Türk Edebiyatında Klasisizm Şinasi'nin “Şair Evlenmesi”adlı komedisi, La Fontaine'den yaptığı çeviriler ve Ahmet Vefik Paşa'nın Moliere'den çevirileri, bu anlayışın ürünleri olarak sıralanabilir.
Şair Evlenmesi (Osmanlıca: شاعر اولنمهسی), İbrahim Şinâsî'nin 1860 yılında Tercüman-ı Ahvâl'de tefrika edilen ardından kitap olarak basılan töre komedisi tarzında tek perdelik piyestir.
Türk edebiyatına ilk kez hak, adalet, eşitlik, özgürlük gibi kavramları eserlerinde kullanmıştır. Düşüncelerini sade ve açık bir dille dile getirmeyi, konuşma dilini yazı dili haline yaklaştırmaya çalışmıştır. İbrahim Şinasi, Türk edebiyatında Klasisizm akımının öncüsü ve benimseyicisidir.
Oyunun, gelenek- sel ve toplumsal değerlere meydan okuyan başkişisi Müştak Bey'in Kumru Hanım'a duyduğu yasak aşk, romantik bir isyanın temelini oluşturur.
TANZİMAT DÖNEMİ OYUN YAZARLIĞI İBRAHİM ŞİNASİ VE «ŞAİR EVLENMESİ»
İlgili 42 soru bulundu
1860 ve 1895 yılları arasında yer alan ve Batılı bir anlayışın hakim olduğu çok önemli bir edebiyat dönemidir. Roman, deneme, hikaye, eleştiri, makale gibi pek çok türün ilk örnekleri bu dönemde verildi. Batıda hakim olan eşitlik, özgürlük ve vatan gibi kavramlar ilk defa bu dönemde kullanıldı.
1860-1895 yılları arasını kapsayan ve Batılı bir anlayışın hakim olduğu edebiyat dönemidir. Roman, hikaye, deneme, makale, eleştiri gibi birçok türün ilk örnekleri bu dönemde verilmiştir. Batıda hakim olan özgürlük, eşitlik ve vatan gibi kavramlar ilk kez bu dönemde kullanılmıştır.
Türk Edebiyatında Klasisizm
Şinasi'nin “Şair Evlenmesi”adlı komedisi, La Fontaine'den yaptığı çeviriler ve Ahmet Vefik Paşa'nın Moliere'den çevirileri, bu anlayışın ürünleri olarak sıralanabilir.
Tanzimat Edebiyatı'nın pek çok yazar ve şairi (Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami, Abdulhak Hamit, Recaizade Mahmut Ekrem) romantizm akımının etkisindedir.
Not: Türk edebiyatı sanatçıları Klasisizm akımının tüm özelliklerini göstermez. Örneğin Şinasi, Ahmet Vefik Paşa ve Direktör Ali Bey, "Sanat, sanat içindir" anlayışını benimsemek yerine "Sanat toplum içindir" anlayışını benimsemişlerdir.
Gençliğinde Divan edebiyatı tarzında şiirler yazmış, Avrupa'ya gittikten sonra yeni edebiyatı benimsemiş ve o yolda yapıtlar vermiştir. Namık Kemal, Fransız edebiyatını örnek almış, romantizmin etkisinde kalmıştır. Şiirleri biçim bakımından eski, konu bakımından yenidir.
Türk tiyatro tarihinde yazılı metne dayalı ilk eser olarak gösterilen Şair Evlenmesi sosyal aksaklıkları eleştirirken sanatsal göndermelerde de bulunur. Çevresindeki insanlar tarafından “şair” olarak nitelenen Müştak Bey'in trajikomik hikayesi, hem sosyal yaşamın hem de şairlerin ironik olarak anlatımına dönüşür.
Tema: Görücü usulü ile evlenme. Özet: *Müştak Bey, isimli bir genç şair, mahallesinde oturan Kumru isimli bir kızı sever ve bu kız ile evlenmek ister.
Şair Evlenmesi oyunu, alafranga davranışları ve kıyafetiyle mahallelinin pek de hoşuna gitmeyen Müştak Bey adında yoksul fakat ileri görüşlü bir şairin sevip istediği genç ve güzel Kumru Hanım yerine onun huysuz ve yaşlı ablası Sakine Hanım'la evlenmeye mecbur edilmesini konu edinir.
18. ile 19. yüzyıl arasında ortaya çıkan romantizm, duygusallık ve hayali ön plana çıkaran entellektüel bir akım olarak ifade edilir. Avrupa'da başlaması ile beraber kısa zaman içerisinde tüm dünyaya yayılmış önemli edebi alanlardan olduğunu söylemek gerekir.
Romantizmin ana felsefesi Klasisizme karşı olmaktır. Onun sanatçıyı sıkan bütün prensiplerine savaş açan Romantikler önce, onun akla ve sağduyuya verdiği önemi reddedip duygu ve hayale değer verdiler.
Klasizme tepki olarak doğan romantizm akımı, diğer bir ifadeyle coşumculuk olarak bilinmektedir. 18. yüzyılın ortasında çıkan bu akım duygu ve hayali ön plana çıkaran bir yapıya sahiptir.
Klasisizm, Rönesans ile birlikte ortaya çıkmış bir edebiyat akımıdır. ''Kuralcılık'' ve ''1660 ekolü'' ismiyle de bilinir. Romantizme tepki olarak doğan klasisizmde akılcılık ön plandadır.
Klasisizm akımı kurucusu Fransız şair Nicolas Boileau Despréaux olarak kabul edilmektedir.
Antik Yunan ve Roma sanatını temel almış olan, tarihselci yaklaşım ve estetik bir tutum taşıyan akıma klasizm denir. Aynı zamanda 1660 ekolü olarak da ifade edilebilir. Sağduyu, akılcılık, uyum, açıklık, evrensellik, idealizm ve güzellik gibi daha birçok farklı temel öğelere sahiptir.
Roman, öykü, makale, fıkra, eleştiri ve tiyatro gibi türleri ilk olarak birinci dönem sanatçıları vermiştir. Bu dönem sanatçıları toplum için sanat anlayışını benimsemiş ve romantizm akımının etkisinde kalmışlardır.
Şiir edebiyat alanında bulunan yazın türlerinden birisidir. Tanzimat dönemi temsilcileri şiirin konusunu ve anlatımını değiştirmiş kişilerdir. Tanzimat dönemi şiirlerinde genellikle aşk, hasret, ayrılık gibi konular bir yana bırakılmış, daha çok eşitlik, özgürlük ve toplumsal konulara önem verilmiştir.
Tanzimât, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1839 yılında Tanzimât Fermânı olarak bilinen Gülhane Hatt-ı Şerifi'nin okunmasıyla başlayan modernleşme ve yenileşme döneminin adıdır. Sözcük anlamı "düzenlemeler, reformlar" demektir. Batı dillerinde genellikle Osmanlı Reformu (İng: the Ottoman Reform) deyimi kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri