Ağız kokusu, diş eti hastalığının bir belirtisi olabilir. Küçülen diş etleri: Dişler eskisinden daha uzun görünüyorsa, diş eti çekilmesi başlamış olabilir. Hassas dişler: Soğuk ve sıcağa karşı dişlerdeki aşırı hassasiyet, diş eti hastalığı belirtileri arasında yer alır.
Diş eti için sağlıklı olarak kabul edilen renk pembedir. Mor, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı renkte olan diş etleri ise sağlıksız olarak kabul edilir. Farklı renklerin ortaya çıkış sebebi, kişinin ten rengi gibi doğal bir süreçten kaynaklanabilir ve herhangi bir müdahaleye gerek olmayabilir.
Pürüzlü yapıya sahip olan diş taşı üzerinde daha çok plak birikir ve diş eti hastalığının ilerlemesi hızlanır. Bunun yanı sıra ,sigara kullanımı, diyabet gibi hastalıklar ve bazı genetik faktörler diş eti hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran risk faktörleridir.
İlgili 15 soru bulundu
Mikrobiyal dental plağın yanı sıra sigara kullanımı, diyabet, lösemi ve AIDS gibi bazı sistemik hastalıklar, stres, kalp-tansiyon ilaçları, antikonvulsanlar, antidepresanlar ve oral kontraseptifler gibi bazı ilaçların kullanımı ve beslenme alışkanları da diş eti hastalıklarının oluşumunda etkilidir.
İkisi Arasında Bir İlişki Var Mı? Diş eti iltihabı olması bunun mutlaka kansere dönüşeceği anlamına gelmez, fakat diş eti hastalığı ile kansere yakalanma arasında bir dereceye kadar bağlantı vardır ve bu durum ağız kanseriyle sınırlı değildir.
B Vitamini
Yara iyileşmesi için hayati öneme sahip olan B vitaminleri içinde B12 vitamini eksikliği, ciddi bir diş eti enfeksiyonu olarak tanımlanabilen periodontitis riskini artırabilir. Ayrıca B9 vitamini yani folat düşüklüğü, yaşlılarda periodontal hastalıkla ilişkilendirilmiştir.
Dişlerinizi her gün iki kez fırçalamak dişlerinizin ve diş etinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için en iyi yoldur. Ancak hangi diş macununu kullanacağınızı seçmek zor olabilir. Dişlerinizi fırçalarken koyu kırmızı diş eti görünümünü önlemeye yardımcı olan parodontax gibi bir diş macunu kullanmanız gerekebilir.
Diş eti hastalıkları sinsi ilerleyen hastalıklardandır. Eğer diş etleri sürekli kanıyorsa, şişmişse, diş etleri çekilmişse ve bunun sonucunda dişlerde sallanma veya yer değiştirme varsa, ağızda kötü koku veya tat varsa mutlaka bir periodontoloji uzmanı diş hekimine başvurulması gereklidir.
En yaygın şekilde görülen diş eti iltihabı belirtileri şunlardır: Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler. Beyaz renkli iltihabi oluşumlar. Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama.
Dişeti beyazlaması sağlıksız diş etinin belirtisidir. Dişetinde çekilmeler ve gingivitis ya da ağız içi lezyonların belirtisi olabilir.
Diş etinin çekilmesi hafif düzeydeyse basit diş taşı temizlikeri ve küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) tedavileri ile sorunun üstesinden gelebilmek mümkündür.. Ancak ilerleme söz konusuysa dişeti ameliyatları (flep operasyonları) olarak adlandırılan cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Düzenli olarak tuzlu suyla gargara yapmak, bakterilerin diş etlerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir, bu da plak ve tartar oluşumunun temizlenmesine ve önlenmesine yardımcı olur.
Tuzlu su diş eti çekilmesine iyi gelir. Tuzlu su ile yapılan gargara diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Ancak kesin tedavi için diş hekimine gidilmelidir.
C Vitamini bakımından zengin yiyecekler.
Çilek, havuç ve C Vitamini oranı yüksek olan yiyecekler bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, diş ve diş etlerinizin de sağlıklı olmasını sağlar.
Uzun süreli eksikliği, diş etlerinde çekilme ve diş kaybına neden olabilir. D vitamini eksikliği: D vitamini, kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Eksikliği, dişlerin çürümesine ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. K vitamini eksikliği: K vitamini, diş etlerinin sağlıklı kalması için önemlidir.
parodontax Tam Koruma ile günde iki kez fırçalama ile diş etinizi korumaya yardımcı olur.
Ağız içerisinde biriken bakteriyel plak, diş etlerinin iltihaplanarak şişmesine neden olur. Bu plaklar, besin artıkları, bakteri ve tükürüğün birleşiminden oluşur. Düzenli ağız hijyeni sağlanmazsa diş eti şişmeleri görülebilmektedir.
Saraçoğlu'nun diş eti şişliğine karşı önerdiği bitkisel çözüm nar suyudur. Nar suyu diş eti iltihaplarını yok ederek dişteki şişliği ve ağrıyı azaltır. İbrahim Saraçoğlu'nun şifalı kürünü uygulamak için tek yapmanız gereken nar suyu ile gargara yapmak.
Diş eti şişmesi, genellikle doğru ağız bakımı ve yumuşak gıdaların tüketilmesi ile birlikte birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Fakat bir haftadan uzun sürmesi halinde tıbbi müdahale gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri