Sağlıksız beslenme dediğimiz şey; gün içinde ihtiyacımız olan gıdaları yeterince tüketmeme, tuz ve şeker bakımından fazla miktarda yiyecek ve içecek tüketmektedir. Bu tarz sağlıksız yiyecekler tüketen bireylerde sağlık sorunları sık görülmektedir.
Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenen kişilerde;
Büyüme, gelişme ve vücudun çalışmasında aksaklıklar olmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu da hastalıkların kolay ve hızlı oluşmasına neden olur. Hastalıkların ağır seyretmesine ve tedavinin uzun sürmesine neden olur.
Yumurta. Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük.
Zararlı olan gıdaların tüketilmesi ciddi hastalıkların oluşmasına neden olacaktır. Sürekli olarak aynı yiyecekleri tüketmek ve zararlı olan yiyeceklerle beslenmek vücudun bağışıklık sistemini etkileyecektir. Bağışıklık sistemi göstereceği tepkilerle büyük hastalıkların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Kahvaltıda meyve ve sebze tüketilmesi uzun süre doygunluk sağlar. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların kahvaltısında daima bir bardak süt bulunmalı. Kahvaltıda çocuklara verilecek ana besinler peynir, zeytin, yumurta, reçel, bal, pekmez, ekmek, kahvaltılık tahıl ürünleri, sebze ve meyveler olmalıdır.
Kızartmalar. Trans yağlar ile kızartılan besin ürünleri de Dünyanın En Sağlıksız Yiyecekleri arasında yer almaktadır. Kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açan kızartmalar, besinler içerisinde yer alan sağlıklı vitaminlerin yok olmasına da neden olur.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
- Gün içinde sabah, öğlen, akşam 3 öğün beslenmeliyiz. Ve ana öğünlerimizde et grubu, ekmek grubu, süt-yoğurt grubu ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız.
Uzun vadede ki sonuçları ise özellikle böbrek ve karaciğer işlev soruları, kas tonusu azlığı ve güçsüz bağışıklık sistemine sebep olarak enfeksiyonlara sık yakalanmalar olarak sıralanabilir.
Kişi yetersiz besleniyorsa, vücudunun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduklarından daha az kalori tüketiyor demektir. Bu, enerji seviyeleri üzerinde ciddi bir etki yaratabilir, bu da kişinin günlük işleyişini bozabilecek fiziksel yorgunluk ve zihinsel yorgunluğa neden olabilir.
Sağlıklı ve dengeli beslenirseniz kendinizi daha iyi ve daha enerjik hissedeceksiniz. Ayrıca sağlıklı bir şekilde beslenerek vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığı ve bu da enerji seviyenizi artıracağı anlamına gelir.
Yeterli ve dengeli diğer bir deyişle sağlıklı beslenme; süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.), et ve ürünleri, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut vd.) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.), taze sebzeler, taze meyveler, ekmek ve tahıllar (bulgur, pirinç, makarna vb.)
Dünyanın en iyi besini olarak seçilen bademin, kilo vermeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek kalorili ve yüksek yağlı bir besin olarak gözükse de oldukça doyurucudur. Özellikle işlenmiş karbonhidratların yerine badem tüketmeniz, size düşük kalori olarak dönecektir.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Şekerli gazlı içecekler kaçınılması gereken içecekler arasında ön sıradadır. Bir bardak gazoz veya kola içinde 30 gram şeker ve 100 kalori, ayrıca ciddi miktarda tuz vardır. Bu içecekler kilo artışına ve diş çürüklerine de yol açarlar.
Yeni yapılan bir araştırmaya göre günlük içilen, gazlı içecekler uzun vadede alkol kadar karaciğere zarar veriyor. Alkollü içecekler: Düzenli olarak tüketilen alkol hem karaciğer hastalıklarına ve en önemlisi de siroza sebep olmaktadır. Uzun süreli alkol kullanımında ise karaciğer iflas etmektedir.
Paketlenmiş tüm gıdalar, konserveler, pastörize ürünler(sütler, yoğurtlar…), UHT ürünler, içecekler, paketlenmiş soslar, mezeler, sandviçler, tatlılar, yemekler, yüksek ısıl işlemlerden geçmiş, dondurulmuş besinler ve birçok şarküteri ürünü işlenmiş gıda sınıfına giriyor.
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, 17 ülkeden 16 bin kişi ile görüşerek dünyanın beslenme alışkanlıklarının haritasını çıkardı. Buna göre tüm dünyada en çok sevilen yiyecek açık arayla makarna. Makarnayı ise pilav, pizza ve tavuk takip ediyor.
Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri