Safra kesesi kanseri, erken evrelerde belirti vermediğinden fark edilmeyebilir. Ancak ilerleyen evrelerde karın ağrısı ve karında şişlik gibi semptomlar görülebilir. Safra kesesi kanseri teşhisi için, BT taramaları, endoskopik ultrasonografi, PET taramaları ve biyopsi gibi testler yapılabilir.
Hastada görülen belirtilere göre ultrason, tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Pek çok kanser türünde olduğu gibi safra kesesi kanserinin kesin tanısı ileri görüntüleme tekniklerinin ardından biyopsi ile konulmaktadır.
Safra Kesesi ve Yolları Tümörlerinin Tanısı
Öncelikle hastadan bazı kan tahlilleri istenir. Bu kan tahlillerinde dikkat edilen bilirubin ve diğer maddelerin seviyeleridir. Ultrason ile tümör olup olmadığı kontrol edilebilir.
Safra Kesesi Kanseri Tanısı
Safra kanserinin tanısı konulurken ultrason, tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Safra kesesi kanserine sebep olan birden fazla durum vardır. Risk faktörleri arasında yaş, sigara içme, obezite, aile geçmişi ve bazı kalıtsal hastalıklar bulunur. Safra kesesi kanseri, bulunduğu konumdan dolayı geç fark edilebilir. Bu kanser, nadir olarak görülse de ileri evrelerde ciddi sağlık riski oluşturabilir.
Karaciğer, pankreas, safra yolları ve safra kesesinin cerrahi hastalıklarının tanı ve tedavi uygulamaları Hepatopankreatobiliyer (HPB) Cerrahi Birimi tarafından yapılmaktadır.
Safra kesesi kanserlerinin tanısı genellikle ileri evrede konulduğu için çoğunlukla hastaların ameliyat şansı bulunmamaktadır. Ancak erken teşhis edilen kanser, safra kesesi kanseri tedavisinin başarıyla gerçekleşmesini sağlar.
Safra Kesesi Kan Tahlilinde Çıkar mı? Sessiz şekilde ilerleyen safra kesesi taşlarını kan testi yaparak tespit etmek mümkün değildir. Bu taşlar yalnızca ultrason yapılarak fark edilebilmektedir.
Fakat ilerleyen dönemlerde görülmeye başlayan en yaygın pankreas kanseri belirtileri; kilo kaybı, karın ağrısı, sarılık, iştah kaybı, bulantı-kusma, halsizlik, yorgunluk, ishal, sindirim zorluğu, sırt ağrısı, cam macunu renginde dışkılama, solgunluk, aniden ortaya çıkan ve aile öyküsü bulunmayan şeker hastalığı ve ...
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Prostat kanseri, yumurtalık kanseri, tiroid kanseri, karaciğer ve testis kanserinde kan testleri tanı yöntemi olarak kullanılıyor. Ancak kan kanseri (lösemi) dışında hiçbir zaman kan testleri ile kanser tanısı konmuyor, hekim tarafından diğer tanı yöntemlerine başvuruluyor.
CEA kaç olursa tehlikeli? CEA 3 ng/mL'den yüksek olursa tehlikeli kabul edilir. Kanser türlerinin birçoğunda bu değerin üzerindedir. Fakat enfeksiyon, siroz, sigara, inflamatuar bağırsak hastalığı da CEA seviyesini 3 ng/mL'den yükseltebilir.
Safra Kesesi Ağrısı Nerelere Vurur? Karnın sağ üst ve üst orta bölümünde yoğun şekilde hissedilen ağrı sağ kürek kemiğine, iki kürek kemiğinin ortasına ve sırta doğru yayılım gösterebilmektedir.
Safra Kesesi Problemleri: Safra kesesinin yapısını ve içeriğini değerlendirmek amacıyla MR kolanjiyografi kullanılır. Safra Taşları: Safra yollarında veya kesesinde oluşan taşların tanısı ve boyutları hakkında bilgi sağlar.
Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor.
Safra kesesi taşlarının kansere sebep olduğunu ispat edecek bilimsel veriler bulunmuyor. Ancak tekrarlayan iltihabi ataklar sebebi ile hücrelerin yapıları bozuluyor ve bu durum kansere sebep olabiliyor. Safra kesesi taşları sebebi ile geçirilen tekrarlayan iltihabi ataklar da kolaylaştırıcı zemin oynayabilir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Safra kesesi taşlarında operasyona geç kalındığında şu sorunlar oluşabilir: Taşlar safra kesesinin çıkışını tıkayarak 'safra kesesi iltihabına' ve buna bağlı olarak hayati risk oluşturabilen safra kesesinin delinmesi ve safra kesesi çevresinde abselere yol açabilir.
Bunlara ek olarak safra kesesi ameliyatı iyileşme süresi ise yapılan ameliyat şekline göre farklılık gösterir. Laparoskopik ameliyatta, aynı gün veya ertesi gün taburcu olmak mümkün olabilir. İyileşme ve normal yaşama dönme süresi yaklaşık olarak 2 haftadır.
Açık safra kesesi ameliyatı yöntemi ile karnın sağ üst bölümünde 10-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır. Uzman doktor bu kesi üzerinden safra kesesini bularak, vücutta çıkarır. Bu ameliyat türü ortalama 1-2 saatte tamamlanır.
Safra kesesi ile ilgili sorun yaşayanların hastanelerin genel cerrahi bölümüne/doktoruna başvurmaları gereklidir.
Taşlar alınsa bile sonrasında safra kesesi ameliyatı mutlaka gereklidir. Safra kesesi ameliyatları geçmişte açık yöntemle yapılmaktayken artık hemen tamamen kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılmaktadır.
Karaciğer yağlanmaları, kistler, hepatit türleri, siroz, mide ülserleri, mide fıtıkları, gastrit ve reflü, safra kesesinde taş ve kum oluşumu, iltihaplanmalar, iç hastalıkları uzmanları tarafından tedavi edilen hastalıklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri