Saksıda yetişen sebzeler ve meyveler; Domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek, kavun vb. Saksıda yetişen meyve ağaçları; limon, mandalina, portakal, incir, kiraz, armut, elma vb.
Kısa Sürede Yetişen Meyveler
Domates, salatalık, biber, soğan (soğan özellikle çok ama çok kısa bir süre içerisinde yetişir), çilek, sarımsak ve fesleğen oldukça kolay ve hızlı büyüyen meyve ve sebzedir. Bu sebze ve meyveleri saksıya dikerek kısa süre içerisinde yetiştirebilir ve tüketebilirsiniz.
Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir.
İlgili 22 soru bulundu
En hızlı büyüyen bitki hangisidir? Topaklanan Bambu gözle fark edebilecek kadar hızlı büyüyebilen bir bitkidir. Büyüme hızı konusuna dünya rekoruna sahip olan bitki, günde 91 cm büyüyebilen bir bambu türüne aittir.
Kışlık sebze deyince akla gelen diğer türler ise pırasa ve sarımsak, alabaş, turp, şalgam, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salata ve maruldur. Ülkemizde kışlık sebze türlerinden lahana, havuç, soğan, brokoli, karnabahar ve salata marul yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibrit çeşit kullanımı yaygınlaşmıştır.
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır. Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç.
Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir. Kasım: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, bezelye ve baklanın tohumları ekilir. Aralık: Bakla, buğday, arpa, yulaf ve çavdarın tohumları ekilir.
Haşlanmış sebze suyunu çiçeklere dökmeden önce mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu değerli su içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler ile çiçeklerinizin daha hızlı büyümesine yardımcı olur.
Evde yetiştireceğiniz bitkinin yapısı ve işlevi çok önemlidir. Yiyebileceğiniz türden bitkiler yetiştirmek istiyorsanız; maydanoz, nane, roka, reyhan, dereotu, biberiye, kişniş ya da kekik gibi bitkiler yetiştirebilirsiniz.
Ev içinde saksıda yetiştirilebilecek çok sayıda bitki vardır. Barış, Flamingo, Atatürk, Ebegümeci, Yasemin, Sardunya çiçekleri ve Afrika Menekşeleri; en çok yetiştirilen ev bitkilerinden sadece birkaçı... Bunların yanında Antorium, Orkide, Deve tabanı, Kaktüs gibi bitkilere de ev içinde yer verebilirsin.
Dağ menekşesi, çuha çiçeği, süs lahanası, kasımpatı, şebboy, açelya, Atatürk çiçeği, sıklamen, nergis, krizantem, kasımpatı, yılbaşı çiçeği, kardelen...
Salonlara ve evlerin diğer odalarına uygun, gölgede yetişen çiçekler arasında zambak, Arap saçı, dragon ağacı, aşk merdiveni gibi bitkiler de sayılabilir.
Az güneş alan balkonlarda sardunya, petunya, begonya, yıldız çiçeği gibi çiçekler yetiştirebilirsiniz.
Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Saksımızın altında delik yoksa ufak bir çivi ile 2-3 yerinden delebiliriz. Deldiğimiz saksıyı tepsisine oturtuyoruz ve içine 1 cm kadar çakıl, sonrasında üzerine çakılı örtecek kadar kum koyuyoruz. Daha sonra kompost-torf-toprak karışımımızı dolduruyoruz ve saksımız ekime hazır.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri