Kuru üzüm, çiğ şekilde tüketilebildiği gibi kurabiye, kek gibi tatlılarda şekere alternatif olarak kullanılabilir.
Mümkünse serin ve nemsiz kilerde hava almayacak şekilde saklanması önerilir. Nemli yerler, küf oluşumuna zemin hazırlar. Eğer kuru üzüm paketi hiç açılmadıysa, buzdolabında saklamak mümkündür. Kuru üzüm, buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Kuru üzüm yemeden önce yıkanır ancak yıkadıktan hemen sonra kurutmakta fayda vardır. Su ile birleştiğinde kuru üzüm şişer yıkar yıkamaz kâğıt ya da temiz bir havlu içinde kurutulmalıdır. Doğal kurutma yöntemi ile kurutulan organik kuru üzüm faydaları ile daha çok beğeni kazanmaktadır.
- Öncelikle fırın 100 santigrat derecede ısınmaya bırakılmalıdır. - Ardından güzelce yıkanmış ve ayıklanmış olan üzümler tepsiye giderilmelidir. - Daha sonra 15 dakika boyunca 100 santigrat derecede fırın bırakılmalı ve 60 santigrat dereceye indirilmelidir. - Ardından tepsi fırına yerleştirilmelidir.
Evde kuru üzüm nasıl saklanır; Kuru üzüm serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Nemli yerlerde saklamaktan kaçının, küf oluşumuna neden olabilir. Buzdolabında kuru üzüm depolamak için yeterli alanınız yoksa koyu renkli dolapları kullanabilirsiniz. Onları gazın yanına koymayın.
İlgili 38 soru bulundu
Yetersiz kurutma ya da uygun olmayan depolama koşulları nedeniyle kurutulmuş meyveler küf kontaminasyonuna ve dolayısıyla mikotoksin oluşumuna hassas ürünlerdir. Kurutulmuş meyvelerdeki mikotoksin oluşumu hasat öncesi, hasat esnası, kurutma, paketleme ve depolama aşamalarının herhangi birinde gerçekleşebilmektedir.
Üzümlerin çoğu ortalama 24 saat içinde kuruyacaktır. Ancak erken kuruma ihtimaline karşı üzümleri 2 saatte bir kontrol edin.
Mide asidi de artıkça bu rahatsızlık hem yemek borusunu hem de ağız sıhhatini negatif etkiler. Bu vaziyetin yaşanması sırasında dünden bekletilen kuru üzüm suyu tüketerek mide bulantısı giderilebilir. Kötü kolesterol seviyesi artıkça kalp ve damar rahatsızlığı yaşanma riski de çoğalır.
Üzüm suyu serinletir, canlandırır. Üretilmesi kolaydır, evlerde yapılabilir. Tüketilmesi için zamana ihtiyaç yoktur; hatta, fazla bekletilirse bozulur.
Koku: Kuru üzümün bozulduğunu anlamak için en iyi yöntem koklamaktır. Eğer ekşi veya çürümüş kokuyorlarsa bozulmuşlardır. Atmanız gerekir. Her ihtimale karşı altı aydan uzun süre sakladığınız herhangi bir kuru meyveyi tüketmeden önce kesinlikle koku değişikliklerini kontrol edin.
Ülkemizde üretilen kuru üzümlerin hemen tamamı bandırılarak kurutulmaktadır. Bandırma eriyiğinde potasyum karbonat yanında zeytinyağı kullanılmaktadır. Üzümün kuruma süresi ve rengi üzerinde potasyum kadar kullanılan yağın miktarı da etkili bulunmuştur.
Üzümler ayıklanmış derin bir tasa konur. Üzerine karbonat yağ eklenir ve üzerini geçecek kadar su konur. 10 dk bekletilir ve süzülür suyu tamamen süzülen üzümler güneş gören bir yere bez üzerine serilir. Tahminen 1 haftada yumuşak üzümünüz hazır.
Bandırılmış çekirdeksiz kuru üzümlerin özellikle iri taneli olanları çerezlik olarak, küçük taneli olanları ise kek ve pasta sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında ülkemizde çerezlik olarak çekirdekli üzümlerin kurutulması da oldukça yaygın olarak yapılmaktadır.
Üzümler saplarından ayrılır. Buzdolabı poşetine istenilen kadar koyulur ve dondurucuya yerleştirilir. Hoşafı yaparken buzu çözülmeden direkt kaynatılır. Kış meyvelerinden de eklerseniz tadına şifasına doyum olmaz.
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir.
Cevap: Üzüm suyu ateşte veya kendiliğinden kaynarsa haram olur. Ama eğer kaynayarak üçte ikisi gider, üçte biri kalırsa, helal olur. Üzüm suyu kendiliğinden veya kaynatılma suretiyle kaynarsa, içilmesi haramdır; ama necis değildir. Aynı şekilde üzüm kaynarsa vacip ihtiyata göre yenilmesi haramdır, fakat necis değildir.
Buğdayı çimlendirerek yemenin bir sakıncası olmaz. Ayrıca üzüm veya buğday şırasını içmenin de dinen bir sakıncası yoktur. Bu nedenle üzüm ve buğday şırasını içmek de helaldir. Ancak helal olan üzüm veya buğday şırası, alkol haline, şarap haline dönüşünce, o sıvı haram olur.
İslam hukukunda nebiz
Günümüzde İslam hukukunda hakim kanaat tüm sarhoşluk verici maddelerin Hamr kapsamı altında değerlendirilmesi ve Muhammed'den gelen bir hadis delil gösterilerek 'çoğu sarhoş eden maddelerin azının da haram' olduğu yönündedir.
Uzmanlar, 21 kuru üzümün kolesterol seviyesinin düşürmesinin yanı sıra damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma olasılığını azaltır. - Kanda artan trigliserit hücreleri vücuttaki şeker ve yağlanma oranını da artırır. Bu durum da obezite ve şeker hastalıklarının yaşanmasına davetiye çıkarır.
Günlük yüksek kuru üzüm tüketiminin yan etkileri olabileceği söylenmekte, bu nedenle dengeli tüketilmesi önerilmektedir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak için kadınların günde 18 mg, erkeklerin ise 8 mg kuru üzüm tüketmesi önerilir.
En sevilen kuruyemişlerin başında gelen kuru üzüm, cinsel hayatı da renklendiriyor. Erkeklerde isteksizliği ve iktidar problemini ortadan kaldırıyor. Bunun yanında ereksiyon bozukluklarına iyi gelmesi ile de biliniyor. Sperm sayısı ve kalitesini arttırarak kısırlık tedavisinde de alternatif olarak kullanılıyor.
Üzüm kurutma aşaması
Sergi alanı denilen tarlada bulunan boş bölümlere getirilir. Bu alanda daha önceden hazırlanmış olan potasyum ve zeytinyağı ile hazırlanan suya üzümler bandırılır. Potasyum üzümün güneş ışınlarından direk etkilenmesini önler ve üzümün çok hızlı kurumasını sağlar.
Kuru üzüm üretiminde kurutma işlemine başlamadan önce, ön işlem olarak üzüm salkımları potasyum karbonat ve yağdan yapılmış soğuk "BANDIRMA" çözeltisine batırılır. Bu işlem tanelerdeki su kaybını artırır ve esmerleşmeyi azaltarak daha açık renkli kuru üzüm elde edilmesini sağlar.
Kuru üzümün kalitesini belirlerken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik salkımının temiz olması, aralarında sap - saman ve toz gibi yabancı maddelerin bulunmamasıdır. Günlük tüketime en uygun kuru üzüm iri habbeli ve az çekirdekli (2 - 3 çekirdekli) olmalıdır. Kulak memesi yumuşaklığında ve rengi mat olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri