Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır. Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır.
Çay poşeti veya çay demleme aparatı suya konur ve belirli bir süre (genellikle 2-5 dakika) demlenir. Çayın zamanı ve sıcaklığı, istenilen koyuluğun elde edilmesine yardımcı olur. Demleme tamamlandıktan sonra, çay poşeti veya çay demleme aparatı sudan çıkarılır ve çay bardağa dökülür.
Poşet çayların mikroplastik konusunda en tehlikeli gıda maddesi olduğunu belirten Doç. Dr. Gündoğdu, “Sallama çayın poşet malzemesinde ciddi kimyasal riski de söz konusu. Bu kimyasalların özellikle hormon bozucu ve kanserojen olduğu da bilinen bir gerçek.
Her bir demlik poşetten 3 bardak çay elde edebilirsiniz. Demliğinize her bir poşet için 1 çay bardağı kaynamış içme suyu ekledikten sonra 1 çay bardağı da fazladan koyun. 15-20 dakika kadar demleyin.
İlgili 17 soru bulundu
Demlik poşet çayları da yine bardak poşet çay çeşitleri gibi birden fazla kez kullanmamak gerekir. Bu gibi durumlarda çayın lezzeti ve aroması kaybolacağı gibi, çayda bazı toksik maddeler de oluşabilir. Bitki çayları söz konusu olduğunda birden fazla kez kullanılan poşet çaylarda toksik madde oluşumu daha yüksektir.
Demleme sırasında çayın ve suyun miktarı önemlidir. Çay yaprakları suda rahatlıkla hareket edebilmeli ve tüm yapraklar su ile aynı zamanda buluşmalıdır. Basit bir oran vermek gerekirse her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir.
Evet, zayıflatır. Yeşil çaydan daha güçlü yağ yakma etkisine sahip olmasından kaynaklı kilo vermede yardımcı olacaktır.
Bu anlamda sanılanın aksine poşet çayın demini suya hemen vermesi, kullanılan çayın kalitesini gösterir ve içinde hiçbir renklendirici ya da katkı maddesi içermez. Bardak poşet çayını doğru demlemek için, önce poşet çayı bardağa koymalı; sonrasında taze kaynamış içme suyu eklenmelidir.
STİCK ÇAYLARDA DA VAR
"Bir de yeni nesil poşette stick çaylar ya da kalem çay olarak bilinenler var. Baktığımızda bunlar bir çubuk görünümünde ve delikleri var, içinde de çay var. Bunu analiz ettiğimizde polipropilen malzeme ile kaplanmış olduğunu gördük ve bundan da içeceğimiz çaya plastik salımı oluyor."
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Kullanılmış çay poşetleriyle ferah ve doğal ağız gargaraları hazırlayabilir, ağız kokusuna veda edebilirsiniz. Eğer poşet çay olarak yeşil çay ya da nane çayı gibi antiseptik özelliğe sahip çaylar kullanıyorsanız bir kez kullandıktan sonra onları çöpe atmayın hemen.
b. Orta büyüklükte bir demlik için 4-5 demlik poşet çay veya üç yemek kaşığı dökme çay kullanılır. Çayın üzerine 2.5 su bardağı taze kaynamış içme suyu (Demliğin deliğinin seviyesini geçecek kadar) eklenir.
Çayı demlemeden önce, demlik içerisine demlenecek miktarda çay eklenir, ılık su ile çay yıkanır ve suyu iyice süzülür. Demlenecek çayın cinsine göre suyun sıcaklığı ayarlanır ve dem üzerine istenilen miktarda su eklenir.
Poşet çayın ağaç liflerinden oluşan delikli yapısı sayesinde demlenme hemen kendini gösterir. Poşet çayın demleme süresi yaklaşık iki dakikadır.
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır. Bu ölçü, “Her bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı çay” şeklinde de özetlenebilir.
Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir.
Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre poşet çaylara boyar madde katılamaz. Kaynar suya çıkan çay rengi, bitkinin kendi öz rengi olmaktadır. Bu durumda demlenen bitki çayı ile poşet bitki çay arasında etkinlik ve sağlık anlamında bir fark bulunmayacaktır.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
Eğer kafeinle ilgili bir sorununun yoksa aç karnına içildiğinde hem metabolizmayı hızlandırır ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur hem de iştah kesici özeliği bulunmaktadır. Diğer yandan kilo vermek için önerilen kullanım zamanı gündüz saat 10 ila 11 arasında ya da yemeklerden 30 dakika sonra tüketilebilir.
Çay bu kadar sık tüketilirken, akla gelecek ilk sorulardan bir tanesi de çayın kilo yapıp yapmadığıdır. Hiçbir yiyecek ya da içecek yalnız başına zayıflatmadığı gibi kilo da aldırmaz. Ancak her şeyde olduğu gibi çayında ölçüsünü kaçırmak ekstradan kilo alımını tetiklemektedir.
Çay demleyeceğiniz zaman musluk suyu kullanmanız, suyun içerisindeki klor sebebiyle çayın lezzetini düşürecektir. Musluk suyu aynı zamanda kireçli olabileceğinden dolayı ciddi sağlık riskleri de taşır. Bu sebeple, iyi bir çay demlemek için içme suyu tercih etmelisiniz. Böylelikle çayınızın lezzetini artırabilirsiniz.
Önce suyu koyup üzerine çayı ilave etmenin çayı daha lezzetli yaptığı bilinmektedir. Demliğin içine tek şeker atıldığında çay daha iyi demlenmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta çayın içileceği ortamda çayı şekersiz içen kimse olmamasıdır.
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. * Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. * Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri