Borç ve Haciz Kaynaklı Bloke Bunlardan birincisi kişinin özel borcundan dolayı hakkında icra takibi yapılması ve bankaya haciz ihbarnamesi gönderilmesidir. Bu durumda kişinin banka hesabı, borç miktarından bağımsız olarak blokelenmiş olacaktır. Ayrıca ihtiyati haciz yoluyla da banka hesabına bloke konulabilmektedir.
Bir borcun tahsil edilememesi ve yasal sürecinin başlamasıyla birlikte icra daireleri ya da savcılıklar tarafından tüm bankalara, borçlu kişi hakkında bildirim yapılır. Söz konusu kişinin tüm banka hesapları, borç miktarınca bloke edilir.
Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür. Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur.
Bloke koyulmasının en büyük avantajı, borcu olanlardan alınacak parayı banka hesaplarına bloke koydurarak banka hesaplarındaki paradan kolay bir şekilde temin etmektedir. Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır.
Blokeli hesaptaki paranın kullanılabilmesi mümkün değildir. Bloke koyulan hesaptaki paranın kullanılabilmesi için öncelikle blokenin kaldırılması gerekmektedir. Blokenin kaldırılması için ise yukarıda açıkladığımız üzere MASAK'a itiraz edilmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Mesela; bakiyesi düşük seyreden bir hesaba bir anda yüklü miktarda para gelmesi, hesaba sürekli parça parça para gelmesi, hesaba gelen paraların kısa bir süre içerisinde 3.şahıslara ait hesaplara havale edilmesi gibi işlemlerden dolayı da MASAK tarafından bloke işlemi uygulanabilmektedir.
Maaşın haczedilebilmesi ya da hangi hallerde haczedileceğine odaklanacağımız bu yazıda kafanızdaki bütün soru işaretlerine cevap vermeyi arzuluyoruz. Bankalar, maaş hesaplarına bloke koyarak çalışanların maaşlarını çekmelerine engel olur.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
taşınır hükmündedir. Alacaklının, takibin kesinleşmesinden sonra kendi alacağı ile orantılı olacak şekilde borçlunun bankalardaki mevduatlarına( parasına) haciz konulmasını talep edebilir. Alacaklının talebi üzerine icra dairesi müdürlüğü borçlunun bankalardaki mevduat hesaplarına haciz konulmasına karar vermektedir.
Banka hesabınızda/hesaplarınızda haciz olup olmadığını E Devlet ve GİB internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. E HACİZ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Eğer bu türden borçlarınız varsa banka hesaplarınızda bloke var mı yok mu sorgulamak için E-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitelerini kullanabilirsiniz.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Bu nedenle bir eşin şahsi borcundan diğer eş sorumlu değildir, alacaklılar banka hesabınıza, gayrimenkul ve diğer malvarlığınıza haciz koyamaz.
Müşterilerin hesaplarında para olduğu zaman bloke koyularak bankaya ne kadar borcu varsa geri alınabilir. Fakat hesapta paranın olmaması durumunda banka müşterilerinin hesaplarına bloke koydurarak banka hesabı ile herhangi bir işlemleri yapmalarının önünü keser.
Bankacılık Kanunu'nun 73. Maddesine istinaden Banka personelinin görevi sırasında öğrendiği müşterilerine ait bilgileri kanunen yetkili kılınmış kurum ve kişiler dışındaki 3. Şahıslarla paylaşması yasaktır.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
Banka ve kurumlar, bankalara veya vergi dairelerine borcu olan ve borcunu zamanında ödemeyen vatandaşların hesaplarına bloke işlem uyguluyor. Hesaba havale yapılmasının amacı, ödenmeyen hesaplardan alınan paralar için bankalara ve vergi dairesine olan borcun kolayca tahsil edilebilmesidir.
Herkes kendi banka hesap bilgisine ulaşabilir bir başkasının hesap hareketini görmek için savcılığa başvuru yapılması gerekir.
Bu hukuki bir süreçtir. Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır.
Bunlardan birincisi kişinin özel borcundan dolayı hakkında icra takibi yapılması ve bankaya haciz ihbarnamesi gönderilmesidir. Bu durumda kişinin banka hesabı, borç miktarından bağımsız olarak blokelenmiş olacaktır. Ayrıca ihtiyati haciz yoluyla da banka hesabına bloke konulabilmektedir.
Maaş hesabına bloke maaş haczi olarak da bilinmektedir. Hukuki olarak maaş hesabına konulan bloke maaşın ¼'i kadar olacaktır. Yasal bir işlem olduğundan maaş hesabına blokeye itiraz edilemeyecekse de maaşın ¼'inden fazlasına konulan bloke için dilekçe verilerek itiraz edilebilecektir.
İstanbul Barosu'nun Eylül-Ekim ayı sayısında da yayımlanan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin 19.12.2018 tarihli ve 2018/15328 E. ile 2018/13845 K. sayılı kararı uyarınca; “…Bir malın haczedilememesi için yasal düzenlemenin bulunması zorunludur.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Blokeli Eft gönderme diye bir olay yok. Eğer Eft tutarı belli bir limitin üzerinde veya şüpheli bir durumda ise genelde 150.000 TL oluyor bu bakiye müşterinin bağlı olduğu şubenin onayına düşer. Şube inceler onay verirse karşı tarafın bilgilerinde sorun olmadığında doğrudan hesaba geçer.
Bu kelimeden türetilen bloke, bir şeyin gerçekleşmesine engel olmak anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri