1402 Ankara Savaşı sonrasında, babası Yıldırım Bayezid ile birlikte Timur'a esir düşen Mustafa Çelebi, bir süre sonra Anadolu'ya geri dönerek tahtta hak iddia etmiş ve isyan başlatmıştır. Osmanlı Devleti'ni zor bir durumun içinde sokan Şehzade Mustafa İsyanı, II. Murad döneminde yaşanmıştır.
Şehzade Mustafa (1515, Manisa - 6 Ekim 1553, Konya) Kanuni Sultan Süleyman'ın Mahidevran Sultan'dan olma oğlu. Saruhan, Amasya, Konya sancak beyliklerinde bulunmuştur. Babasının tahtına göz dikmekle suçlanmış; Nahcıvan seferi'ne giden Osmanlı ordusunun Konya'da konakladığı sırada, padişahın otağında boğdurulmuştur.
Eğer Şehzade Mustafa yaşasaydı Osmanlı hanedanı hala sürecekti. Çünkü Şehzade Mustafa diğer kardeşlerine göre daha kendinden emin ve güçlü bir şehzade idi. Gelecekten ve yeni güncel haberlerden her zaman haberdardı ve bu yüzden eğer tahta çıkacaksa da bu onu 1-0 önde başlatmasına büyük bir sebeptir.
Fetret döneminde ortaya çıkan ilk Düzmece Mustafa, I.Mehmed Çelebi ve oğlu II.Murad zamanlarında da ortaya çıkmıştır. Fetret döneminin önemli siyasal ve sosyal problemleri içerisinde ortaya çıkan Düzmece Mustafa İsyanı, Timur'a esir düşen Yıldırım Bayezid'in en küçük şehzadesi Mustafa'nın ön ayak olduğu isyandır.
Yeniçerilerin gözbebeğiydi
Şehzade Mustafa, aynı zamanda ordu içerisinde çok seviliyordu. Öyle ki ona biraz ilerlemiş yaşından da ötürü 'Sultan Mustafa' da denirdi. Dedesi Yavuz Sultan Selim'e benzetilen, mertliği ile, savaş meydanlarındaki komuta yeteneği ile öne çıkan Şehzade Mustafa'yı ordu bu yüzden benimsemişti.
İlgili 41 soru bulundu
Osmanlı Devleti'nin başlangıçta sistemli olarak Yeniçeriler arasında Bektaşiliği bir dini öğreti olarak yaymasının temel sebebi, Yeniçeri Ocağı'na mensup askerlere yönelik olarak İslam'ı daha kolay anlaşılır hale getirerek Hıristiyan asıllı yeniçerilerin Müslümanlaşmasını sağlamak ve şehitliği de varılacak olan en ...
Şehzade, öldürüleceğini bilmediğinden, böyle bir mektup kaleme almış olamaz. Belli ki senaristler, kendi tarihini kitap yerine dizilerden öğrenenlere “acı bir sürpriz” daha yapmışlar, daha fazla etkilenip gözyaşı dökmeleri için böyle bir mektup uydurmuşlar. Kısacası, tarihi olarak böyle bir mektup yok.
Şeyh Bedreddin ayaklanması, Osmanlı Devleti tarihinde beylikten devlete geçiş sürecinde, 28 Temmuz 1402 Ankara bozgununun getirdiği kaotik sürecin bir sonucu olarak Anadolu ve Rumeli'de gelişen bir kalkışmadır.
Şehzade Mustafa'nın İsyanı - Muhteşem Yüzyıl 115.Bölüm - YouTube.
Şahkulu İsyanı, Osmanlı Devletinde çıkan ve ilk defa din içerisinde bir ayrılığa neden olan bir isyandır. Türkmen olan Şahkulu adlı kişi ve onun müridleri tarafından çıkarılan bu ayaklanma Osmanlı Devleti içerisine kısa sürede yayılmıştır.
Kişiliği. İki defa tahta çıkan I. Mustafa denizdeki balıklara altın atıyor, karşısına çıkanlara para dağıtıyordu.
Hürrem'in Mustafa ile ortaklaşa iş yaptığını öğrenen Süleyman, Mustafa'dan gelen bir haberle de çılgına dönüyor. Kanuni, derin kırılmalar yaşadığı Mustafa'ya zehirli bir kaftan gönderiyor.
1558 yılında tamamlanan Süleymanname'de Kanuni, Şehzade Mustafa'nın tabutu başında ağlarken resmedilmiş. Şehzade Cihangir'in de ölümünün ardından Kanuni'nin üzüntüsü, nakkaşlar tarafından gözleri çevresindeki detaylandırma ile görselleştirilmiş.
Kardeş katli. 2. Mehmet (Fatih) dönemindeki kanun ile yazılı hale gelen bu uygulama, 1. Ahmed tarafından kaldırılmıştır. Bir çok rivayet olsa da en güçlüsü, saraydan yaklaşık 50 ye yakın çocuk genç fark etmeksizin şehzade tabutu çıkmasıdır.
600 yıllık Osmanlı tarihi boyunca beşi 14. Yüzyılda, sekizi 15. Yüzyılda, kırk ikisi 16. Yüzyılda, beşi 17. Yüzyılda ve biri de 18. Yüzyılda olmak üzere 61 şehzade katledilmiştir. Bunlardan 22 tanesi bilfiil isyan ettiği için öldürülmüştür.
Hürrem Sultan Oğullarını tahta varis yapmayı başaran Hürrem Sultan, 15 Nisan 1558 yılında İstanbul? da 58 yaşında hayatını kaybetti. Hürrem Sultan'ın zehirlenerek ya da kadın hastalığı sonucu öldüğü düşünülür. Büyük bir cenaze töreninin ardından Süleymaniye Camiisi avlusuna gömüldü.
Dizinin 100. bölümünde başrol oyuncusu Meryem Uzerli tükenmişlik sendromu hastalığına yakalandığı için diziden aniden ayrılmıştır, 3.sezonun son bölümü ve 4.sezon için yerine Vahide Perçin gelmiştir.
Muhteşem Yüzyıl 123. bölümde Şehzade Mustafa, Sultan Süleyman'ın emriyle boğularak şehit edildi.
Şahkulu İsyanı, 1511 yılı Nisan ayında, Şah İsmail'i kurtarıcı olarak kabul eden Şahkulu önderliğindeki Kızılbaşlar tarafından II. Bayezid yönetimindeki Osmanlı İmparatorluğu'na karşı gerçekleştirilmiş bir isyandır.
Çelebi Mehmet döneminde ve 1416 yılında vuku bulan bu isyan ve ardından Börklüce Mustafa ile Torlak Kemal'in başlatmış olduğu isyanlar, Osmanlı Devleti'nin kesin bir zaferi ile sonuçlanmış ve Şeyh Bedrettin ile iki arkadaşı yakalanıp idam edilmiştir.
Şeyh Bedrettin İsyanı hangi padişah döneminde olmuştur tüm detaylarıyla derledik. Şeyh Bedrettin İsyanı Mehmet Çelebi zamanında çıkan bir isyandır ve sonucu Şeyh Bedrettin'in idamı ile sonuçlanmıştır. Şeyh Bedrettin İSLAM karşıtı düşünceleri yayması nedeniyle idam ettirilmiştir.
Babası henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı Safevi Şahı'nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin naaşı Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.
Oğullarını tahta varis yapmayı başaran Hürrem Sultan, 15 Nisan 1558'de İstanbul'da öldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri