Nadir Han Afşar bu antlaşmayı beğenmeyerek Osmanlılar üzerine saldırıya devam etti. 1736 yılına kadar süren muharebeler neticesinde 4. Murad döneminde imzalanmış olan Kasr-ı Şirin antlaşması maddeleri esas alınarak yeniden sulh yapıldı. Nadir Han Afşar, Şah olduğunu ilan etti ve Safevi Devleti yıkıldı.
23 Ağustos 1514 tarihinde başlayan Çaldıran Savaşı ile Osmanlı Devleti'nin galibiyeti ile sonuçlanırken, Safevi Devleti ise büyük bir hezimete uğramıştır. Bu savaş sonrasında Safevi Devleti'nin tehditleri ortadan kaldırılmış ve doğunun güvenliği temin edilmiştir.
Zend Hanedanı sultanı ve kurucusu Kerim Han Safevi devletinde toprakları ele geçirdi ve iktidara geldi. Bunun sonucunda da meşruluğu sağlamak amacı ile Safevi Devleti 1760 yılında yıkılarak tarihe karışan bir devlet oldu.
Bundan sonra II. Tahmasb'ı tahta oturtan Nadir, az sonra onu tahttan indirip (1732), yerine onun 1 yaşındaki oğlu III. Abbas'ı tahta oturtmuş ve nihayet 1736'da saltanatı bizzat eline alarak, Safeviler'e son vermiştir.
İsmail, henüz bir yaşındayken babası Şeyh Haydar, Gürcistan'a düzenlediği akında Şirvan hükümdarı Ferruh Yesar tarafından öldürüldü. Akkoyunlu Yakup, İsmail ile diğer kardeşleri Sultan Ali ve İbrahim'i Şiraz valisi Mansur Bey Purnak'a göndererek İstahr Kalesi'nde hapsettirdi.
İlgili 23 soru bulundu
Savaşın nedeni, özellikle uzun süredir Osmanlı Devleti'nin ve Safevi Tarikatı'nın arasında bulunan kötü ilişkilerden kaynaklanmaktadır.
Nadir Han Afşar bu antlaşmayı beğenmeyerek Osmanlılar üzerine saldırıya devam etti. 1736 yılına kadar süren muharebeler neticesinde 4. Murad döneminde imzalanmış olan Kasr-ı Şirin antlaşması maddeleri esas alınarak yeniden sulh yapıldı. Nadir Han Afşar, Şah olduğunu ilan etti ve Safevi Devleti yıkıldı.
Safevî soyunun seyyid, Türk ve Kürt olmak üzere üç farklı kaynağa dayandırılması konuya olan ilgiyi daha da artırmıştır. Özellikle, 15. yüzyılın son çeyreğinden bu yana devam eden ve her zaman dikkat merkezinde olan bu durum, dönemin Akkoyunlu ve Osmanlı devletlerini de yakinen ilgilendirmiştir.
1722'ye kadar hüküm süren Safevî devleti esastan bir Türk hanedanı idi.
[23 Ağustos 1514 tarihinde Osmanlılar ile Safevîler arasında Çaldıran Ovası'nda dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri cereyan etmiştir. Şiddetli bir şekilde gün boyu devam eden savaş, Safevî ordusunun tam bir hezimetiyle sonuçlanmıştır.
BONUS:İran Şahı Şah İsmail, Yavuz Sultan Selim'e gönderdiği hediye ile tarih anektodlarında nahoş bir yere sahip oldu. Şah, kıymetli mücevherlerle süslü bir sandık hediye gönderiyor Sultan Selim'e. Sandığın içinden değerli taşlar ve kadife kumaşların yanı sıra bir kutu insan pisliği çıkıyor.
Safevi Devleti İran Tarihinin en önemli devletlerinden birisidir. Günümüzde İran Devletinin başlangıcı olarak da Safevi Devleti kabul edilmektedir. Bununla birlikte tarihi kaynaklara bakıldığında Safevi Devleti Safevi İmparatorluğu olarak da adlandırılmıştır.
Safevi Devleti, Türkmen aşiretlerinin (Bayburtlu, Ustacalu, Şamlu, Rumlu, Tekelü, Zülkadir, Afşar, Kaçar ve Varsak) desteği ile Şeyh İsmail ya da İsmail Mirza tarafından 16. yüzyılın başında kurulmuştur.
Safevi Tarikatı (daha az yaygın olarak Erdebil Tarikatı, ender olarak Safevilik), Safiyüddin Erdebilî tarafından Erdebil kentinde kurulmuş bir sufi tarikattır. Erdebil, Hazar Denizi'nin güney batı kıyısında, günümüzde İran'ın kuzey batı bölgesinde yer alan bir kenttir.
Sultan Selim'in yazdığı mektupların birisi Türkçe, diğerleri Arapça ve Farsçadır. Şah İsmail de hem Türkçe hem Farsça mektuplar yazmıştır. Yine 1514 yılında Çaldıran Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu, Safevileri yenerek büyük bir galibiyet elde etti.
Safevîlerin Şiîleşme ve Şiîleştirme faaliyetleri sadece sahip oldukları İran coğrafyasıyla sınırlı kalmamış aynı za- manda Anadolu'da da etkili olmuştur. Nitekim 1500'lü yıllara kadar Sünnî bir coğrafya olan İran'da Safevîlerin şiddet, baskı ve yıldırma politikalarının neticesinde Şiîlik hâkim mezhep olmuştur.
Safevîler, mücadele ederek İran'ı 1501'de bağımsız bir devlet olarak birleştirmişler ve İslam tarihinde en önemli dönüm noktalarından birini oluşturan, İsnâaşeriyye mezhebini İmparatorluğun resmî dini olarak belirlemişlerdir.
Safevi Devleti, Türkmen Kızılbaş Alevi devletidir; bu nedenle Cumhurbaşkanlığı Forsu'nda yer almaz!
Şeyh Safiuddin Erdebilî'nin neslinden gelen I. Şah İsmail 1501 yılında Akkoyunlular'ın varisi olarak Tebriz'de tahta oturmuş, kurduğu devletini ulu dedesi Şeyh Safiuddin Erdebilî'nin isminden alarak “Safevî Devleti” adlan- dırmıştır.
Kaçarlar Oğuzların Bayat Boyundan gelirler. İran'ın siyasi hayatında önemli yere sahip olmuşlardır. Kızılbaş boylarından olan Kaçarlar Ustaclu, Şamlu, Baharlu, Beğdili ve Afşar gibi diğer 7 boy ile beraber Safevi Devleti'nin kurulmasına yardım etmişler. Safevi Hanedanı zamanında Karabağ ve Revan'da Kaçarlar egemen idi.
Ayrıca Osmanlı Devleti'nin; Kafkasya'ya ulaşmak istemesi, İran'ı Kuzeyden de baskı altına almak ve Orta Asya Türk dünyasıyla bağlantı kurmak istemesi nedenleriyle Sultan III. Murad, 1578 yılında İran'daki Safevî Devleti'ne savaş ilan etmiştir.
Hayatı Şah Tahmasb, 22 Şubat 1514 tarihinde I. İsmail'in oğlu olarak İsfahan'da doğdu. Annesi Musullu Türkmenlerinden bir beyin kızıdır, Taçlı Begüm üvey annesidir.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
#SafeviDevleti #Şahİsmail #Safeviler Kuruluştan yıkılışa Safevi Devleti… 1501 ve 1736 yılları arasında var olmuş günümüzdeki İran ve Azebaycan devletlerinin öncülü kabul edilmekte olan Türk Devleti…
Safevî Devleti'nin kurucusu Şah İsmail'in büyük atası 13. Yüzyılda Erde- bil'de meşhur bir Sufî olan Şeyh Safiyüddin Erdebili'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri