Öncelikle şalgam, kırmızı havuç ve kırmızı pancar bitkileri temin edilmelidir. 2 tane toz kefir mayası, içme suyu ve kaya tuzu malzemeleri de satın alınmalıdır. Daha sonrasında ise tüm malzemeler karıştırılır. Karışımın serin bir ortamda 2 ay civarında bir süre bekletilmesi sonucunda şalgam suyu elde edilir.
Şalgam suyu veya kısaca şalgam turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır.
Şalgam ve pancarlar dilimlenir, havuçlar boyuna 4'e bölünür. Tülbent bezin içine yarım ekmek bohçalanarak, uçlarından düğüm atılır. Tüm malzeme, tuz hariç bidona doldurulur. Tuz bir miktar suyla iyice eritilir ve bidona aktarılır.
Şalgam suyunun karakteristik kırmızı rengi, şalgamın en önemli hammaddesi olan mor havuçtan kaynaklanmaktadır. Şalgam suyunun sağlık üzerine olumlu etkisi, mor havucun yüksek oranda içerdiği antosiyanin veya fenolik asitler gibi fonksiyonel bileşenlerden ileri gelmektedir.
Ticari işletmelerde yapılan geleneksel yöntem ile şalgam suyu üretiminde ise ekmek mayası genellikle 25°C'de 24 saat inkübatörde fermantasyona bırakılmaktadır. Daha sonra %3 bulgur unu, %0.2 tuz ve %0.2 ekşi maya karışımı, üzerine içilebilir nitelikte su ilave edilir ve yoğrularak hamur kıvamına getirilir.
İlgili 41 soru bulundu
12.Şalgam suyunun ağzı sıkıca kapatılarak serin ve güneş almayan bir ortamda 15-20 gün arası bekletilir. Süre bitiminde şalgamınız içmeye hazırdır.
Şalgamın mayalanması işleminde kimyevi maya kullanılmaz. Doğal maya olarak bulgur unu, doğal şalgam mayası olarak kullanılır.
Kaya tuzu, acı biber, toz şeker, sarımsak ve limon tuzunu suya ekleyin ve karıştırın. Tülbentle bağladığınız bulguru suya atın, üzerine dilimlediginiz havuç ve şalgamı ekleyin. Kavanozun ağzını kapatın, birkaç günde bir kapağını açıp havasını alıp tekrar kapatın. En az 25 gün karanlık bir ortamda bekletin.
Şalgam suyu, kalsiyum, C vitamini, A vitamini, E vitamini, manganez ve beta-karoten gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Sindirim sistemi, kemik gelişimi, akciğer sağlığına faydaları vardır. Şalgamın faydaları saymakla bitmez. Güçlü bir antioksidan deposu olan şalgam kanser hastalığını önlemede de yardımcı olur.
Doğanay Şalgam, mor havuç ve şalgam turpunun su ve tuz eklenerek bulgur ile mayalanmasından oluşur. Dost bakteriler sayesinde meydana gelen fermantasyonla tam 35 gün boyunca mayalanan Şalgam, doğal ve sağlıklı bir içecektir.
Ana vatanı Adana olarak bilinen şalgam suyunun patenti Tarsus'tadır. Çukurova'ya özgü bir içecek olan şalgam suyu, kebap çeşitleri ve pek çok Türk yemeği ile birlikte tüketilir.
İçine bulgurla nohutu ,ekmeğin içini koyun . Tülbenti bağlayın içine atın . 3 kaşık tuzu ve limon tozunu eritin suda ,içine dökün. Elma sirkesini ve toz şekeri ekleyip ağzını kapatın .
Çoğunlukla Çukurova bölgesinde yetiştirilen şalgam, mor ve kırmızı renklerde olan bir bitkidir. Boyu 50 ve 120 santimetre arasında değişen bitkinin parça parça, tüylü yaprakları ve sarı çiçekleri vardır. Çiçekleri parlak ve düz sarı olduğu gibi beyaz da olabilmektedir.
market şalgamlarının en iyisi adanus şalgam'dır.
Özünde turp familyasına dahil olan şalgam bitkisi önemli türlerinden biridir. Bitkinin en önemli ve ünlü özelliği şalgam suyu üretilmesidir. Çeşitli yemeklere de eklenen şalgam, garnitür amacıyla da kullanılır.
Eğer regl döneminde, öncesinde ve sonrasında kendinizi çok şiş hissediyorsanız mutlaka tuzu azaltın ve günde 2,5 lt su içmeye başlayın. Turşu, şalgam, çekirdek veya kavrulmuş kuru yemişler fazladan tuz içerir ve kendinizi kötü hissetmenize sebep olur.
İçerisinde A-B-C vitaminlerini barındıran şalgam, insanların soğu algınlığında, grip, kanser türlerine kadar tam bir koruyucu besin görevini üstlenmektedir. Birçok doktor, bilimsel araştırmalar sonucunda insan vücuduna etkisi bulunan şalgam suyunu günde bir kere içmemizi öneriyor.
Asitlik antosiyaninleri kırmızıya çevirirken, alkalilik onları maviye doğru gölgelendiriyor. Şalgam zaten asit içerdiğinden antosiyaninleri kırmızı. Ancak bu antosiyaninleri daha alkali faktörlere maruz bırakır bırakmaz maviye dönmeye başlayacaktır.
Bir çeşit pancar olarak da görülebilen şalgam bitkisinin su ile ve siyah havuç ile bir araya gelmesi sonucunda birçok kişinin vazgeçilmezi olan şalgam suyu meydana gelir.
5 litrelik şişelere kabukları soyulmuş havuçları, şalgam turpu irice doğrayın şişelere koyun. Üzerine tuz, yerince su koyun. Temiz bir tülbent içine bulgur, nohut koyup sarın ve şişeye koyun. Kapağını kapatın.
Adanalılar'ın ünlü acılı kebabının yanında hazmı kolaylaştırmak için içtikleri ''Şalgam suyu''nun mucidi olduğu belirtilen Ali Göde'nin çocukları, kuşaktan kuşağa geçen bu geleneği sürdürüyor.
ACILI ŞALGAM NASIL YAPILIR? Şalgam suyunu acılı sevenler yukarıdaki malzemelere 3-4 adet kurutulmuş acı biber ekleyebilir. Biberleri iki parçaya ayırarak ekleyin, böylelikle şalgam suyunuz acılı olacaktır.
Şalgam Suyu Tarifi İçin Malzemeler
1 kg kırmızı havuç 60 g nohut (yaklaşık 1 avuç kadar) 80 g bulgur (yaklaşık 2 avuç) 1 çay kaşığı limon tuzu.
Biberleri iki parçaya ayırarak ekleyin ki içindeki acıyı verebilsin. - Bulgur çeşidi olarak, siyez bulguru tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri