Safra kesesi, karnın sağ üst bölgesinde karaciğerin hemen altında bulunan armut şeklindeki bir organdır. Bağırsaklara salgıladığı sarı-yeşil renkteki safra ile vücudun sindirim işlevlerine önemli katkıda bulunur.
Safra kesesi taşlarının en sık yol açtığı şikayet; yemek yedikten yaklaşık yarım saat - bir saat sonra ani ortaya çıkan, karnın sağ üst kısmında olan ve sağ omuza vuran şiddetli ağrıdır. Genellikle iki saatten kısa sürer ve aniden sona erer. Ağrı olduğu sürede bulantı ve kusma da görülebilir.
Birçok hastalık bu semptomlara neden olabilir. Bu ağrı genellikle karnınızın sağ üst tarafında başlar. Bazen sağ omuzunuza, sırtınıza ve kolunuza yayılabilir.
Hastalığın en yaygın belirtileri arasında sarılık, karın ağrısı, sindirim problemleri, bulantı ve kusma, yiyeceklere karşı isteksizlik, zayıflama ve idrarda koyu renk, dışkıda ise beyaz renk görülmesi yer alır. Safra kesesi kanserinin erken teşhisi tedavisi açısından kritik öneme sahiptir.
Ağrı: Safra kesesi sorununun en yaygın belirtisi ağrıdır. Bu ağrı genellikle karnınızın orta ve sağ üst kısmında ortaya çıkar. Hafif ve aralıklı olabilir veya oldukça şiddetli ve sık olabilir. Bazı durumlarda ağrı, sırt ve göğüs dahil vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlayabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Safra kesesi ağrınız olduğunda sol tarafınıza yatmalısınız. Sol tarafınızda uyumak veya dinlenmek, safra kesenizin safra kanalınızın tıkanması temizlenene kadar serbestçe kasılmasına ve genişlemesine izin verir. Bu şekilde ağrıyı da hafiflettiği bilinmektedir.
Sık rastlanan safra taşı belirtileri üst karın bölgesinde ağrı, sırta ve sağ omuza yayılan bıçak saplanır şeklinde ağrı, mide bulantısı, kusma, ateş, titreme, sarılık, karın şişkinliği, yağlı gıdalar yedikten sonra hazımsızlık, geğirme ve gaz, hazımsızlıktır.
Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor.
Karnın üst orta ve sağ tarafında yemek sonrası başlayan, sırta ve sağ omuza vurabilen, şiddetli hatta kıvrandırıcı, birkaç saat süren ağrılardır. Çoğunlukla aralıklıdır yani ağrı atakları arasında şikayet oluşmayan uzun zaman dilimleri olabilir. Safra kesesi iltihabı oluşmuşsa ateş, bulantı, kusma eşlik edebilir.
Safra kesesi taşı belirtileri arasında olan ağrı daha çok karnın sağ üstünde hissedilir. Bazı kişiler bu ağrının sırta da yayıldığını söylemektedir. Safra kesesi taşı, safra yolunu tıkadığı anda kişide ateş ve titreme meydana gelir. Bu belirtiler genel olarak yemek sonrası kendini gösterir.
Pasta sosları, çikolata, mayonez, krema, kaymak, etlerin yağlı kısımları, tavuğun derisi, sakatatlar, sosis, salam, pastırma, sucuk, iç yağı, kuyruk yağı gibi besinler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Doymuş yağ asidi alımının safra kesesinde kasılmalara sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.
Limon ve karbonat ile safra kesesi ağrısını geçirmek için ilk olarak limonu bir bardağa sıktıktan sonra üzerine bir miktar karbonat ilave edin. Daha sonra kabarınca günde 2 defa olmak üzere bu karışımı için. Kısa süre içerisinde safra kesesi ağrılarından kurtulacaksınız.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Özellikle kişide mide bulantısı, ateş, kusma, keyifsizlik ve şiddetli şişkinlik yaşandığı takdirde safra kesesi ağrısı için doktora gidilmelidir. Uzman bir doktor tarafından tedavinin gidişatı belirlenir. Safra kesesi ağrısı nedeni ile karnın sağ üst bölümünde ağrı yaşanabilir.
Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir. Karın bölgesinden vücudun farklı kısımlarına vuran ağrıların sebeplerinin uzman bir hekime başvurularak araştırılması gerekmektedir.
Gözlemlediğimiz kadarıyla hastaların %85 gibi oranında kilo artışı olabiliyor.
Taş bazen küçükse kanaldan oniki parmak barsağına kendiliğinden geçebilir. Bu durumda safra yoluna müdahale edilmesine gerek kalınmadan sadece safra kesesinin alınması yeterli olur.
Safra kesesinde oluşan taşlar, hastanın hayat kalitesini olumsuz etkilediği gibi safra yollarını tıkayabilme riski nedeniyle yaşamsal önem taşıyor. Özellikle yemeklerin sindiriminde önemli bir görevi bulunan safra kesesindeki taşlar, endoskopik tedavi (ERCP) yöntemiyle ameliyatsız olarak alınabiliyor.
Gama glutamil transferaz (GGT) testi yaygın olarak karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının araştırılması amacıyla uygulanan bir dizi kan testinin arasında yer alır. Dolayısıyla GGT nedir sorusu bir karaciğer enzimi şeklinde yanıtlanabilir.
En önemli konu diyet. Yağlı yemekler yememek ve bol su içmek koruyucu oluyor. Bazen bitkisel çözümler var ama taşı eritecek net bir çözüm yok. Ancak nar çiçeği çayını içmek bazen o safra çamurunu çözebiliyor.
Brokoli, ıspanak yaprakları, hardal yaprakları, yaban turpu, turp, kereviz, pancar, sarımsak, pazı gibi yapraklı yeşil sebzelerin yanı sıra limon, elma, karpuz gibi meyveler, kolesterolü düşük hindi eti, taze balık ve tavuk da yiyebilirler.
Maden suyu, böbreklerde ve idrar yollarındaki taş oluşumunu önler ve iltihabıgeriletici etki gösterir. Safra kesesi tembelliğinde yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri