sorusu soruldu. İşte yanıtı... Teorikte trafiği sağdan akan ülkelerde tüm araçlar için sağdan geçmek yani sağlamak yasaktır. Araçların sağından, hele sağ banketten geçiş yapılamaz.
Bunun dışında sağdan geçmek yasaktır. Sola dönmeye karar vermiş aracın sağından geçilebilir.
bir aracı geçmek anlamında türkçe'de sollamak fiilini kullanıyoruz çünkü bizde trafik sağdan akıyor ve kurallara göre öndeki aracı sol tarafından geçebilirsin.
1- Sola dönüş yapmak için yolun soluna yanaşan aracın, 2- Yolu ortasından giden tramvayların, 3- Görev gereği yolun sonunda duran geçiş üstünlüğüne sahip araçların, sağından geçilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Öncelikle öndeki araçla doğru takip mesafeniz olmalı. Arkanızda, sizi sollamaya çalışan bir aracın olup olmadığına mutlaka emin olmalısınız. Sinyalinizi vermeli ve öndeki aracın sizi görmesini kısa farlarınızı yakarak sağlamalısınız. Aynalarınızı sollama yapmadan önce kontrol etmelisiniz.
İşte yanıtı... Teorikte trafiği sağdan akan ülkelerde tüm araçlar için sağdan geçmek yani sağlamak yasaktır. Araçların sağından, hele sağ banketten geçiş yapılamaz.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Sürücüler, önlerinde giden araçları, kendi araçlarının km. cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadırlar. Örneğin, 90 km./s hızla giden bir aracın öndeki aracı takip mesafesi 45m. dir.
Trafik kazalarının en büyük nedenlerinden biri kavşaklarda geçiş önceliği kurallarına uyulmaması. Trafik işareti ve işaretçilerinin olmadığı kavşaklarda her, sürücü sağından gelen araca yol vermelidir.
Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır.
Soldan gidilmesi gerektiğini bildirir. Yolda yapım, bakım, çalışma varsa veya mobil ekipler tarafından geçici çalışmalar gerçekleştiriliyorsa trafiği yönlendirmek amacıyla kullanılır.
Amerika Avrupa'ya göre çok büyük ve kırsal bir bölgeydi. Büyük yükleri uzun mesafelere taşımak için 4-6 atlı yük vagonları kullanmak gerekiyordu. Sürücü, sağ elindeki kırbaçla tüm atları kontrol edebilmek için sol arka ata oturmayı tercih ediyordu. Bu sebeple Amerika, yolun sağ tarafından seyahat etmeye başladı.
2918 sayılı kanun, madde 46, e) iki yönlü trafiğin kullanıldığı dört veya daha fazla şeritli yollarda aksine bir işaret bulunmadıkça, motosiklet, otomobil, kamyonet ve otobüs dışındaki araçları kullananlar, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek, zorundadırlar.
· Çok şeritli yolda hızın ve trafiğin gerektirdiği şeritten sürmek zorundadır. · Üç şeritli iki yönlü karayollarında, tırmanma şeridi olarak tahsis edilen en sağ şerit ağır vasıtalar için ayrılmıştır.
➢ Kavşağa giriş yaparken ve kavşağı terk ederken yayalara yol veriniz. ➢ Kavşağa girmek için bekleyiniz ve trafik akışında yeterli bir boşluk bulunduğunda kavşağa giriş yapınız. ➢ Kavşak içerisindeki bisikletliler dahil tüm araçlara yol veriniz. ➢ Kavşak içinde durmayınız.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
Araç takip mesafesi sayma kuralı, “88 89 kuralı” olarak bilinmektedir. 88 89 kuralına göre, araç sürücüleri trafikte seyir halindeyken önlerindeki aracı baz almaları gerekmektedir. Öndeki aracın yanındaki ağaç, ev veya trafik levhasının yanından geçtiği sırada 88, 89 şeklinde 2 saniye sayılması gerekmektedir.
Geçiş hakkı, her zaman olmamakla beraber, sicil kayıtlarına işlenebilmektedir. Böylece üçüncü kişiler arazi üzerinde bir geçiş hakkı olduğunu tapu sicil kayıtlarından öğrenebilmektedirler.
Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. Geçilecek aracın sürücüsü ses ve ışık cihazları ile uyarılarak, geçerken kullanılan şeritte güvenli mesafe gidildikten sonra işaret verilip izlenecek seride girmekle tamamlanır. Araçların sağından veya banketlerden yararlanmak suretiyle geçmek yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri