Her iki kanser türünde de kesin teşhis ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve diğer tıbbi görüntüleme tetkiklerinin incelenmesi sonucunda konulabilir. Fakat buna ek olarak fiziksel muayene, kan ve idrar testleri gibi uygulamaların da teşhiste önemli bir yeri vardır.
Böbreklerde olan kistler varsa tümörler belirtilmeli, hangi yapılarla ilişki halinde ise rapora yazılmalıdır. Böbrek Üstü Bezleri: Yani adrenal bezi böbreğin üstünde yağlı dokulardır, normalde ultrasonda görülmezler. Büyümüş böbrek üstü bezleri ultrasonda görülebilir.
Cilt problemleri, kilo problemleri, kan basıncı problemleri, tansiyon problemleri başta olmak üzere çarpıntı, terleme, ağrılı süreçler, kıllanma, çatlak oluşumu, erkeklerde memelerde büyüme gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkarabilir. Bu rahatsızlıklar adenomanın sebep olduğu çeşitli hormonal rahatsızlıklar temellidir.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir.
Böbrek üstü bezinde oluşan tümörlerin çoğu kanser olmamakta, iyi huylu tümörler de olabilmektedir. Adenom veya feokromositoma gibi iyi huylu tümörler de böbrek üstü bezlerde gelişebilir. Bir böbrek üstü bezi tümörünün kanser mi yoksa iyi huylu mu olduğunu belirlemek genellikle zordur.
İlgili 17 soru bulundu
Feokromositoma, adrenal bezde gelişen nadir, genellikle kanserli olmayan (iyi huylu) bir tümördür. Hastaların %10'u kanserli tümördür.
Manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi gibi testlerle gerekli incelemelerde bulunur, detaylı analize ihtiyaç duyması durumunda sintigrafi'yi de böbreküstü hastalıklarının teşhisinde kullanabilir.
Endokrinologlar yani bu konudaki uzman kişiler, salgı bezlerinden doğan hastalıkları önce teşhis sonrasında ise tedavi eder.
Böbrek kistleri eğer belirli bir süreç içerisinde büyüme eğilimi gösterip, ağrıya sebebiyet veriyor ise cerrahi işlemler ile alınması uygun görülebilir. İyi huylu olan kistleri bir süre izlemek ve kendiliğinden kaybolmasını beklemek gerekebilir. Bu sıklıkla karşılaşılan ve olağan bir durumdur.
Görüntüleme yöntemleri olarak bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) ve sintigrafi kullanılabilir. Böbrek üstü bezi adenomunun çapının önemi var mıdır? Böbrek üstü bezi adenomunda büyüklük 4-6 cm'yi geçerse kötü huylu (malign) yani kanser olma riski artar.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
Tetkik için hasta önce sırtüstü yatırılır ve karın bölgesine ultrason jeli sürülür ve ultrason probu ile böbreklere bakılır. Böbrek ultrasonu esnasında hastanın yüzükoyun yatırıldığı da olur. Böbrek ultrasonu sırasında hastadan yana doğru dönmesi istenebilir.
Tanısal amaçla yapılan ultrason ile şu hastalıklar tespit edilebilir: Kalp ve aort gibi ana damarlardaki yapısal bozukluklar. Safra kesesindeki tıkanıklıklar, safra taşları Tiroidin iyi veya kötü huylu tümörleri.
Böbrek üstü bezinde bir kitle tespit edildiğinde öncelikle kitlenin boyutunu değerlendirmek gerekir. Kitlenin çapı 3cm ve daha küçük ise bunların kötü huylu (kanser) olma oranı düşüktür (%3'ün altında). Kitlenin boyutu büyüdükçe kanser olma olasılığı da artar.
Genellikle küçüktürler; nadiren boyutları 4 cm'yi geçebilir. Adenomların çoğu sessiz masum kitlelerdir ancak büyük boyuta olanlar yan ağrısına neden olabilirler. Çok nadir olarak adenom içine kanama oluşabilir ve bu hafif sırt ya da yan ağrısına yol açabilir.
Vücudun her organında olabileceği gibi bu yapılarda da kitle oluşabilir. Bunların büyük bölümü iyi huylu kitlelerdir ancak ayrıntılı inceleme ve yakın takip gerektirir. Bir kısım böbreküstü bezi kitleleri ise fazla hormon salgılamasına bağlı olarak vücutta düzeltilemeyen hasarların oluşumuna neden olabilir.
Böbrek üstü bezi kitleleri adrenal bezlerde oluşan çoğu iyi huylu kitlelerdir. Genellikle başka bir sebepten dolayı yapılan görüntülemeler sırasında rastlantısal olarak saptanır. Endokrin sistemin bir parçası olan adrenal bezler vücudumuzdaki hemen hemen her organ ve dokuya talimat veren hormonları üretir.
Üroloji Nedir? Üroloji, kadın ve erkek üreme organları ile idrar yollarını inceleyen tıbbî bilim dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini incelemektedir.
Uygulanan testler sonucu kortizol düzeyi yüksek, ACTH düzeyi düşük ise hastada böbrek üstü bezi tümörü görülür. Uygulanan testler sonucu kortizol düzeyi düşük, ACTH düzeyi yüksek ise hastada Addison hastalığı (böbrek üstü bezi hasarı) ve Hipopituitarizm hastalıkları görülür.
Sürrenal veya adrenal (böbreküstü bezi) adenomu, olgularının % 80'i iyi huyludur ve hormon salgılamazlar, bu nedenle de herhangi bir belirti vermezler. Geriye kalan % 20'si ise kötü huylu olup hormon salgılarlar. Hormon salgılayan sürrenal adenomlarına 'Feokromasitoma' adı verilir.
Sürrenal kisti ya da böbrek üstü bezi kisti olarak da bilinen adrenal kistlerinin neden oluştuğu konusunda yapılan araştırmalar hala devam etmektedir. Adrenal kisti nedenleri arasında adrenal kanama, Wilms tümörü, tromboembolik hastalık, bajteriyel enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları bulunmaktadır.
Radikal nefrektomi ameliyatları büyük dikkat gerektiren ameliyatlardır. Bu yöntem ile gerçekleştirilen böbrek kanseri ameliyatı yaklaşık olarak 30 ila 90 dakika arasında sürebilir. Tümör boyutu 10 cm'den daha büyük olan hastaların ameliyatları 120 dakikaya kadar uzayabilir.
Yaklaşık 2 ya da 3 gün içerisinde hastalar evlerine dönebilirler. Bununla beraber ameliyat sonrasında oldukça az ağrı ile karşılaşılır. Böbreküstü bezinde kitlesi olan herkes ameliyat edilmemektedir.
Böbrekteki tümörler selim (iyi huylu) de olabilir. Böbrek kanseri genel bir terimdir. Böbrekte farklı tümör çeşitleri ve farklı hastalık evreleri bulunur. Tedaviniz ve yasayacaklarınız tümöre ait özelliklere ve tıbbi ekibinizin tecrübesine göre değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri