Neyse ki çözüm çok uzakta değil: Saçınızı yıkayan uzman, köpürtmeye başladığında kafa derinizdeki reseptörlere baskı uygulayarak beyninizdeki vagus sinirini uyarır. Dolayısıyla rahatlamaya başlarsınız.
Saç kestirmenin dökülmeyi önlemesi mümkün olsa da kesinlikle işe yarayan bir işlem olarak kabul edilmemelidir. Düzenli aralıklar ile saçları kestirmek ve saç bakımı yaptırmak saçların daha sağlıklı olmasını sağlar. Saçlar uzadıkça özelliklerinde uçlarında kırılmalar ve çatallaşmalar meydana gelebilir.
SAÇ KESİM İŞLEMİNİN TANIMI
Kuaför müşterinin düşünce istekleri doğrultusunda kendi sanat görüşünü de katarak müşterinin yüzüne kişiliğine vücut ölçülerine uygun olarak saçın uzunluğunun kısaltılması kalınlığının azaltılması ve böylelikle değişik bir şekil ya da stil yaratması işlemine denir.
Saçları tıraş etmek, sadece saç derisinin üzerindeki saç tellerine etkisi vardır. Saç telinin kalınlığı ise derinin altında, köklerde olduğu için saçları ne kadar sık tıraş edersen et, bunun saç köklerine bir faydası olmayacaktır.
Kan basıncınız ve kalp atışlarınız yavaşlar, stres hormonunun seviyesi azalır ve serotonin gibi "mutlu eden" kimyasallar etkisini göstermeye başlar.
İlgili 34 soru bulundu
Saçları uçlarından düzenli olarak kestirmek, sağlıklı saçlara ulaşmanın bir numaralı kuralı. Çünkü saç uçları ne kadar kuru ve kırıksa, uzaması o kadar yavaşlıyor. New York'taki Philip Kingsley Clinic'in saç uzmanı Stephen Pullan, düzenli kesim yapılması halinde saç kırıklarının önleneceğinin garantisini veriyor.
Stresin uzun sürdüğü dönemlerde ise saç dökülmesi artar. Artan saç dökülmesi önce şakaklarda ve saç tepesinde kellik oluşturmaya başlar. Saç dökülmesinde genetik yatkınlık, hastalık, ilaç kullanımı, beslenme bozukluğu veya herhangi bir psikolojik rahatsızlık yaşıyorsanız stres bu durumları daha da etkileyecektir.
Saçların güçlü ve sağlam olması için en iyi protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balik, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller, tam tahıllardır. Saç derisi ve saç sağlığını iyileştiren diger besin ögeleri demir, biotin, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ile A, B, E, C, D vitaminleridir.
Saçı kestirmek gürleşmesini sağlamaz
Figen Akın “Sadece saçların uzaması ile saç telleri daha kırılgan bir hale gelir. Saç bu kırılmaların temizlenmesi ile daha kolay uzar ve daha canlı hale gelebilir” açıklamasında bulundu.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
U saç kesimi, saçların arkaya doğru yumuşak bir şekilde, U şeklinde geldiği saç kesimine verilen isimdir. U saç kesimi arkaya doğru, çok hafif katlı bir şekilde gelir. Özellikle yumuşak bir hatta sahip olduğu için herkese, her yüz şekline yakışır.
Saç kesimi ne sıklıkla yapılmalı? Öncelikle saçın ayda bir santim uzadığını düşünürsek; formda olmasını istediğimiz modelimizin iki veya üç ay içinde kesim yapılması sağlıklı olur. Kadınlarda, eğer uzun bir saç ise; dört ayda bir, iki santim kesmek önerilir. Erkekler de ise; ayda bir uygundur.
Çünkü eğer kısa saçlıysanız saçın uzaması gözünüze batacaktır ve 4-6 hafta saç boyunuzu korumanız için ideal bir süredir. Doğal saçlar daha yavaş uzamaya meyillidir. Bu yüzden 3-4 ayda bir kestirmek uzunluğunu korumaya yardımcı olacaktır. Eğer saçınızı uzatmak istiyorsanız 4-6 ay arası kestirmenizi öneriyoruz.
Yıpranmış saçları katlı kesimler daha sağlıklı gösterir. Düz saçlardaki kırıklar katlı kesimle saklanabilirken, dalgalı saçlarda şekillendirici köpükler saçın sağlıklı gösterilmesinde etkili oluyor.
Saçınız bölünmüş uçlar nedeniyle kırılabilir, ancak yine de saç büyümesiyle bağlantılı değildir. SAÇLARI DÜZENLİ KESTİRMEK İŞE YARIYOR MU? Saçınızın uçlarını düzenli olarak kesmek, daha hızlı uzamasını sağlamaz. Bununla birlikte, saçlarınızı daha kalın, daha sağlıklı ve daha parlak görünmesini sağlar.
Gerçek: Saçın kesilmesi saçın uzama hızını etkilemez. Saç her ay 1 cm kadar uzar. Ne kadar sık kesilirse kesilsin önemli değildir. Çünkü saç kökten uzar.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar. Saçlar ıslatılınca boyları %30 kadar uzar, fakat kuruyunca yeniden eski boyuna döner.
Saç bakımında önemli olan ve protein açısından zengin besinler şunlardır: Yumurta, uskumru ve somon gibi balıklar, fındık ve tohumlar, yağsız et, ıspanak ve lahana, fasulye ve baklagillerdir.
Doğal ürünler arasında zeytinyağı, bal, yumurta, elma sirkesi ve aloe vera ve sarımsak oldukça etkilidir. Aynı zamanda badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve yılan yağı gibi ürünlerle saç derinize masaj yaparak, saç köklerinizi uyarabilir ve saçlarınızın daha hızlı ve uzamasını sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı saçlara sahip olmak için yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, yumurta, süt ve süt ürünleri, tam tahıllı ürünler, et-tavuk-balık ürünleri dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı.
Kişinin genetik yatkınlığı bulunuyorsa saç dökülme yaşı 20 ila 25 yaş arasına kadar düşmüştür. Eğer genetik faktörler rol oynamıyorsa, strese ve hayat şartlarına bağlı saç dökülmesi söz konusu ise bu durum genel olarak 50 yaş üstü erkeklerde görülür.
Dr. Shilpi Khetarpal, yılların merak edilen sorusu "stres saç beyazlatır mı?" sorusunun yanıtını verdi. Khetarpal, genetik ve stres dahil birçok şeyin saçların beyazlamasına neden olabileceğini, çoğu zaman saçın beyazlamasının stresle ilgili olmadığını; ancak beyazlamayı daha da kötüleştirebileceğini dile getirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri