kullandığınız cümlede “de/da”yi çıkardığınızda anlam eğer bozuluyor ise bu “de/da” ek olan “-de/-da” dir. eğer anlam bozulmuyor ise bu “de/da” bağlaç olan “de/da” dir.örneğin : kaan'ın da ayakkabısı var.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb. Bu yazı 10 Şubat 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Ek-fiilin çekimli biçimleri (idi, imiş, ise) ayrı yazılabildiği gibi bitişik olarak da yazılabilir. Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: yorgun-du (yorgun idi), güzel-miş (güzel imiş), gelir-se (gelir ise) vb.
Eğer cümle içinde yer alan “de”yi çıkardığınızda cümlede bir anlam bozukluğu oluşmuyorsa bağlaç olan “de”dir ve ayrı yazılır. Eğer anlam bozukluğu oluşuyorsa hal eki olan “de”dir ve bitişik yazılır.
İlgili 31 soru bulundu
Anlam ayrıntısını katan ''de'' bağlaçtır. Bu cümlelerde kullanılan ''de'' artıkbir ek değil,sözcüktür. Sözcük olduğu için de ayrı yazılır.Bu sözcük,cümleden çıkarılınca cümlenin anlamı daralsa bile bozulmaz.
Çekim eklerinden biri olan -de -da eki, bir eylemin nerede ve bir nesnenin kimde olduğunu bildirir. Örnekler: 1- Yarın sınıf arkadaşlarımla birlikte halı sahada maç yapacağız. 2- Kaybettim sandığım gözlüğümü çantamın gözünde buldum.
İsim ve isim soylu kelimelerin sonuna geldiği için onları yüklem yapar. Basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar. Ek fiillerin ekleri ise şunlardır; -idi, -imiş, -ise, -dir.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Türk Dil Kurumunun güncel sözlük sitesindeki bilgilere de bakıldığında bu kelimenin “ekte” şeklinde yazıldığını görmekteyiz. Buna göre ekte doğru yazılışı şu şekildedir: Ekte (doğru kullanım) Ek te (yanlış kullanım)
'de' bağlacı ayrı bir sözcük olduğu için daima ayrı yazılır. Hal eki olan 'de' ile karıştırılmamalıdır. Bunu ayırmanın yöntemi cümle içerisinde cümlede bulunan 'de' yi çıkartırız eğer cümlenin yapısında bir bozukluk olmuyorsa o 'de' bağlaçtır. Oluyorsa o 'de' bulunma durum ekidir.
Eğer cümleden çıkarılan -de /-da eki cümlenin anlamını bozmuyorsa bağlaçtır.Bu ek cümleden çıkarıldığında anlam bozuluyorsa ek olan -de/-da' dır. “de” yi çıkardığımızda cümlenin anlamı tamamen bozuluyorsa “ek”tir; anlam tamamen bozulmuyorsa, anlamda değişiklik oluyorsa “bağlaç” tır.
Bağlaç olan de hem kelimeleri hem de temel ve yan cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Örnek Cümleler: 1- ''Sen de'' çocukken az yaramaz değildin hani! 2- Dolaptaki çikolataların ikisini ''de'' ben yedim.
TDK'ya göre her gün kelimesinin doğru yazılışı "her gün"dür. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Olsa da kelimesinde ''da'' bulunma eki değil bağlaç olarak kullanılmıştır. Dil bilgisi kurallarına göre cümle içerisinde bağlaç görevinde olan her kelime bitişik değil ayrı yazılır. Bu nedenle olsa da kelimesinin de ayrı yazılması gerekir.
SİZİN DE KELİMESİNİN ANLAMI
(de) bağlacı ayrı yazılır. Çünkü bu bir sözcüktür, ek değildir. Genellikle yazım yanlışı, ayrı yazılmayarak gerçekleşmektedir. Bu kelime genellikle Sizinde şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Saatlere gelen ekler de kesme işaretiyle ayrılır.
Örnek: Geziye Elif de gelecek. Geziye Elif gelecek. UYARI: Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da/-de/-ta/-te ile hiçbir ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır.
Bu kelime genellikle Bugünde şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Bugün de şeklinde olmalıdır.
#TYT2020#KPSS2020 "İSE" KELİMESİ, CÜMLEDE HEM BAĞLAÇ HEM DE EK FİİL OLABİLİR.
İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir. İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
bağlaç olan “de/da” ayrı yazılır. ek olan “-de/-da” bitişik yazılır.
Ek-fiiller
İsim soylu sözcüklerden yüklem yapma göreviyle kullanılan -(y)di, -(y)miş, -(y)se* ve -dir ile bunların şahıs çekim ekleridir.
Benim heykellerim de benimle kımıldar. Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri