeri Açma Ruhsatı Vermezse Ne Yapılmalıdır? Belediye, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte geçen hususların tamamlanmasına ve hükümlere uygun olmasına karşın ruhsat vermezse bu işleme karşı süresinde idare mahkemesinde dava açılır.
Belediyelerden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma için ruhsat biriminin belirttiği ilgili başvuru evrakları hazırlanır. Ön incelemenin yapıldığı kontrol birimine teslim edilir. Teslim edilen evrakların kontrolü yapıldıktan sonra eksiksiz olduğu anlaşılınca başvuran kişiye teslim alındığına ilişkin belge verilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ruhsatsız işyeri çalıştırıldığı takdirde cezalar ticaretten men, tecziye cezası şeklinde olabileceği gibi kaçak ve ruhsatsız işlem yapıldığı için de İdari Yaptırım Karar Tutanağı düzenlenebilmektedir. 2021 yılı için ruhsatsız işyeri çalıştırma yasağı için tutar, 9600TL+KDV şeklindedir.
açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır. İşyeri ruhsatları yetkili idarelerin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından bu Yönetmelikte öngörülen sürede imzalanır; ruhsat için ayrıca, meclis veya encümen tarafından bir karar alınmaz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Halihazırda devam eden inşaat yapıları ve eski binalara ruhsat almak için, İmar Kanunu tarafından belirlenen ruhsat prosedürlerinin uygulanması ve gerekliliklerin tamamlanması durumunda, ruhsat alınabilir.
Başvurunun öngörülen kriterlere uygun olarak doldurulduğunun tespiti halinde, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı beş gün içinde düzenlenerek ilgiliye verilir.
İş Kurmak İsteyenlere KOSGEB Kredileri
Yeni iş yeri ve şirket açmak isteyenler için iki farklı kategoride hibe verilir. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı 65 bin TL, İleri Girişimcilik Destek Programı 270 bin TL geri ödemesiz destek sağlar.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Madde 6- (Değişik birinci fıkra: 19/3/2007 – 2007/11882 K.) Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz.
Bu süreçte öncelikle ruhsatın kaybolduğunu ya da artık kullanılamaz hale geldiğini emniyete bildirmeniz gerekiyor. Orada düzenlenen belge ile kısa bir süre geçici ruhsata sahip olabilirsiniz. Ama sonrasında geç olmadan notere gidip yeni ruhsat çıkarmalısınız.
Belgelerin tam listesi, ilçe belediyelerinden öğrenilebilir. Başvurular, ruhsat ve denetim müdürlüğü, ruhsat kontrol servislerinden alınabilecek başvuru formları doldurularak ve gerekli belgeleri eksiksiz tamamladıktan sonra yine ruhsat ve denetim müdürlüğü, ruhsat kontrol servisine yapılır.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Ruhsata tabi olmayan işler
Derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ruhsata tabi değildir.
Devlet izni olmaksızın yapılan yapılar kaçak yapı olarak nitelendirilir. Kaçak yapı yapmanın cezası 500.000- TL ila 25.000.000- TL arasında değişir**.
1) Ruhsat çıkartmazsan yakalanınca ceza yersin ayrıca ruhsatı kayıtlı adrese gönderiyorlar 1 ay içinde almazsan. 2 yıl ruhsatsız kalamıyorsun isitesende. 2) Satışı aldığın günden itibaren 30 gün içinde ruhsatsız satış yapabilirsin sonra ruhsatsız yapamıyorsun yanında olmak zorunda.
Yukarıda da açıklandığı üzere, işyerinin kapatılması, idarenin gerçekleştirdiği idari işlemlerden olduğundan görevli mahkeme idare mahkemelerdir. Yetkili Mahkeme ise işlemi tesis eden idarenin bulunduğu yer idare mahkemesidir.
Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
Hizmetin tamamlanma süresi: Gerekli kontroller yapıldıktan sonra ruhsat 5 gün içinde düzenlenir. Otuz gün içerisinde işyeri işyerinde kontrol edilerek ruhsat kesinleşir.
RUHSAT TÜRÜ SÜRESİ HARÇ ÜCRETİ Silah Bulundurma Ruhsatı 5 Yıl 7.390.30 TL. Silah Taşıma Ruhsatı 5 Yıl 23.093.00 TL. Yivli Av Tüfeği Bulundurma Ruhsatı 5 Yıl 7.390.30 TL.
Araç Ruhsat Yenileme Ücreti
Ruhsat yenileme ücreti, hangi işlemi ne için yaptırdığınıza göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle sadece ruhsat yenileme ücreti için notere 557 TL ödemeniz gerekir. Egzoz muayenesi ücreti, 180 TL olarak belirlenmiştir. Genel muayene ücreti ise 1130,40 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri