Şalgam suyunun bilinen bir zararı yoktur. Ancak her sağlıklı besinde olduğu gibi şalgamın da fazla tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şalgam suyunun fazla tüketimi midede gaz ve şişkinliğe yol açar.
Şalgam Suyu Günde Ne Kadar İçilmeli? Bazı insanlar şalgam suyunu çok sevdikleri için gün içerisinde çok fazla tüketmektedirler. Ancak her şeyde olduğu gibi şalgamda da fazla tüketim zararlıdır. Doktor Ender Saraç'ın tavsiyesine göre şalgam suyundan günde sadece 1 bardak içilmelidir.
İçerisinde A-B-C vitaminlerini barındıran şalgam, insanların soğu algınlığında, grip, kanser türlerine kadar tam bir koruyucu besin görevini üstlenmektedir. Birçok doktor, bilimsel araştırmalar sonucunda insan vücuduna etkisi bulunan şalgam suyunu günde bir kere içmemizi öneriyor.
Şalgamın zararları var mı? Şalgam, fazla tüketildiğinde hazımsızlık veya şişkinlik gibi sindirim problemleri yaratabilir. Böbrek ve tiroid sorunları olan kişiler için zararlı olabilir. Ayrıca şalgam suyu yüksek oranda tuz içerdiği için hamilelikte tüketmek sakıncalı olabilir.
Mide ve karaciğere faydalı, B grubu vitaminleri de içeren şalgam suyu kalsiyum ve potasyum yönünden çok zengindir ve afrodizyak özelliği de vardır. Bağırsakları çok iyi çalıştırarak günde mutlaka en az bir kez büyük tuvalete çıkmanızı sağlıyor.
İlgili 28 soru bulundu
“Şalgam suyu kan yapar mı?” sorusunun cevabı da olumludur. Şalgam suyunun kan dolaşımını hızlandırması sonucunda vücuttaki kan oranının arttığı görülür.
Acılı şalgam suyunun içerisinde yüksek oranda C vitamini bulunması kırışıklığın giderilmesine yardımcı olur. Damar tıkanıklığını önler, kalp hastalıklarının oluşmasını engeller.
Şalgam suyu aslında çok az kalori içermektedir. Bundan dolayı tüketimi insana kilo yapmamaktadır. Ve içerdiği bol miktarda kalsiyum sayesinde de metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu yandan bakıldığında şalgam suyu kesinlikle zayıflatan bir içecektir ve diyette de kullanılabilir.
Şalgam suyu, içeriğindeki lif oranından dolayı sindirim sistemini güçlendirir. Zayıf sindirim sistemi sağlığı, besinlerin yanlış sindirilmesine neden olur. Şalgam suyu da bu noktada kabızlığı önler.
Uzmanlara göre, yüksek antioksidan oranı nedeniyle birçok hastalıktan koruyucu etkiye sahip olan şalgam suyu, içeriğindeki yüksek tuz oranı nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon hastalarının tüketimine uygun değil.
Şalgam suyu her ne kadar sağlık için faydalı bir içecek olsa da fazla tüketimi yan etkilerin meydana gelmesine yol açabilir. Tansiyon hastası olan kişilerin şalgam suyu içerken de dikkatli olması gerekmektedir. Fazla tüketimi gerçekleştiğinde mide de şişkinliğe yol açar ve mide rahatsızlıklarına sebebiyet verir.
çukurova üniversitesi gıda teknolojisi bölümü öğretim üyelerinin değişik zamanlarda yaptığı araştırmalarından öğreniyoruz ki, şalgam suyunda litrede 1.32 gram ile 7.3 gram arasında alkol bulunmuştur. türk gıda kodeksine göre ise litrede 5 gram ve daha fazla alkol bulunan içecekler alkollü sayılmaktadır.
O zaman dışkı rengi siyah renk olur. Demir içeren ilaçlar, dalak gibi sakatat, üzüm-şalgam gibi gıdalar kanama olmaksızın dışkı rengini değiştirir.
Şalgam, dışkıya hacim katan ve sindirim sistemimiz sayesinde kolay hareket etmesini kolaylaştıran yüksek oranda diyet lifi içerir. Bu da kabızlık, ishal, şişkinlik ve kramp gibi sindirim ile ilgili problemleri ve diğer mide rahatsızlıklarını ortadan kaldırır.
İçerisinde A, B, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve potasyum sayesinde, kalp, göz, kemik ve diş sağlığına oldukça faydalıdır. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında oldukça etkilidir. Şalgam suyunda afrodizyak etki vardır, erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur.
Şalgam suyunun sanıldığı gibi tansiyonu yükseltmediğini, uzun vadede kalp ve damar sağlığı için çok güçlü bir antioksidan içerdiğini kaydeden Dr. Saraç, şöyle devam etti: "Hem kansere karşı koruyor hem de kalp ve damar sağlığı için çok faydası oluyor.
Fazla tüketildiği takdirde mide de şişkinliğe neden olur, mide rahatsızlıkları meydana gelir. Acılı şalgam suyu mide hassasiyeti olanlara önerilmez. Sağlık için en yararlı olanı acısız şalgam suyudur.
Bir bardak şalgam suyu kaç kalori diye merak içindeyseniz; işte şalgam suyunun kalori miktarı: 1 bardak şalgam suyu kaç kalori: 10 kalori. 1 bardak acılı şalgam suyu kaç kalori: 3 kalori.
- Şalgam genel olarak böbrek taşlarının düşürülmesine de yardımcı olur. - Şalgam düzenli tüketildiği takdirde kötü kolesterolü düşürmektedir. - Şalgam vücutta meydana gelen iltihapların da doğal yollar ile dışarı atılmasını sağlar. Aynı zamanda idrar söktürücüdür.
Şalgam suyunun antimikrobiyal özellikleri, yüksek antosiyanin içeriği ve asitliğinin doğal asitlerden ileri gelmesi sayesinde mideye gıda ile birlikte giren mikroplara karşı savaşarak gıda zehirlenmelerine engel oluyor!
- E vitamini olan besinler: Şalgam, pancar, ceviz, ay çiçek yağı, badem, zeytin ve balık basur hastalarının tüketebileceği yiyeceklerdir.
Şalgam suyu lekesini çıkarmak için bolca su kullanmalısınız. Su lekenin büyük bölümünü çıkaracaktır. Şalgam suyu lekesini çıkarmak için en uygun deterjanlar sıvı deterjanlardır. Sıvı deterjanlar gözenekler arasına hapsolmuş lekelere karşı çok etkilidir ve bu şekilde geliştirilmiştir.
Yüksek miktarda tuz içeren salamura, turşu, şalgam suyu gibi besinler, alkol ya da fazla karbonhidrat içeren besinler (baklava, börek gibi) tükettiğinizde vücudunuzda ödem artışı gözlemleyebilirsiniz.
Şalgam suyu sanıldığı gibi tansiyonu yükseltmez. Çünkü içerdiği antioksidanlar ile uzun vadede hem kalp ve damar sağlığı için çok fayda sağlıyor hem de kansere karşı koruyor. Şalgam suyu içerdiği A vitamini sebebiyle gözler için de büyük şifa kaynağıdır."
Şalgam suyu gaz yapmaz aksine kabızlık, ishal, şişkinlik ve kramp gibi sindirim ile ilgili problemleri ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri