Mayalı Hamur, Kaşık Dökmesi, Kahvaltılık Çörek, Simit Pişi, Yufkadan Fındık Lahmacun, Yumurtalı Ramazan Pidesi, Halka Pişi, Tuzlu Lokma, Peynirli Dızmana Böreği, Tavada Mayalı Katmer, Susamlı Pişi, Tava Çöreği, Maydanozlu Pişi, Göçmen Böreği, Doyuran Pizza, Yağsız Poğaça, Orjinal Ramazan Pidesi, Patatesli Bazlama, ...
Hamuru elinizi yağlayarak alın ve yemek kaşığı yuvarlağı kadar düzleyip ortasını parmağınızla delin. Yağa koyup arkalı önlü pişirin. Kağıt peçetenin üzerine alın. Kahvaltıda lezzetli bir ikram.
Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Hamur yoğurma ile uğraşmadan, fırından aldığınız ekmek hamuru ile enfes bir pide hazırlamak mümkün.
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir. Bu hamurları bekletirken üzerlerinin sıkıca kapanmış olduklarından emin olun. Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Hamuru unlanmış tezgaha alıp, elimizle kullanacağımız tava boyunda açalım. Kalınlığı yarım santim olacak. Bıçak yardımı ile 8 eşit parçaya bölelim. 2 çorba kaşığı sıvı yağ ile ısıtılmış tavaya dizelim ve ocağı orta ateşte bırakalım. Önce alt tarafını kızartıp, sonra çevirerek diğer tarafını da ağır ağır kızartalım.
Tepsiye aralıklı olarak dizdiğiniz mayalı hamurların üzerine yumurta sarısı sürün. Son mayalandırma işlemi için 10-15 dakika kadar poğaçaları tepside bekletin ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Puf puf kabarmış mayalı poğaçalar hazır, afiyet olsun!
Mayalı hamurdan el açması börek ne kadar da lezzetli olur. El emeği ile içine koyduğunuz malzemelerle tat bulan el açmalı mayalı böreğinizin lezzetini muhakkak ki sevdikleriniz de çok beğenecektir. Şimdiden afiyet olsun.
Mayalı katmer yapımı için; derin bir kap içine 1 su bardağı ılık süt dökün. Üzerine 1 çay kaşığı instant kuru maya ve 1 buçuk çay kaşığı tuz koyup, karıştırın. Ardından 3 su bardağına yakın unu azar azar ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Mayalı hamurları da buzlukta bekletme şansına sahispiniz. Hamurunda soda, karbonat gibi ekstra kabartan malzemeler olmayan hamurları mayalandırma işlemi henüz başlamışken yoğurup bezelere ayırın. Ayırdığınız bezeleri streç filme sarın ve kilitli buzluk poşetine yerleştirin. Ardından da buzluğa koyun.
Yoğurduğunuz hamurun kapağını kapatıp geceden buzdolabının alt kısmına koyun. Sabaha kadar o kadar güzel kabarıyor ki diğer mayalılar gibi puf puf oluyor. Sabah buzdolabından çıkarttığınız da ayrıca beklemenize gerek yok. Mayalanan hamurdan parçalar kopartıp içine peynir ve maydanozlu harcı koyup poğaça şekli verin.
Mayalı hamuru hazırlarken eğer yumurta ve süt kullandıysanız mayalı hamurunuz buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 2 gün muhafaza edilebilir. Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz.
Evet bu yöntem en bilineni. Ancak ertesi gün misafirlerinize taze taze hamur pişirmek istediğinizde ya da ertesi gün elinizin altında bir mayalı hamur olmasını istediğinizde dolapta hamur mayalandırma işlemi adeta hayatınızı kurtaracak. Üstelik bu şekilde 3 güne kadar taze bir şekilde dolapta kalabiliyor.
*Akşamdan mayalayıp sabah pişirmek isteyenler hamuru yoğurup hemen üzerini streç filmle kapatıp bir beze sarıp ( hamur cam bir kase, tabak vs. içinde olmalı) buzdolabına kaldırıp sabah buzdolabından çıkardığı gibi şekillendirip 15 dakika tepsi mayası yaptıktan sonra aynı şekilde pişirebilir.
Kullanacağınız kuru maya miktarının üç katı kadar 40 derece su veya süt ve maya miktarının yarısı kadar şeker bir kapta karıştırılır ve eritilir. Sonrasında bu karışım, hamura eklenerek mayalanması beklenir. Mayasında süt kullanılan hamur, daha yumuşak bir yapıya sahip olacaktır.
Pişi mayalı mı güzel olur mayasız mı? Mayasız hamurdan yapılan pişi kabarmaz ve yumuşak olur. Yaş maya veya kuru maya kullanarak mayalı pişi yaparsanız en güzel sonucu alırsınız.
İlk önce süt, kabartma tozu ve tuzu bir kaba alıp karıştırın . Daha sonra yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan çok sert olmayan bir hamur yapın. Daha sonra hamuru açın kesin, tavaya yağ koyun. Kızaran yağda daha sonra kestiniz hamurları kızartın .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri