Spor öncesi ve sonrası beslenmede biçiminde en önemli konu ise sabah aç karına spor yapılıp yapılmayacağıdır. Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir.
Araştırmalar ne diyor? Araştırmalar aç karnına yapılan egzersizlerin daha çok yağ yaktığını gösteriyor, evet. Fakat aynı zamanda araştırmalar karbonhidrat deposu dolu bir şekilde antrenman yapmanın antrenman performansını kesinlikle arttırdığını gösteriyor.
Sabah antrenman yapmak güne iyi bir başlangıç yapmak isteyenlerin tercihi olabilir. Az miktarda kafeinle performansa katkıda bulunarak, güzel bir antrenman yapabilirsiniz. Bilimsel çalışmalara bakıldığında, sabah antrenmanları çok da tercih edilmiyor.
Sabah Sporu Faydaları
Uzmanlar, sirkadiyen ritmini düzenlemek isteyenlere açık havada ve güneşin altında özellikle aerobik ve direnç egzersizleri yapmalarını öneriyor. Gündüz saatlerinde yapılan egzersiz uyku mahmurluğunu üstünüzden atmanıza yardımcı oluyor ve güne daha enerjik bir başlangıç yapmanızı sağlıyor.
İşte farklı saatlerde yapılan spora vücudumuzun verdiği farklı tepkiler... Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır.
06:00-12:00 saatleri arası kaçının!
Sabahları yapılan tempolu egzersiz; 40 yaşın üzerindeki sağlıklı kişilerde ve yaşı fark etmeksizin tüm kalp hastalarında kalp krizine ve ani ölüme neden olabiliyor.
Cengiz Köksal, “Kalp, şeker ve tansiyon hastaları için spor, uyanır uyanmaz yapılacak ilk iş olmamalı” uyarısında bulundu. Prof. Dr. Cengiz Köksal, sabah hemen uyandıktan sonraki ilk 3 saat içerisinde spor yapmanın da riskli olduğunu belirtti.
Aç karnına egzersiz yapıldığında, vücut daha önceden depolanmış olan enerji kaynaklarını yakar. Bu durumda daha az direnç ve dayanıklılık durumu söz konusu olur.
Sabah saatlerinde yapılan egzersizlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar listesinin üst sıralarında ise egzersizlerin 30-45 dakikayı aşmaması gerektiği yer alıyor. Sabah saatlerinde vücut sıcaklığı daha düşük olduğu için yapacağınız egzersizlerden önce ısınma hareketlerine daha fazla zaman ayırmanız öneriliyor.
Kas dokularınız, yediğiniz (özellikle protein) ve kasların dinlenmesine ve iyileşmesine izin verdiğiniz sürece, genellikle daha sonra kendilerini onarır. Bu nedenle, kaslar antrenman sırasında değil, daha sonra iyileşme sırasında büyür . Ayrıca aç karnına ağırlık çalışması yapmanın bir sakıncası yoktur.
Örneğin sabah saat 9:00'da egzersiz yapılması planlanmışsa, 7:30 gibi kahvaltı etmek uygun olacaktır. Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir.
Yapılan araştırmaların çoğu, genel beden tipleri göz önüne alındığında akşam saatlerindeki egzersizlerin kas gelişimini daha fazla desteklediğini gösteriyor.
Kadınlarda sabah egzersizi karın yağ miktarını ve kan basıncını azaltırken akşam egzersizi kas gücünü artırıyor. Erkeklerde akşam egzersizi kan basıncını düşürüyor.
Aç Karnına Spor Yapmak
Son zamanlarda birçok kişinin de bu konuya inandığı gibi, aç karnına spor yapmanın antrenman esnasında vücudun enerji aktarımı için yağ depolarını kullandığını düşünülmektedir. Vücut böylece kısa sürede daha fazla yağ yakımı sağlamaktadır.
Vücut egzersize daha iyi cevap veriyor
İnsülin duyarlılığında artış ve glukoz kontrolü ile çalıştırılan kaslardaki adaptasyonların iyileşmesi sonuçları, kahvaltıdan önce egzersiz yapmanın sadece yağ yakmak ya da kilo vermek için değil, diyabete karşı korunmak için de önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Gece boyunca dinlenen vücudunuz, spor için yeterli enerji ve motivasyona sahiptir. Uyku sırasında ağırlaşan metabolizmayı sabah sporu ile canlandırabilir ve metabolizmayı hızlandırarak gün boyu kalori harcamanızı artırabilirsiniz. Metabolizmanın hızlanması, inatçı yağların yanmasına yardımcı olur.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Her gün spor yapmak; kasların çokça yorulmasına ve bunun yanı sıra dinlenerek güçlenmeye vakit bulamamasına sebep olur. Kaslar; dinlenirken kuvvetlenirler. Aynı zamanda kuvvetlenmemiş kaslar, sakatlanmalara sebebiyet verebilir.
Öte yandan her sabah düzenli olarak spor yapmak uyku düzenini de disipline sokmanı ve her gece daha kaliteli bir uyku çekmeni sağlar. Kısacası, metabolizmanı hızlandırarak formunu koruyabilir, kalp damar sağlığını destekleyerek bağışıklığını güçlendirebilirsin.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Vücut Geliştirme ve Fitness İçin En İdeal Vakitler
En ideal antrenman saati; sabah 9- 11.30 arasında olduğu saptanmıştır.
Akşamları Egzersiz Yapmanın Faydaları
Yükselen hormanlar glikoz seviyesinin de artmasına neden olmuştur. Akşamları yapılan sporun sabah saatlerinde yapılana göre daha olumlu sonuçlar verdiği görülmüş.
ABD merkezli The New York Times Gazetesi'nin haberine göre, sabah sporu öğleden sonra yapılan spor türlerine göre her zaman daha fazla kilo kaybetme olanağı sağlıyor. Habere göre, öğleden sonra saat 15.00'ten itibaren yapılan egzersizlere kıyasla, sabah saatlerinde yapılan spor kilo kaybını hızlandırıyor.
Araştırmaya göre bilinenin aksine sabah 07.00 spor değil kahvaltı için uygun bir saat. 09.00'da vücut kuvvetli ve egzersize uygun durumda. Spor için en uygun saat ise 16.00. 06.00 Kortizon salgılamasıyla organizma uyanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri